Najlepšie chladiace podložky pre psa: TOP 5 produktov podľa recenzií a testov

najlepsie chladiace podložky pre psa
Horúce letné dni sú veľkou záťažou pre ľudí aj zvieratá. A kým my máme mnoho spôsobov, ako sa ochladiť, zvieratá sú odkázané na našu starostlivosť a pomoc. Pribúdajú kolapsy z tepla, ktoré sú pre ne život ohrozujúce. Pripravili sme preto tipy na najlepšie chladiace podložky pre psa od overených výrobcov, ktoré ponúknu štvornohému miláčikovi okamžitú úľavu. V segmente výbavy pre psov ide paradoxne o cenovo dostupnú položku, ktorá nebude veľkou záťažou pre rozpočet a určite sa oplatí aspoň jednu vlastniť doma.

O rizikách súvisiacich s priehratím psov sa hovorí z roka na rok čoraz viac. Pes sa totiž nepotí tak, ako človek a jeho termoregulácia nemusí stíhať chladiť prehriaty organizmus. Stačí jedna prechádzka okolo paneláka, návrat do horúceho bytu a večer vás čaká boj o jeho život. Nepreháňame! Niektoré psy sú viac náchylné na prehriatie. Rozhodujúcimi faktormi je plemeno psa, jeho vek a zdravotná kondícia. Zadováženie kvalitnej a zdravotne nezávadnej chladiacej podložky, je jedným z riešení, ako mu poskytnúť miesto na ležanie, kde si aspoň na pár hodín oddýchne od horúčav. Ak si zaobstaráte podložky dve, môžete ich vymieňať a chladné útočisko bude mať k dispozícii kedykoľvek potrebuje.

Chcete vedieť, ako chladiaca podložka pre psa funguje? Nechajte sa previesť nasledujúcim poradcom a budete mať prehľad, ako vybrať chladiacu podložku tak, aby čo najlepšie spĺňala vaše očakávania a potreby psa. Dôležité je sledovať predovšetkým typ chladiacej podložky (voda vs. gél), veľkosť, použité materiály, odolnosť a nároky na údržbu. Zaujímavým zdrojom informácií sú tiež testy a recenzie chladiacich podložiek pre psy, vďaka ktorým získate ucelenejší obraz o kvalite vyhliadnutého produktu.

Najlepšie chladiace podložky pre psa podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktInfoHodnotenie 
#1Karlie chladiaca podložka

Náš víťaz
✔️ Chladiaca podložka s gélovou náplňou
✔️ K dostaniu v rôznych rozmeroch
✔️ TOP predajnosť
📌 od 19 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2Flamingo Chladiaci pelech pre psov

Komfortné prevedenie
✔️ Chladiaci pelech
✔️ Vyvýšený okraj
✔️ Pevný nylonový povrch
✔️ Jednoduchá údržba
📌 od 29 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Flamingo Chladiaca podložka Kvapka

✔️ Zo silného nylonového materiálu
✔️ Vyplnená špeciálnym samoochladzovacím gélom
✔️ Netoxická, bez zápachu
📌 od 14 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4ISO Chladiaca podložka pre psa alebo mačku

✔️ Gélová chladiaca podložka
✔️ Ideálna pre vnútorné aj vonkajšie použitie
✔️ Až 4 hodiny chladenia
✔️ Jednoduché skladanie a údržba
📌 od 14 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#5Karlie Striekacia podložka pre psov

✔️ Na vonkajšie použitie
✔️ Pre stredne veľké plemená
✔️ S efektom fontány po okrajoch po napojení na hadicu
📌 od 10 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie

Ako vybrať chladiacu podložku pre psa

pes teploTermoregulácia psa funguje inak, ako u ľudí. Psy sa totiž nepotia kožou ani cez srsť. Nadbytočné teplo sa uvoľňuje iba vyplazením jazyka, cez nos a labkami. Tieto miesta sú nepomerne malé k telu akéhokoľvek plemena psa, a tak je prehriatím ohrozený statný vlčiak aj malý jazvečík. Niektoré dokonca viac (o tom sa dočítate nižšie). Vo veľkej miere k prehriatiu psa prispieva aj človek a jeho aktivity so psom – pobyt v prehriatom paneláku, prechádzky po horúcom asfalte, nadmerná fyzická aktivita pri letných tréningoch. Pri príznakoch prehriatia treba psovi okamžite poskytnúť pomoc. Najlepšia je však prevencia, kedy psíkovi doma či pri cestovaní vytvoríte také podmienky, aby jeho prehrievanie nenastalo.

Poďme však pekne postupne, aby ste vedeli, aké sú príznaky prehriatia psa, aké plemená psov sú najviac ohrozené a čo robiť, aby k prehriatiu nedochádzalo. Dostanú sa k vám tiež základné rady, ako vybrať tú najlepšiu chladiacu podložku pre svojho psa.

Prehriatie u psa – základné príznaky

Príznaky prehriatia u psa sa dajú veľmi rýchlo rozoznať, čo znamená, že treba okamžite zasiahnuť. Pes je najčastejšie prehriaty po dlhšom pobyte vonku v letných horúčavách, v aute, po tréningu, no dostavuje sa tiež celkové vyčerpanie z tepla, ak teploty v interiéri ani v noci výrazne neklesnú. K hlavným príznakom patrí najmä:

  • zrýchlené, ťažké dýchanie s vyplazeným jazykom (jazyk neskôr dostáva fialovú farbu);
  • sliny psa sú čoraz hustejšie alebo úplne chýbajú;
  • ňufák psa je suchý a horúci;
  • pes má rozšírené zreničky a pôsobí zmäteno;
  • leží na jednom mieste, je apatický a nechce sa pohnúť;
  • nereaguje na povely;
  • zvracia alebo hnačkuje.

Plemená psov najviac ohrozené prehrievaním

Ak by vám niekto tvrdil, že najviac sú na prehrievanie náchylné psy s hustou srsťou, nedajte mu za pravdu. Teplo ohrozuje podstatne viac plemien a skupín psov, ako si mnohí z nás uvedomujú. Najviac ohrozené prehrievaním sú:

  • psy s dlhou srsťou (samojedy, čuvače, kólie, ovčiaky, malé dlhosrsté plemená) – srsť sa im dokonca z tepla zaparuje a na koži vznikajú bolestivé rany;
  • psy s krátkym nosom (brachycefalické psy – buldogy, mopsy, boxery) – ich dýchacie cesty sú krátke na to, aby im dokázali zabezpečiť primerané ochladenie;
  • psy s odhalenou kožou (prirodzene bezsrsté alebo vystrihané) a psy s krátkou tmavou srsťou – telo sa im po vystavení slnečnému žiareniu nadmerne prehrieva;
  • drobné plemená psov a psy s krátkymi nohami (typicky jazvečík, baset) – pri prechádzke na nich sála aj teplo z chodníka;
  • choré psy (obézne, s problémami s dýchaním, s chorobami srdca), gravidné suky a šteňatá;
  • psy, ktoré už prehriate boli – sú náchylnejšie na rýchle prehriatie, treba na ne dávať obzvlášť pozor.

Prvá pomoc pri prehriatí psa

Presuňte psa na chladnejšie miesto s prirodzeným prúdením vzduchu. Môžete zapnúť aj ventilátor, no nesmerujte ho natrvalo priamo na psa. Na bruško, labky a slabiny priložte vlažné obklady. Ak sa stav nezlepšuje, bude pes potrebovať sprchu, no veľmi záleží od jeho povahy. Ak nemá vodu rád, môže na vašu snahu zareagovať útekom, ktorý ho nadmerne vysilí a na živote ohrozí ešte viac. Pokúste sa preto najskôr do vaničky alebo lavóra naliať pár centimetrov vlažnej vody, omáčať mu labky a potierať brucho a hruď.

Normálna teplota psa je 38 – 39 °C, pri teplote nad 41 °C už dochádza k vážnemu poškodeniu zdravia až úhynu. Voda vo vaničke preto nesmie byť studená, inak psovi spôsobí teplotný šok a riskujete zástavu jeho srdca. Po malých dúškoch podávajte psovi vodu. Nedovoľte mu piť hltavo, inak ju vyvráti a ešte viac sa dehydruje.

Túto pomoc by ste mali svojmu psovi poskytnúť okamžite v priebehu niekoľkých minút. K prehriatiu však môže dôjsť dokonca aj na prechádzke, ak to preženiete a pes nevládze. Vtedy už bude pomerne ťažké zabezpečiť podmienky uvedené vyššie. Okrem toho, že budete vedieť, ako v tejto situácii reagovať, je veľmi dôležité stavom prehriatia u svojho štvornohého priateľa predchádzať. V domácom prostredí a pri cestovaní je výbornou pomôckou chladiaca podložka.

pes leto

Čo je chladiaca podložka pre psa? Ako funguje?

Chladiaca podložka je podložka vhodných rozmerov (zvolená vzhľadom na veľkosť psa), ktorá má poskytnúť psovi chladnejšie miesto na ležanie a pri odpočinku znižovať jeho telesnú teplotu.

Nejde o elektrickú podložku, ani nepotrebuje žiadny iný zdroj energie. Jednoducho ju rozložíte na podlahu v byte, na sedadlo v aute, v kempe na zem alebo ju so sebou zbalíte do batohu – môžete ju bez obmedzení používať na mnohých miestach.

Jej základ tvorí horná a spodná vrstva z odolných materiálov. Medzivrstvu tvorí napríklad špeciálny gél podporujúci endotermickú reakciu, nasiakavé chladiace guličky alebo sa samotná chladiaca podložka iba naplní vodou, ktorá sa pravidelne obmieňa. Viac sa o jednotlivých typoch sa dočítate nižšie.

Kvalitná chladiaca podložka je vyrobená zo zdravotne nezávadných materiálov a aj po jej prípadnom rozhryzení by nemal byť váš pes ohrozený intoxikáciou. Stačí ju položiť na jeho obľúbené miesto či do pelechu a príjemné chladivý oddych môže začať.

Chladiace podložky pre psov – základné typy

Chladiaca podložka pre psa s gélom

Či skôr presnejšie – podložka so špeciálnym chladiacim gélom, ktorý sa aktivuje tlakom. Tento typ podložky chladí, akonáhle si pes na podložku ľahne, aj keď má podložka na dotyk izbovú teplotu. Funguje na báze endotermickej reakcie, pri ktorej podložka z tela psa odoberá teplo a vydáva ho do okolia. Už po pár minútach má pes na podložke pocit chladenia. Táto reakcia pretrváva niekoľko hodín, potom sa gél zmení na tekutinu a je potrebné podložku odložiť spod jeho tela, aby tekutina opäť zmenila na gél.

Podložka sa už nemusí ničím plniť. Výhodou je rozdelenie na viacero chladiacich komôr – gél sa v podložke rovnomerne rozmiestňuje, nemá tendenciu utláčať sa do strán.

Nesmie sa však umiestňovať na slnečnú pozíciu, inak sa gél okamžite zmení na kvapalinu a podložka prestáva dočasne fungovať. Dajte si záležať na výbere značkového produktu, aby ste mali istotu, že použitý gél je netoxický.

Chladiaca podložka pre psa s nasiakavými guličkami / kryštálmi

Tento typ podložky obsahuje drobné guličky / kryštály, ktoré sú vysoko absorpčné. Podložku ponoríte do studenej vody, guličky do seba rýchlo nasajú vodu, pričom textílie na podložke zostanú na dotyk suché. Nemusíte mať obavy, že by sa zmáčala srsť vášho psa alebo podlaha.

Pes si na podložku ľahne a voda sa z uzatvorených guličiek priebežne odparuje, čím dochádza k postupnému ochladeniu psa. Podložka je suchá vtedy, ak sú gélové guličky na dotyk tvrdé. Na opakované použitie ju stačí iba ponoriť do vody. Efekt chladenia môžete znásobiť krátkym odložením do mrazničky (ak to dovoľuje manuál na používanie).

Na aktiváciu takejto podložky teda potrebujete vodu. Po lete nechajte chladiacu podložku čo najviac preschnúť, aby sa v nej nemnožila pleseň.

Chladiaca podložka pre psa s vodou

Ide o jednoduché podložky, ktoré do ktorých môžete napustiť malé množstvo studenej vody. Použité materiály preto musia byť nepremokavé, lepené a odolné voči prehryznutiu. Po nejakej dobe stačí v podložke iba vymeniť vodu a chladiaci účinok je naspäť. Pri nechcenom rozhryznutí príde pes do kontaktu iba s vodou.

Iná chladiaca výbava pre psov

Okrem chladiacich podložiek, na ktorých môže pes spať, sú obľúbenou výbavou aj chladiace deky (vhodné do prepraviek, auta, na ľahké zakrytie psa, ktorému vadí ležanie na chladivej podložke), chladiace obojky a šatky a taktiež praktické chladiace vestičky pre psy.

prehriatie psa

Veľkosť chladiacej podložky pre psa

Ako zistiť správnu veľkosť chladiacej podložky? Podobne ako pelechy pre psov, aj chladiace podložky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach. Obľúbené sú podložky s rozmermi 40 × 50 cm , ale tiež 50 × 90 cm , 60 × 100 cm.

Väčšia veľkosť nemusí byť automaticky lepšia. Znamená to totiž viac miesta na uskladnenie či viac zabratého miesta pri cestovaní. Ako postupovať? Odmerajte svojho psa v obľúbenej spánkovej polohe – po dĺžke aj po šírke a ku každému rozmeru pripočítajte 15 – 20 cm. Ak má vo zvyku spať v klbku, vystriehnite polohu, keď si vystrie laby. Na chladiacej podložke sa totiž rád ochladí čo najväčšou plochou tela.

Dobrým vodítkom sú odporúčania výrobcov. Okrem uvedenia základných rozmerov nájdete aj veľkosti chladiacich podložiek označené ako S (malé psy), M a L (stredné psy), XL a XXL (veľké psy).

Čo ešte zvážiť pri výbere chladiacej podložky pre psa?

Dôležité je rozhodnúť sa pre spôsob, akým bude podložka navodzovať chladivý efekt. Druhým krokom výberu je správna veľkosť. Ak si prečítate recenzie, nájdete v nich niekoľko medzi psíčkarmi obľúbených výrobcov. Okrem toho však ešte venujte minútku času aj nasledujúcim kritériám.

Materiálové spracovanie a jeho odolnosť

Je zrejmé, že na chladiacich podložkách nájdete prevahu odolných syntetických materiálov v niekoľkých navzájom prepojených vrstvách. Ide o materiály, ktoré by mali odolávať zatrhnutiu, rozdriapaniu aj hryzeniu. Pravdou však je, že nedokážu odolávať dlhodobo, najmä ak máte psa, ktorý rád ničí veci. Zostáva veriť, že rýchlo pochopí, aká užitočná pre neho vie byť chladiaca podložka.

Mobilita

Často so psom cestujete? Chodievate na dlhšie túry a chcete mať so sebou zbalenú podložku, na ktorej si váš pes oddýchne? Potom si dajte záležať nielen na rozmeroch, ale aj hmotnosti a možnostiach skladania. O niečo lepšie sú na to podložky rozdelené do viacerých komôr, ktoré sa poľahky a rýchlo skladajú “do placky” pozdĺž predelov. Musíte však oželieť to, že podložka bude iba o niečo málo hrubšia ako deka. V domácom prostredí ho už môže čakať druhá hrubšia podložka, z ktorej sa podstatne pohodlnejšie vstáva.

Čistenie a údržba

Syntetické materiály sú odolnejšie, a zároveň sa mimoriadne jednoducho udržujú v čistote. Stačí použiť mokrú handričku alebo vlhčené utierky. Pranie v práčke nie je možné. Chladiace podložky, ktoré sa namáčajú do vody však môžete ponoriť aj do vlažnej vody (žiadny saponát, ani prací gél) a zľahka odrhnúť.

Ceny chladiacich podložiek pre psov

Dostávame sa k dôležitej otázke výberu – k cene. Hoci neodporúčame vyberať chladiacu podložku pre psa iba podľa ceny, je zrejmé jasné, že tento faktor bude zohrávať kľúčovú úlohu. Na koľko vás vyjde kvalitná chladiaca podložka? Tu sú tri cenové relácie a ich všeobecná charakteristika.

✅ Chladiace podložky pre psy do 15 eur

Jednoduchšie a rozmerovo menšie podložky určené pre malé a stredné rasy psov. Ich funkčnosť je však v prípade značkových produktov plnohodnotná, preto nečudo, že patria k vyhľadávanej základnej výbave psíčkarov.

✅ Chladiace podložky pre psy od 15 do 30 eur

Kategória, v ktorej nájdete aktuálne najpredávanejšie chladiace podložky pre psa s výborným pomerom cena / kvalita. Vo väčšine prípadov ide o podložky s chladivým gélom, jednoduché na údržbu, prenos aj uskladnenie.

✅ Chladiace podložky pre psy od 30 eur

Ak hľadáte pre svojho psíka niečo špeciálne, potom sa vyberte na prehliadku medzi chladiace podložky s cenou vyššou ako 30 eur. Podložky sú komfortnejšie, hrubšie, s dlhším chladivým efektom. Zaujímavé sú aj chladiace pelechy s vyvýšeným okrajom. Pribúdajú rozmerné plochy pre veľké plemená, rastie aj odolnosť materiálov, poteší skladacie prevedenie.

pes dlhá srsť

Najlepšie značky chladiacich podložiek pre psov

  • Karlie – Obľúbené gélové chladiace podložky za rozumnú cenu. Dostupné v rôznych rozmeroch.
  • Flamingo – Rôzne rozmery nylonových chladiacich podložiek pre psov s dobre umývateľným povrchom. V ponuke aj chladiaci pelech.
  • Aqua Coolkeeper – Chladiace doplnky Aqua Coolkeeper majú v sebe chladiace gélové guličky, ktoré dokážu nasať do seba vodu a následne udržujú chlad až niekoľko dní. V ponuke podložky, deky, šatky aj vesty.
  • Nobby – Chladiaci efekt začína pri kontakte zvieraťa s podložkou. Gélovú podložku nie je treba pred použitím chladiť. Dobrá cena, rôzne rozmery k dispozícii.
 ProduktInfoHodnotenie 
#1Karlie chladiaca podložka

Náš víťaz
✔️ Chladiaca podložka s gélovou náplňou
✔️ K dostaniu v rôznych rozmeroch
✔️ TOP predajnosť
📌 od 19 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2Flamingo Chladiaci pelech pre psov

Komfortné prevedenie
✔️ Chladiaci pelech
✔️ Vyvýšený okraj
✔️ Pevný nylonový povrch
✔️ Jednoduchá údržba
📌 od 29 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Flamingo Chladiaca podložka Kvapka

✔️ Zo silného nylonového materiálu
✔️ Vyplnená špeciálnym samoochladzovacím gélom
✔️ Netoxická, bez zápachu
📌 od 14 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4ISO Chladiaca podložka pre psa alebo mačku

✔️ Gélová chladiaca podložka
✔️ Ideálna pre vnútorné aj vonkajšie použitie
✔️ Až 4 hodiny chladenia
✔️ Jednoduché skladanie a údržba
📌 od 14 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#5Karlie Striekacia podložka pre psov

✔️ Na vonkajšie použitie
✔️ Pre stredne veľké plemená
✔️ S efektom fontány po okrajoch po napojení na hadicu
📌 od 10 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin