15 výborných receptov pre teplovzdušné fritézy Klarstein, Delimano, Tefal a ďalšie

Chcete využiť potenciál teplovzdušnej fritézy na maximum? Nasledujúce recepty sú ideálne priamo pre teplovzdušné fritézy. Ide o zaujímavé chuťovky aj hlavné jedlá, ktoré takýto šikovný kuchynský spotrebič dokáže pripraviť za krátku dobu a vo výnimočnej chutnosti. Či už vlastníte teplovzdušnú fritézu zn. Klarstein, Delimano alebo Tefal, je na čase začať variť zdravšie a z dobrých pokrmov urobiť ešte lepšie s minimálnou námahou.

Recepty pre teplovzdušnú fritézu

Teplovzdušná fritéza a moje skúsenosti

Priznávam, že prvé týždne s mojou teplovzdušnou fritézou, ktorú som dostala ako nečakaný darček k narodeninám, neboli ideálne. Nevedela som, ako ju používať a keďže sa u nás rezne a hranolky robili vždy v niekoľkých centimetroch oleja na panvici, neverila som, že dokáže pripraviť rovnako chutné jedlá, či dokonca, že ju môžem používať aj prípravu múčnikov, pizze, fašírok, kroketiek a mnoho ďalších super receptov. Našťastie, ešte skôr, ako som ju definitívne odložila do špajze k nepoužívanému ryžovaru, dala som na odporúčania kamarátky a vyskúšala recepty, ktoré mi odporučila.

Teplovzdušná fritéza totiž nie je fritézou v klasickom prevedení. Namiesto litrov oleja použijete iba 1 lyžicu oleja a o zvyšok sa stará rovnomerné prúdenie horúceho vzduchu. V princípe ju možno považovať za kompaktnú teplovzdušnú rúru, avšak s tým rozdielom, že zohrieva vzduch v menšom objeme, neustále ho cirkuluje a vo výsledku pracuje rýchlejšie, ako keby pekáč vložíte do štandardnej rúry. A navyše aj úspornejšie.

Je síce pravdou, že hranolky bez oleja chutia trošku inak, ako tie „v oleji utopené“, ak však chcete pre svoje zdravie aj líniu urobiť niečo prospešné a zároveň si neodriekať obľúbené pokrmy, kúpu teplovzdušnej fritézy určite neoľutujete. Z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť, že kuracie krídelka, stehná a mäsové guľky z takejto fritézy sú ešte lepšie, šťavnatejšie a na chuť lahodnejšie.

15 chutných receptov pre varenie v teplovzdušnej fritéze

Poďme sa spoločne pozrieť na recepty, kde nájdete neočakávanú rozmanitosť – nielen mäsové a zemiakové jedlá, ale aj sladké chuťovky, zeleninové a hubové variácie.

Ako pripraviť hranolky (takmer) bez oleja?

✅ Ingrediencie:

  • zemiaky (0,5-1 kg, podľa veľkosti fritézy)
  • 1-2 PL oleja
  • soľ

Postup:

Zemiaky očistíme od šupiek a nakrájame na hranolky, cca 1 cm hrubé. Ponoríme ich na 30 minút do studenej vody. Vodu zlejeme, hranolky osušíme čistou utierkou, presunieme do misky, kde ich osolíme a premiešame s lyžicou oleja. V teplovzdušnej fritéze ich pečieme v dvoch fázach. Prvá fáza prebieha cca 18 minút pri teplote 140 °C (uvaria sa zvnútra) a každých 5 minút kôš vyberieme a hranolky potrasieme. Po 18 minútach zvýšime teplotu na 180 °C a fritujeme dozlatista ešte ďalších 12 minút.

Americké zemiaky

✅ Ingrediencie:

  • 7 stredne veľkých zemiakov
  • 1 PL olivového oleja
  • 50 g najemno nastrúhaného parmezánu
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL drvenej rasce

Postup:

Zemiaky buď očistíme od šupky, alebo ich ponecháme aj so šupkou (najmä, ak ide o mladé zemiaky). Dôkladne ich opláchneme pod vodou a nakrájame na mesiačiky. Čím sú mesiačiky tenšie, o to je príprava rýchlejšia, nemusíte však robiť úplne tenké plátky. V miske zmiešame zemiaky s olejom a poprášime nastrúhaným parmezánom. Zvlášť v malej miske zmiešame cesnak, rascu a soľ a rovnomerne touto zmesou posypeme zemiaky. Pečieme vo fritéze vyhriatej na 180 °C, pravidelne každým 5 minút potrasením premiešame a ukončíme, keď chytia peknú zlatistú farbu.

Zemiakovo-syrové krokety

✅ Ingrediencie:

  • 600 g zemiakov
  • 200 g tvrdého syra v celosti
  • 1 vajíčko
  • plátok masla (1-2 cm)
  • 100 g hladkej múky
  • soľ
  • 1 šálku strúhanky
  • 2 PL lyžice rastlinného oleja

Postup:

Zemiaky očistíme, nakrájame nadrobno a uvaríme v slanej vode. Po uvarení zlejeme vodu a popučíme vidličkou (alebo „pučidlom“ na pyré), pridáme maslo, premiešame a necháme mierne vychladnúť. Medzitým si syr nakrájame na kocky, s hranou približne 1,5 cm. Do vlažných zemiakov pridáme múku a vajce. Vymiešame v hladké zemiakové cesto. Ak je veľmi lepivé, pridáme ešte trochu múky, alebo si oplachujeme ruky v studenej vode a rýchlo s ním pracujeme. Z cesta odoberáme približne za polievkovú lyžicu, do stredu vložíme syr a tvarujeme guľaté kroketky. Strúhanku zmiešame s 2 lyžicami oleja a kroketky v nej obaľujeme. Fritujú sa pri teplote 200 °C dozlatista.

krokety fritéza recept

Karfiolové nugetky

✅ Ingrediencie:

  • ½ veľkého karfiolu (alebo 1 menší karfiol)
  • 1 vajíčko
  • 100 gramov čedaru
  • 100 g parmezánu
  • zväzok pažítky
  • 1 menšiu šálku strúhanky
  • 2 PL rastlinného oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Karfiolové ružičky uvaríme domäkka v slanej vode. Po scedení popučíme karfiol vidličkou alebo rozmixujeme mixérom. Pridáme nastrúhaný čedar, parmezán, vajíčko, soľ, čierne korenie, nadrobno nakrájanú pažítku a dôkladne premiešame. Naberieme z hmoty na veľkú lyžicu a vytvarujeme podlhovasté valčeky – nugetky. Do strúhanky pridáme olej, premiešame a v tejto zmesi obalíme nugetky. Fritézu rozohrejeme na 200 °C a cca 7-10 minút fritujeme do zlatohneda. Podávame s kečupom alebo smotanovým dipom. Nugetky sú výborné aj vtedy, ak miesto karfiolu použijete brokolicu.

Plnené portobello

✅ Ingrediencie:

  • 4 ks portobello
  • 100 g slaniny
  • 150 g bryndze
  • 1 vajce
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Portobellá očistíme, vydlabeme nožičky, mierne osolíme. Cibuľu aj slaninku nakrájame na kúsky, zmiešame s bryndzou a vajíčkom, mierne okoreníme a zmesou naplníme portobellá. Vložíme do fritézy vyhriatej na 180 °C a smažíme 15-20 minút (záleží od veľkosti klobúkov).

Marinované kuracie krídelká

✅ Ingrediencie:

  • 1 kg kuracích krídelok (môžete použiť aj kuracie stehná)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • šťava z ½ limetky
  • soľ
  • zväzok mladej cibuľky (nakrájať nadrobno)
  • sezamové semienka

Postup:

Kuracie mäso umyjeme pod tečúcou vodou a osolíme. Zo zvyšných ingrediencií (okrem sezamových semienok) si pripravíme „marinádu“. Husto potrieme vrchnú časť kuracieho mäsa, necháme hodinu odstáť a následne vložíme do teplovzdušnej fritézy na cca 20 minút pri teplote 200 °C. Prepečenie až ku kosti kontrolujete nožíkom alebo teplomerom na mäso. Priamo po dopečení posypeme sezamovými semienkami.

kuracie krídelká recept

Kuracie prsia s medom a dijonskou horčicou

✅ Ingrediencie:

  • 2 kuracie prsné rezne
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 3 PL medu
  • 3 PL dijonskej horčice

Postup:

Výnimočne jednoduchý recept, no o to delikátnejšia chuť! Kuracie prsia osoľte, okoreňte a vložte do fritézy rozohriatej na teplotu 200 °C po dobu približne 15-20 minút. V malej miske zmiešajte med s horčicou a rovno do vytiahnutí upečených rezňov ich potrite, aby mohol med a horčica preniknúť hlbšie do štruktúry mäsa. Hodia sa k americkým zemiakom, k zeleninovým šalátom a po nakrájaní na plátky aj do tortilly.

Slávnostný losos

✅ Ingrediencie:

  • 2 kúsky lososa (350-400 g)
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 PL horčice
  • 1 PL trstinový cukor (alebo med)
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ ČL sušeného tymiánu

Postup:

Lososa osušíme utierkou, osolíme a okoreníme. V miske primiešame do oleja horčicu, trstinový cukor, prelisovaný strúčik cesnaku a tymián. Môžete pridať aj 1 lyžicu podrvených kešu orechov. Túto marinádu rovnomerne nanesieme na vrchnú stranu lososa. Umiestnime do fritovacieho koša a smažíme cca 10 minút pri teplote 200 °C.

Krevety obalené v šunke

✅ Ingrediencie

  • olúpané a očistené krevety
  • rovnaké množstvo šunky nakrájanej na tenké plátky

Postup:

Každú krevetu obalíme plátkom šunky. Odporúčam plátky šunky predeliť na polovicu alebo tretinu a každú krevetu zabaliť od hlavy smerom k chvostu. Takto zabalené vložíme na 30 minút do chladničky. Fritézu dáme rozohriať na 200 °C a krevety fritujeme 6-8 minút.

krevety recept

Bylinkové steaky

✅ Ingrediencie:

  • 50 g roztopeného masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL nasekanej pažítky
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1 ČL rozmarínu
  • 300 g mäsa (2 steaky)
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

V roztopenom masle rozmiešame cesnak a všetky ostatné koreniny a bylinky. Zmesou potrieme steaky z oboch strán a necháme marinovať aspoň jednu hodinu. Vložíme do fritézy vyhriatej na 200 °C a fritujeme 15 minút, resp. aj dlhšie, v závislosti od úrovne prepečenia.

Fantastické mäsové guličky

✅ Ingrediencie:

  • 600 g mletého bravčového mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • ½ šálky strúhanky
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Strúčiky cesnaku aj cibuľu nastrúhame najemno a vmiešane do mäsa. Postupne pridávame vajcia, strúhanku, soľ, korenie aj zázvor. Z tejto zmesi vytvarujeme guľôčky o veľkosti pingpongovej loptičky (cca priemer 3,5-4 cm) a smažíme vo fritéze vyhriatej na 180 °C cca 8-10 minút.

Chrumkavá špargľa so slaninou a omáčkou

✅ Ingrediencie:

  • zelená špargľa
  • slanina
  • cesnak
  • na rýchlu omáčku: 200 ml smotany na varenie, 150 g syra, 1 žĺtok, muškátový oriešok, soľ

Postup:

Zelenú špargľu umyjeme, odrežeme zdrevnatené konce a uvaríme v mierne slanej vode. Po uvarení vysušíme, potrieme prelisovaným cesnakom a zabalíme do slaniny. Vložíme do fritézy a varíme pri teplote 180-200 °C približne 8-10 minút. Medzitým si pripravíme rýchlu omáčku: Do rajnice dáme smotanu, syr nastrúhaný najemno a vaječný žĺtok. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Po zohriatí získa omáčka peknú krémovú konzistenciu. Dochutíme ju soľou a muškátovým orieškom.

špargľa so slaninou recept

Netradičné avokádo

✅ Ingrediencie:

  • avokádo
  • hladká múka
  • strúhanka
  • 1 ČL sušeného cesnaku v prášku
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 2 vajcia

Postup:

Avokádo nakrájame na cca 1-1,5 cm hrubé kúsky, obalíme v múke, hneď na to v rozšľahaných vajíčkach a na záver v strúhanke zmiešanej s cesnakovým práškom a mletou paprikou. Smažíme vo fritéze pri teplote 200 °C po dobu 10 minút. Podobným spôsobom si môžete pripraviť aj cuketové kolieska.

Plnené taštičky z lístkového cesta

✅ Ingrediencie:

  • lístkové cesto
  • sladké plnky: jahodový džem + kúsky čokolády; banánové kolieska + kúsky čokolády; marshmallows + kúsky čokolády alebo drobného ovocia
  • slané plnky: kolieska párkov + kečup + nastrúhaný syr; mozzarella + špenátové lístky; kúsok slaniny + plesňový syr.
  • vajce na potretie

Postup:

Úplne jednoduchý a pritom geniálny recept, do ktorého môžete zužitkovať takpovediac „Čo dom dal“! Z lístkového cesta môžete robiť taštičky dvojakých tvarov – buď štvorcové alebo polmesiačikovité. Najskôr rozvaľkáme lístkové cesto na tenký plát. Ak sa rozhodnete pre štvorcové taštičky, nakrájajte cesto na štvorčeky cca 8 x 8 cm. Do stredu dajte náplň a všetky protiľahlé vrcholy spojte na stredom a zatlačte, aby sa cesto nerozpojilo. Pri polmesiačikovitých vykrojte z cesta kruh (cca priemer 8 cm), na jednu polovicu dajte plnku, druhou prekryte a vidličkou postláčajte do oblúka. Plnka môže byť ako sladká, tak aj slaná. Základom je, aby boli taštičky dôkladne uzavreté a horúca náplň z nich nevytekala. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a na pár miestach prepichnite vidličkou. Vo fritéze sa lístkové taštičky smažia pri teplote 180-200°C približne 10 minút.

Sladký francúzsky toast z fritézy

Ingrediencie:

  • toastový chlieb (alebo sendvič, staršie rožky prekrojené na polovicu)
  • 2 vajcia
  • 1 smotana na šľahanie
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL škoricového cukru
  • ½ ČL vanilkového extraktu

Postup:

Tousty predelíme na polovicu, čím vzniknú menšie obdĺžniky, ktoré sa do fritovacieho koša ľahšie uložia. V miske zmiešame všetky zvyšné ingrediencie. Do tejto sladkej zmesi budeme rýchlo namáčať kúsky pečiva. Fritujeme pri teplote 180 °C cca 6-8 minút. Kôš netreba preplňovať, radšej viackrát naložiť, smaženie ide veľmi rýchlo. Sladké chrumkavé toasty poprášime práškovým cukrom, uvaríme kávu a krásne ráno môže začať.

zeleninové nugetky recept

Tipy na kvalitné fritézy

Hľadáte novú a výkonnejšiu teplovzdušnú fritézu? K najobľúbenejším patrí Klarsten VitAir Turbo, Delimano Air Fryer. Recepty nájdete priamo v návode na používanie alebo sú dostupné voľne na internete, či už v podobe PDF brožúrok na stiahnutie, e-bookov, resp. tie najlepšie z nich sú spracované aj v podobe vizuálne pútavých videí. Osobne sa najradšej inšpirujem zahraničnými receptami pre teplovzdušnú fritézu (vyhľadávajte „Air fryer recipes“), kde nájdete stovky nápadov a verím, že ani vaša teplovzdušná fritéza nezačne zapadať prachom.

 ProduktParametreHodnotenieCena (od) 
#1 Najobľúbenejšia 
Delimano Air Fryer


Príkon: 1500 W
Kapacita: 2,5 l
Rozsah teploty: 80-200 °C
Časovač: áno
Hmotnosť: - kg
5 out of 5 stars (5 / 5)70 € Čítať recenzie
#2 Skvelé recenzie 
Klarstein VitAir Turbo

Príkon: 1400 W
Kapacita: 9 l
Rozsah teploty: 50-230 °C
Časovač: áno
Hmotnosť: 8,5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)100 € Čítať recenzie
#3 Vysoká kvalita 
Tefal Actifry FZ710038

Príkon: 1400 W
Kapacita: na 1 kg
Rozsah teploty: max. 180 °C
Časovač: áno
Hmotnosť: 4 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)127 € Čítať recenzie
#4 Ďalšia na zváženie 
Fritéza Tefal EASY FRY CLASSIQUE

Príkon: 1500 W
Kapacita: 4,2 l
Rozsah teploty: 80-200 °C
Časovač: áno
Hmotnosť: 4,2 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)96 € Čítať recenzie
#5 Dostupný model 
Sencor SFR 3220WH

Príkon: 1500 W
Kapacita: 2,6 l
Rozsah teploty: 80-200 °C
Časovač: áno
Hmotnosť: 3,9 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)64 € Čítať recenzie
#6 Lacný produkt 
Tristar FR-6980

Príkon: 1000 W
Kapacita: 2 l
Rozsah teploty: 80-200 °C
Časovač: áno
Hmotnosť: 2,85 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)51 € Čítať recenzie

 

Viac rád, tipov a informácií o teplovzdušných fritézach nájdete aj v našom sprievodcovi :

Ako vybrať teplovzdušnú fritézu

📌 Ak ste aj vy prepadli nepravému, no podstatne zdravšiemu fritovaniu, budeme radi, ak sa podelíte s vašimi obľúbenými receptami pre teplovzdušnú fritézu v komentároch nižšie.

0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin