Najlepšie šunkovary: TOP produkty podľa recenzií a testov + RECEPT na domácu šunku

najlepšie šunkovaryAk patríte k tým, ktorí ešte zažili zabíjačky, výroba domácej šunky vám bude dôverne známa. Potrebovali ste k tomu kvalitné čerstvé bravčové mäso a nádobu s prítlačným piestom, vďaka ktorej sa počas varenia šunka zjednotila a nadobudla celistvý požadovaný tvar. Ak si chcete doma pohodlne pripraviť domácu šunku, vezmite si na pomoc praktický šunkovar. Ako funguje? Čo by ste pred kúpou mali vedieť? A ktoré modely sú hodnotené ako najlepšie šunkovary?

Pre každú otázku nájdete v nasledujúcich riadkoch dôkladnú odpoveď. Pozrieme sa na to, aké druhy šuniek existujú, predstavíme si základný postup a rokmi overený recept na domácu šunku zo šunkovaru. Ako vybrať šunkovar? Je dôležitá veľkosť, materiál, meno značky? Po prečítaní nasledujúcich riadkov vám už v priebehu niekoľkých minút bude jasnejšie.

Okrem užitočných informácii a tipov sme sa zamerali aj na recenzie šunkovarov. V nich sme hľadali produkty s výbornými hodnoteniami, u ktorých je predpoklad, že aj pri opakovanom používaní nebudú sklamaním. Výsledkom je tabuľka so zaujímavými tipmi, ktoré ponúkajú vždy čosi naviac pred konkurenciou.

Najlepšie šunkovary na trhu

 ProduktInfoHodnotenieCena (od) 
#1Víťaz testu
Tescoma PRESTO
Veľkosť: objem do 2 l + redukcia
Materiál: plast, nerezová oceľ
Teplomer: áno
[usr 5 text="true" tooltip="true"]27 € Čítať recenzie
#1Cena/kvalita
Nerezový šunkovar Orion
Veľkosť: na cca 1 - 1,2 kg mäsa
Materiál: nerez
Teplomer: áno
[usr 5 text="true" tooltip="true"]18,5 € Čítať recenzie
#3Obľúbený model
Toro Nerezový šunkovar
Veľkosť: na cca 1 - 1,2 kg mäsa
Materiál: nerez
Teplomer: áno
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]20 € Čítať recenzie
#4Ďalší na zváženie
Banquet Akcent
Veľkosť: na cca 1 kg mäsa
Materiál: nerez
Teplomer: áno
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]19 € Čítať recenzie

Ako vybrať šunkovar

K rozhodnutiu kúpiť si šunkovar niektorých dovedie nostalgia a spomienky na delikátnu chuť domácich mäsových dobrôt. Iných zase chuť experimentovať v kuchyni a mať kontrolu nad zložením bežne konzumovaných potravín. Čo si budeme nahovárať – kvalita niektorých šuniek z pultov obchodov je nízka. Poctivé mäso nahradili neznáme prísady, škroby, zahusťovadlá, dochucovadlá, konzervanty a veľké množstvo soli s obsahom dusitanu sodného.

So šunkovarom máte príležitosť vyrobiť si lahodnú šunku, kde presne poznáte jej zloženie aj dátum výroby. Príprava pritom nie je žiadnym tajomstvom ani náročnou procedúrou. Základom je použiť kvalitné mäso, kuchynskú soľ, trošku cukru a ak máte chuť na zmenu, tak aj zopár korenín, ktoré jej dodajú výnimočnú odlišnosť.

ako vybrať šunkovar

Čo je šunka? Jej charakteristika a spôsoby prípravy

Šunka je mäsový výrobok z bravčového, hovädzieho, teľacieho, ale aj kuracieho alebo morčacieho mäsa. Pripravuje sa tromi spôsobmi – údením, sušením a dusením (varením). V našich obchodoch prevládajú najmä šunky dusené. Údené šunky sú zo všetkých najaromatickejšie.

Napr. Schwarzwaldská šunka (šunka typickej tmavo červenej farby) sa údi pri teplote 25 °C nad hoblinami z jedľového dreva a jedľovými šiškami. V druhej fáze sa ešte 3 týždne suší pri teplote 15 °C. Chuť šunky ovplyvňuje nielen kvalita mäsa, ale aj druh použitej soli, dĺžka nasolenia (niekedy aj tri dni), teplota a vlhkosť, pri ktorých sa sušila alebo údila. Známa Pražská šunka je typom šunky, ktorá sa pripravuje postupne všetkými troma spôsobmi. Najskôr sa suší, potom sa údi horúcim vzduchom nad bukovým drevom a až v záverečnej fáze sa varí.

Šunka, ktorú si môžete pripraviť doma, sa najčastejšie pripravuje dusením. Jej trvanlivosť je niekoľko dní a je určená na okamžitú spotrebu. Ochutené, nadrobno nakrájané mäso sa natlačí do nádoby, zaťaží piestom, ktorý počas tepelnej prípravy udržuje jej tvar. Nevarí sa priamo vo vode, voda je iba “médium”, ktoré okolo šunkovaru zabezpečuje konštantnú teplotu 70 – 80 °C. To znamená, že všetka chuť aj živiny zostávajú v šunke obsiahnuté.

Aké mäso je najlepšie na domácu šunku?

Na výrobu domácej šunky sa najčastejšie používa bravčové stehno. Ak chcete mastnejšiu verziu, môžete pridať pliecko alebo bravčový bôčik. Delikátne šunky si však pripravíte aj z jemného kuracieho alebo morčacieho mäsa. Ak zvládnete šunku z hovädzieho alebo jemného králičieho mäsa, môžete sa právom považovať za vychyteného kulinára, minimálne u vás v rodine.

💡 Náš tip: Viete o tom, že v šunkovare si môžete pripraviť aj paštéty, lunchmeat alebo smotanové zemiaky?

Čo je šunkovar a ako funguje?

Aj keď k tomu zvádza samotný názov, šunkovar nevarí. Sám o sebe nie je elektrickým spotrebičom. V základe ide o nádobu tvaru valca (alebo hranatú), ktorá je vybavená prítlačným piestom. Prítlačný piest vyvíja na mäsovú zmes tlak, najčastejšie o sile 5 až 10 kg. Práve preto sa štruktúra mäsa prepojí tak, aby šunka po vychladnutí výborne držala svoj tvar a dala sa krájať bez rozpadania.

Naplnený a uzatvorený šunkovar sa vkladá do hrnca s vodou (vodný kúpeľ), kde sa šunka varí približne 1,5 až 2 hodiny pri teplote 70 – 80 °C. Pri výbere je preto dôležité vybrať taký model, ktorý sa vám zmestí do hrnca. Zároveň tiež nezabudnite starostlivo zvážiť, koľko šunky dokážete v priebehu niekoľkých dní doma zjesť.

Šunkovar a materiál

Z akého materiálu by mal byť šunkovar? Ideálne z takého, ktorý dokáže rovnomerne viesť teplo, jednoducho sa udržuje v čistote a aj čosi vydrží. Pre domáce použitie dominuje nasledujúca trojka materiálov:

  • Plast – Plastové šunkovary sa radia k tým lacnejším. Vyrábajú sa z teplotne stáleho a zdravotne nezávadného materiálu. Výsadou je takmer dokonale hladký povrch, čo znamená, že pri výrobe šunky nemusíte používať varné vrecká. Šunka po vychladnutí jednoducho vykĺzne z nádoby. Nevýhodou je vyššie riziko poškodenia pri páde a s tým spojená kratšia životnosť.
  • Nerez – Obsadil prvé miesta v obľúbenosti a nájdete ho najmä na kvalitných šunkovaroch. Potravinárska nehrdzavejúca oceľa je materiálom, ktorý vyniká odolnosťou, stálosťou a dobrou distribúciou tepla. Pád na zem ho len tak neohrozí. Väčšinu nerezových šunkovarov môžete po použití vložiť aj do umývačky riadu. Nevýhodou je však vyššia priľnavosť šunky o steny nádoby. V takom prípade sa už odporúča použiť plastové varné vrecká. Ak ste však odporcom varenia v plaste, takéto riešenie vám nebude po chuti.
  • Hliník – Aj keď si za chyby v minulosti vyslúžil nelichotivú povesť (hliníkový príbor), v dnešnej podobe môže byť hliník na kuchynskom náradí vítaným materiálom. Výrobcovia využívajú jeho rýchlu a extra rovnomernú vodivosť tepla, v spojení s nízkou hmotnosťou. Často ho preto nájdete na rozmerovo väčších šunkovaroch, ktorá sa používajú v reštauráciách. Aby sa predišlo pochybnostiam o vplyvu hliníka na ľudské zdravie, nechýba im ani bezpečná povrchová úprava.

Akú veľkosť šunkovaru kúpiť?

Domáca šunka, ktorá je vyrobená z poctivých surovín a bez konzervantov, má zvyčajne iba niekoľkodňovú trvanlivosť.

Na jeden raz preto môžete v šunkovare pripraviť 0,5 až 2 kg šunky. V šunkovaroch používaných v prevádzkach dokonca až 3 kg. Veľkosť šunkovaru voľte podľa predpokladanej spotreby a používania. Nemusíte kupovať veľký šunkovar, ak je vás doma menej. A naopak, ak si chcete domácu šunku pripravovať na väčšie rodinné oslavy, siahnite po objemnejšom šunkovare. Najlepšie šunkovary majú vo výbave šikovnú redukciu. S ňou si môžete vnútorný objem zmenšovať a zväčšovať podľa potreby.

Základné tvary šunkovarov

Šunka kupovaná v obchode má najčastejšie okrúhly alebo hranatý tvar. Také môžu byť aj nádoby šunkovarov na domáce použitie.

  • Zvislé valcové šunkovary sú najobľúbenejším druhom a poznali ich už generácie pred nami. K dostaniu sú od najmenších veľkostí, teda od 0,5 kg.
  • Hranaté/kvádrovité šunkovary vytvárajú efektnú hranatú šunku, no patria k o niečo drahším kúskom do kuchyne. Ich kapacita je od 1 kg a vyššie.
  • Vodorovné valcové šunkovary majú niekoľko piestov, dokážu vyvíjať veľký tlak, a preto sa používajú na profesionálne účely. Ich kapacita je vyššia, od 2 – 3 kg.

Dôležitá výbava – teplomer

Pri varení šunky je dôležité udržať vopred stanovenú teplotu. Tá záleží od receptu, ale aj druhu mäsa. Zvyčajne je v rozpätí od 70 do 80 °C. Mnohé šunkovary majú preto už v základnej výbave jednoduchý ručičkový teplomer s tyčovou sondou. Pomocou spony ich môžete pripnúť z vonkajšej strany na šunkovar alebo na stenu hrnca. Pozor však, merajú iba teplotu vody. Teplota v strede šunky však môže byť iná. Presnejšie meranie poskytujú teplomery, ktoré môžete cez špeciálny otvor v pieste/veku zasunúť priamo do šunky.

Ak ste kúpili šunkovar, ktorému teplomer chýba, nič nie je stratené. Dokúpte si v domácich potrebách zavárací teplomer. Zíde sa vám určite aj pri zaváraní. Vlastníte elektrický zavárací hrniec s reguláciou teploty a časovačom? Môžete do nich vložiť šunkovar, nastaviť teplotu, čas a šunka je hotová aj bez kontrolovania.

Video

Ceny šunkovarov

Princíp fungovania šunkovaru je nám už jasný. Nejde o žiadne komplikované zariadenie, ktoré by vyžadovalo inovácie alebo zostarlo na “technológiách”. Kvalitné šunkovary z minulých dôb dobre slúžia v rodinách doteraz. Ak takéhoto pomocníka ešte nevlastníte, potom vám pre orientáciu v pomere cena/kvalita pomôžu aj nasledujúce cenové kategórie.

✅ Šunkovary do 15 eur

Medzi základné šunkovary patria najmä menšie modely, s kapacitou do 1 kg v plastovom prevedení. Niektoré môžu vykazovať menšie nedostatky s prítlakom piestu alebo sú náchylnejšie na prasknutie. Aj medzi nimi však nájdete niekoľko vydarených kúskov na občasné, nenáročné používanie.

✅ Šunkovary do 30 eur

V cene od 15 do 30 eur nájdete viaceré aktuálne najpredávanejšie šunkovary. Z nich prevládajú najmä kvalitné nerezové modely, ktoré si poradia aj s intenzívnym používaním.

✅ Šunkovary od 30 eur

Väčšina šunkovarov pre domáce použitie nie je drahšia ako 30 eur. Ak natrafíte na drahší kúsok, bude v niečom výnimočný. Môže ísť o prémiovú kvalitu materiálu, extra silný piest, dôraz na dlhú životnosť, alebo väčšiu kapacitu. Okrem valcových šunkovarov tu nájdete aj niekoľko kvádrovitých šunkovarov na prípravu štvorcovej/obdĺžnikovej šunky.

Najlepšie značky šunkovarov

Hoci celková ponuka šunkovarov nie je nijak obsiahla, zrazu môžete mať pocit, že sa pozeráte stále na ten istý produkt s menšími odlišnosťami. Práve preto je dobré mať po ruke aj zoznam overených výrobcov, v ktorých ponuke nájdete veľmi dobre hodnotené šunkovary.

  • Tescoma – Šunkovar Tescoma Presto je vyrobený z tepelne odolného plastu (zdravotne nezávadného) a žiaruvzdorného silikónu. Disponuje objemom do 2 litrov a patrí k najlepšie predávaným modelom.
  • Orion – Nerezový šunkovar Orion získal od spotrebiteľov veľmi pozitívne hodnotenia. Za priaznivú cenu si môžete kúpiť šunkovar na 1 – 1,2 kg mäsa s teplomerom, ktorý siaha presne do stredu šunky. K dispozícii aj väčšia veľkosť.
  • Banquet – Podobné kvality a parametre ponúka aj cenovo dostupný nerezový šunkovar Banquet.
  • Altom – Nerezový šunkovar s vnútorným objemom 1,5 l, ktorý kúpite za menej než 20 eur.
  • Toro – Ďalšia alternatíva, s pomocou ktorej si pripravíte chutnú domácu šunku bez umelých prísad. Silnejší prítlačný piest.

ako pripraviť domácu šunku v šunkovare

Recept na domácu šunku zo šunkovaru

Na internete nájdete množstvo receptov na výborné domáce mäsové pochúťky. Priblížime vám základný postup a pomery, aby ste mali jasnejšiu predstavu, čo očakávať, aj koľko času si na prípravu šunky vyhradiť.

Základné suroviny

Ako prvé skontrolujte, na aké množstvo mäsa je váš šunkovar zostrojený. Ak totiž nemáte redukciu, musíte nádobu natlačiť plnú, inak sa mäso opätovne nespojí. Ak máte šunkovar na 1 kg mäsa, pripravte si cca 1,2 kg mäsa. Radšej viac, ak by ste pri krájaní mali šľachnaté alebo chrupavkovité odrezky. Mäso by malo byť kvalitné a podľa možnosti čo najčerstvejšie.

Ďalej budete potrebovať kuchynskú soľ, cukor a vodu. Neskôr, keď už budete v príprave základnej šunky profík, môžete pridať rôzne aromatické koreniny, ale aj červenú nakladanú kápiu alebo olivy. Sú známe aj postupy, kde sa používa tzv. mäsiarska soľ. Okrem soli obsahuje aj dusitan sodný (E250) a v jej zložení môžete nájsť aj ďalšie konzervanty. Takáto soľ predlžuje trvanlivosť šunky a dodáva jej krásnu ružovú farbu. Avšak dusitan sodný nemá na zdravie človeka priaznivé účinky, preto použitie takejto soli ponecháme na vašom uvážení.

Postup prípravy domácej šunky

Mäso nakrájame na menšie, cca 2-centimetrové kúsky. Snažíme sa ich nakrájať rovnomerne, podobne ako do gulášu. Kúsky mäsa ukladáme do misky so širším dnom. Skôr, ako prejdeme na ďalšiu vrstvu, predchádzajúcu vrstvu zasolíme. Na 1 kilogram mäsa by ste mali použiť maximálne 25 gramov soli. Je dobré si soľ vopred navážiť, aby ste šunku nepresolili. Na záver pridáme jednu kávovú lyžičku práškového cukru a 1 dcl čistej vody. Pomôžu k spojeniu a zhutneniu šunky.

Na 1 kg mäsa ide 25 g kuchynskej soli, 1 kávová lyžička práškového cukru a 1 dcl čistej vody.

Nastupuje fáza miešania. Mäso premiešavame cca polhodinu, kým nezačne vylučovať bielkoviny. Spoznáte to podľa toho, že sa vám pod rukami začne objavovať mazľavá hmota. Ak sa chcete vyhnúť ručnému miešaniu, môžete použiť aj kuchynský robot s hnetacími hákmi na pomalých otáčkach. Pred koncom miešania odoberieme za hrsť mäsovej zmesi, posekáme ju najemno a potom opäť vmiešame k zvyšku. Budúca šunka nebude mať medzery a bude krásne spojená.

Šunkovar naplníme mäsom. Odložíme do chladničky na minimálne 48 hodín. Ide o fázu, kedy mäso spracováva samotná soľ a prebiehajú v ňom dôležité chemické reakcie. Až po dvoch dňoch v chladničke nastupuje fáza varenia.

Varenie šunky a sledovanie teploty

Mäso v šunkovare dôkladne utlačíme, šunkovar uzatvoríme prítlačným piestom a vložíme do hrnca s vodou. Voda nesmie presiahnuť cez okraj šunkovaru. Na teplomere sledujeme teplotu vody (cca od 70 – 80 °C), v ideálnom prípade aj pomocou sondy priamo v strede šunky. Po dovarení (1 kg mäsa cca za 2 hodiny), šunkovar vyberieme z vody a necháme vychladnúť (napr. v studenej vode). Po dôkladnom vychladnutí šunku zo šunkovaru vyklopíme.

 ProduktInfoHodnotenieCena (od) 
#1Víťaz testu
Tescoma PRESTO
Veľkosť: objem do 2 l + redukcia
Materiál: plast, nerezová oceľ
Teplomer: áno
[usr 5 text="true" tooltip="true"]27 € Čítať recenzie
#1Cena/kvalita
Nerezový šunkovar Orion
Veľkosť: na cca 1 - 1,2 kg mäsa
Materiál: nerez
Teplomer: áno
[usr 5 text="true" tooltip="true"]18,5 € Čítať recenzie
#3Obľúbený model
Toro Nerezový šunkovar
Veľkosť: na cca 1 - 1,2 kg mäsa
Materiál: nerez
Teplomer: áno
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]20 € Čítať recenzie
#4Ďalší na zváženie
Banquet Akcent
Veľkosť: na cca 1 kg mäsa
Materiál: nerez
Teplomer: áno
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]19 € Čítať recenzie
Dúfame, že sme vám pomohli, alebo vás aspoň inšpirovali pri výbere nového šunkovaru. Ak áno, budeme radi za vašu spätnú väzbu, skúsenosť, vašu recenziu, porovnanie alebo hodnotenie zakúpeného produktu. Môžete to urobiť v komentároch nižšie na tejto stránke. Možno práve váš názor pomôže ostatným vybrať najlepší šunkovar na trhu.
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin