Najlepšie dioptrické okuliare: TOP 10 produktov podľa recenzií a testov

najllepšie dioptrické okuliare
Poďme spoločne nájsť tie najlepšie dioptrické okuliare, ktoré dokonale podčiarknu osobnosť nositeľa. Dioptrické okuliare už dávno nie sú dôvodom na nižšie sebavedomie. Ich hlavnou úlohou je síce korekcia zraku, samotné dioptrické alebo cylindrické šošovky sú však osadené v ráme, ktorý môže krásne zvýrazňovať črty vašej tváre. Dobre zvolený rám perfektne sedí, nikde netlačí a je štýlovým každodenným doplnkom, za ktorého nosenie sa nebudete hanbiť.

Máte v ruke výsledky vyšetrenia a predpis na nové okuliare? Vaše prvé kroky s najväčšou pravdepodobnosťou poputujú do blízkej optiky. Ak budete mať šťastie, natrafíte na prázdnejšiu predajňu a personál bude mať čas venovať sa vaším požiadavkám. Avšak, keďže počet nositeľov okuliarov z roka na rok narastá, v optikách je pomerne často rušno. Potenciálny zákazník síce vydrží niekoľko minút postávať osamote pred vitrínami s vystavenými rámami, no ak sa mu nikto nebude venovať, pôjde ďalej. Je tu aj druhá možnosť! Navštívi stránku online optiky, ktorá ho krok za krokom prevedie konfiguráciou k najlepšie vyhotoveným okuliarom. Nielenže si tu vyberie rám pre šošovky, v ďalšej fáze zadá údaje z lekárskeho predpisu a zvolí kvalitu skiel, aby mu prišli dioptrické okuliare okamžite pripravené na nosenie.

V nasledujúcom prehľade sa budeme venovať otázkam, ktoré súvisia s výberom ideálneho rámu dioptrických okuliarov. Povieme si zaujímavé tipy, ako vybrať dioptrické okuliare podľa tváre aj životného štýlu. Nebude chýbať ani metóda, s pomocou ktorej zvládnete určiť veľkosť okuliarov. Do nášho rebríčka sa dostali výborne hodnotené modely od renomovaných značiek, akými sú napríklad Oakley, Ray-Ban, Tommy Hilfiger, Eyerim, Michael Kors či Guess. Keďže celková ponuka rámov zahŕňa tisíce možností, ak sa budete cítiť neisto, odporúčame zamerať pozornosť na testy a recenzie dioptrických okuliarov, kde sa dozviete cenné názory reálnych nositeľov.

Najlepšie dioptrické okuliare podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktInfoHodnotenie 
Dioptrické okuliare pre ženy
#1Tommy Hilfiger TH1590 807

✔️ elegantný celorámový model
✔️ cat-eye rám pre okrúhle, oválne a srdcové tváre
✔️ ručne spracovaný acetát najvyššej kvality
📌 od 69 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Polaroid PLDD372 807

✔️ elegantný celorámový model
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 42 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3eyerim collection Andrea Black

✔️ elegantný celorámový model
✔️ cat-eye rám pre okrúhle, oválne a srdcové tváre
✔️ vyrobené z acetátu
📌 od 59 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Michael Kors Buena Vista MK3030 1108

✔️ elegantný celorámový model
✔️ cat-eye rám pre okrúhle, oválne a srdcové tváre
✔️ ušľachtilý kov
📌 od 89 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Guess GU2680 001

✔️ elegantný celorámový model
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 67 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
Dioptrické okuliare pre mužov
#1Oakley Holbrook RX OX8156-01

✔️ elegantný celorámový model
✔️ Wayfarer rám pre okrúhle, oválne a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 66 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Ray-Ban RX7140 2000

✔️ elegantný celorámový model
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 94 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3eyerim collection Lucky Transparent

✔️ trendy celorámový model pre pánov aj dámy
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ vyrobený z acetátu
📌 od 59 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Ray-Ban RX5114 2034

✔️ elegantný celorámový model
✔️ obdĺžnikový rám pre okrúhle a oválne tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 78 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Polo Ralph Lauren PH2083 5007

✔️ elegantný celorámový model
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 126 €
⭐ 94 % Čítať recenzie

Ako vybrať dioptrické okuliare

Ak zvažujete kúpu dioptrických okuliarov online, poradíme vám, na aké kritéria upriamiť pozornosť, aby vám rám sadol aj bez vyskúšania.

K správnemu výberu totiž existuje niekoľko šikovných pomôcok. Možno ste už počuli o zisťovaní ideálnej veľkosti pomocou bankomatovej karty. Rovnako tak sa oplatí poznať, aký rám vyhovuje vašej tvári, ak je okrúhla, srdcová alebo hranatá. Aj taký užitočný doplnok, akým sú dioptrické okuliare, môže vo všetkých aspektoch vyhovovať vášmu životnému štýlu bez robenia veľkých kompromisov. Naviac, výber okuliarov online je ešte širší a cenovo výhodnejší, ako v kamennej predajni.

okuliare nový rám

Veľkosť dioptrických okuliarov

Začnime tým najdôležitejším, aby ste si ľahšie vyfiltrovali dostupnú ponuku – veľkosťou dioptrických okuliarov. Je vo zvyku uvádzať ju cez trojicu písmen – S (small), M (medium), L (large). Väčšine kupujúcich pritom vyhovuje veľkosť M, niekedy označovaná aj ako univerzálna, no nie je práve najlepšie spoliehať sa na to v každej situácii. Výnimku majú azda iba ľudia, ktorým pristane akýkoľvek rám – či už slnečných alebo dioptrických okuliarov. Rozdelenie na tieto 3 veľkosti je však základným orientačným bodom, od ktorého sa môžete odpichnúť.

Nositelia okuliarov odpozorovali, že šírka jedného skla často korešponduje s kratším rozmerom bankomatovej karty. Ako to využiť?

  • Vezmite si bežnú bankomatovú kartu a priložte ju zarovno k stredovej línii nosa tak, aby jej dlhšia strana smerovala k brade. Ak druhá hrana karty siaha presne k vonkajšiemu očnému kútiku, máte veľkosť M. Ak hrana karty nedosiahne na vonkajší kútik, máte veľkosť L. A naopak, ak hrana karty výrazne presahuje za vonkajší kútik oka, pravdepodobne vám sadnú okuliare vo veľkosti S.

Pre precíznejšie určenie veľkosti si všímajte trojicu čísel uvedenú na ráme okuliarov alebo v dostupnom popise produktu.

Nájdete tu vyznačené napríklad čísla 52 – 17 – 140.

  • Prvé číslo je šírka šošovky (výplne) v najširšom mieste.
  • Druhé číslo je šírka nosníka (stredová časť nad nosom).
  • Tretie číslo je šírka straníc (postranné nožičky vedúce za uši).

Všetky údaje sú uvedené v milimetroch. V prípade, že nemáte istotu, siahnite po staršom ráme dioptrických alebo slnečných okuliarov a hľadajte trojicu čísiel, ktorá sa pre vás stanú odrazovým mostíkom k správnej veľkosti.

Podľa čoho spoznať, že dioptrické okuliare dobre sedia?

  • Pri pohľade rovno bude šošovka oka opticky vycentrovaná na stred šošovky okuliarov.
  • Stranice (bočné nožičky) sa nezatláčajú do hlavy v časti spánkov, ani v tomto mieste nie je príliš veľká vôľa. Sedia tak akurát. Ak tento detail odignorujete, môžu vás okuliare nepríjemne otlačiť alebo budú príliš odstávať. Dôležitú úlohu v komforte nosenia zohráva samotná šírka straníc.
  • Horná obruba rámu okuliarov sedí približne v úrovni obočia, alebo tesne pod obočím. Nikdy nie nad ním.
  • Spodná obruba okuliarov je voľná, nedotýka sa líc.
  • Okuliare svojou celkovou šírkou nepresahujú šírku lícnych kostí.

Ako vybrať dioptrické okuliare podľa tváre?

Máte tvár ohrúhlu, oválnu, štvorcovú alebo srdiečkovú? Na každý typ tváre existujú stovky vyhovujúcich rámov, ktoré môžu s celkovým vzhľadom urobiť priam zázraky.

  • Okrúhla tvár – Tvár má jemné línie a pôsobí súmerne. Je rovnako dlhá ako široká, sánka je nenápadná. Najširším miestom okrúhlej tváre sú lícne kosti. Vhodné sú okuliare s výraznými až ostrými líniami v hornej obrube. Vyhovujú rámy typu Wayfarer (obdĺžnikové, s dominantnou hornou obrubou), Clubmaster (horný rám je výrazný a kopírujúci obočie, dolná obruba môže byť úplne nenápadná) a Aviator (pilotky).
  • Oválna tvár – Ak patríte k majiteľom oválnej tváre, nemusíte sa vo výbere vhodného tvaru rámu obmedzovať. Bude vám prekvapivo sedieť veľké množstvo modelov. Oválna tvár je dlhšia ako širšia. Čeľusť je zaoblená, čelo je proporčne vyvážené k zvyšku tváre. Na tvári nie sú prítomné žiadne výrazné ostré línie.
  • Štvorcová tvár – Pre štvorcovú tvár sú typické hranaté črty. Čelo, lícne kosti a sánka sú takmer rovnako široké. Tvár je tiež rovnako dlhá ako široká a ponáša sa na štvorec. Vhodné sú dioptrické okuliare, ktoré tvár zjemnia oblosťou. Zvoľte výhradne zaoblené rámy, bez ostrých hrán. Čiastočne môžu tvár aj presahovať.
  • Srdcová tvár – Srdcová tvár je svojím spôsobom jedinečná. Typickým poznávacím znakom sú vlasy rastúce kúsok v strede čela, špicatá brada a plnšia oblasť lícnych kostí. Akoby otočený trojuholník, ale krajšie krojený. Horná polovica tváre je širšia ako dolná. Vyhnite sa preto rámom s mohutnou hornou obrubou, ktoré by ešte viac prehĺbili nerovnomernosť. Vhodné sú výraznejšie celorámy typu Cat Eye, alebo svetlé až priehľadné rámy, pri ktorých máte istotu, že nebudú zbytočne pridávať objem tam, kde nepotrebujete.

okuliare na čítanie

Ako vybrať dioptrické okuliare podľa životného štýlu?

Určite nám dáte za pravdu, že iné nároky na dioptrické okuliare bude mať manažérka, ktorá pracuje v centre mesta a iným smerom sa bude orientovať vášnivý outdoor turista.

Dioptrické okuliare, ktoré zamýšľate nosiť väčšiu časť dňa, by mali plne vyhovovať vášmu životnému štýlu a čo najmenej prekážať. Niektoré rámy pôsobia luxusne a takmer ako šperk, iné rámy sú univerzálne a dokonca vhodné pre dámy a pánov, kým ďalšie sú natoľko odolné, že s vami zvládnu aj športové výzvy.

Tentokrát si niečo viac povieme o vylepšeniach dioptrických skiel.

  • Ak napríklad pracujete viac ako 8 hodín denne s počítačom a na iných displejoch, myslite na antireflexnú úpravu šošoviek, ich odľahčenie, stenšenie a filter modrého svetla.
  • Ľudia, ktorí veľa šoférujú, ocenia tzv. šoférsku úpravu, ktorá okamžite zlepšuje videnie v nepriaznivom počasí, eliminuje odrazy od mokrej vozovky, oslepenie slnkom a ďalšie negatívne skreslenia, ktoré môžu mať vplyv na bezpečnosť pri šoférovaní.
  • Ak opakovane prechádzate z interiéru do exteriéru (kuriéri, čašníci, …), zíde sa vám úprava proti zahmleniu a hydrofóbna úprava.
  • Časté výlety do hôr si priam pýtajú dioptrické okuliare vybavené kvalitnou UV ochranou a opatrené vyššou ochranou voči poškriabaniu.

Dioptrické okuliare: Výber šošoviek online a zadanie údajov z predpisu

Online nákup dioptrických okuliarov nemusí byť strašiakom. Máte predpis od očného lekára alebo optometristu? Po výbere rámu, jeho veľkosti a tvaru, je na rade vyplnenie údajov, ktoré sa týkajú samotných šošoviek. Ich úlohou je korekcia zraku, aby bol váš zrak opäť ostrý a jasný. Do konfigurátora zadáte údaje pre ľavé a pravé oko zvlášť presne tak, ako sa uvádza na predpise.

  • Nájdete tu predovšetkým hodnoty pre DIOPTRIE (skratka SPH – sphere) – ide o číselný údaj, ktorý sprevádza znamienko mínus – alebo plus +. Na predpise sa však môžete stretnúť aj s tým, že znamienko chýba (vtedy ide o hodnotu “+”) alebo je pred číslom “rovná sa” (vtedy je zamýšľané “–”).
  • Okrem krátkozrakosti (–) a ďalekozrakosti (+) je pomerne častou očnou vadou astigmatizmus (cylindrická očná vada, s ktorou sa mnohí narodia). Ak potrebujete korekciu astigmatizmu, vyplňte z predpisu čísla do kolonky CYLINDER (skratka CYL, resp. ZYL).
  • V súvislosti s astigmatizmom sa uvádza tiež hodnota pre OS (skratka AXIS, A/ACH). Vyjadruje uhol a smer astigmatizmu v stupňoch 0° až 180°.
  • Ktoré oko je na 100 % ľavé a ktoré pravé? Vy to samozrejme viete, no lekársky predpis nemusí byť pri orientácii práve najjednoznačnejší. Ľavé oko sa označuje skratkou L (z ang. left) alebo OS (z lat. oculus sinister). Pravé oko sa označuje skratkou R (z ang. right) alebo OD (z lat. oculus dextrus).
  • Chce od vás konfigurátor zadať hodnotu PD? Ide o vzdialenosť vašich zreníc (meraná v ich strede, pri pohľade priamo pred seba). V dospelosti sa nemení, u detí, ktoré sú v raste, ju však treba do istého veku starostlivo premeriavať. V predpise nemusí byť uvedená, často sa dodatočne zisťuje priamo v optike. Viete ju odmerať v pohodlí domova. Budete potrebovať iba rovné pravítko a zrkadlo. PD u dospelých je priemerne od 54 do 74 mm, u detí od 43 do 53 mm.

dioptrické okuliare

Ceny dioptrických okuliarov

Cena, ktorú do nových dioptrických okuliarov investovať, sa odvíja predovšetkým od ich zamýšľaného využitia a vašich nárokov. Bežne sú v obchodoch dostupné okuliare za niekoľko eur, ktoré už majú vopred osadené šošovky konkrétnych parametrov. Ich používanie je však z dlhodobého hľadiska nevyhovujúce a môže vášmu zraku uškodiť viac, ako nenosenie žiadnych. Tieto okuliare preto vylúčte z možností.

Na koľko v súčasnosti vyjdú nové dioptrické okuliare?

Dioptrické okuliare do 50 eur

Za cenu do 50 eur si môžete zadovážiť jednoduchší, univerzálny kovový alebo plastový rám – v tradičnom aj módnom tvare. Pôjde skôr o imidžový doplnok, ktorý bude osadený čírymi sklami alebo bude súčasťou skiel aktuálne veľmi dopytovaný filter proti modrému svetlu. Za prítomnosť šošoviek priamo pre korekciu vášho zraku si predsa len priplatíte čosi naviac.

Dioptrické okuliare do 250 eur

V cene od 50 – 250 eur nájdete aktuálne najpredávanejšie dioptrické okuliare. Ide o rozpočet, v rámci ktorého si už zadovážite nielen rám, ale aj šošovky presne pre potreby vašich očí. Kategóriu je pomerne náročné zovšeobecniť, keďže ide o tisíce rôznych modelov a stovky výrobcov. Nájdete tu preto rámy “od výmyslu sveta”, od obľúbených módnych značiek, vyrobené z materiálov vyššej kvality a odolnosti.

Dioptrické okuliare od 250 eur

Máte záujem o drahé, luxusné pôsobiace dioptrické okuliare, ktoré perfektne podčiarknu vašu osobnosť? Potom sa pripravte na to, že musíte do peňaženky siahnuť o čosi hlbšie. Tešiť sa môžete na nosenie okuliarov z exkluzívnych, vysokokvalitných materiálov a sklá v nadštandardnej úprave.

Najlepšie značky dioptrických okuliarov

  • Oakley – Značka Oakley má za sebou bohatú históriu a množstvo úspechov. Je veľmi obľúbená u športovcov aj celebrít. V ponuke dostupnej na našom trhu si na svoje prídu najmä športovo založení páni. Dámy zase potešia rámy ako stvorené na každodenné pohodlné nosenie.
  • Ray-Ban – Ponuka tohto kultového amerického výrobcu slnečných a dioptrických okuliarov je ohurujúca, a zároveň mimoriadne vyhľadávaná. Obrovská typová aj cenová rozmanitosť.
  • Tommy Hilfiger – Ďalšia dizajnérska značka s bohatým výberom v rôznych cenových reláciách. Trendy aj tradičné prevedenie, na bežné nosenie, šport či do spoločnosti.
  • Eyerim – Eyerim je oficiálnym predajcom desiatok iných výrobcov okuliarov. Širokú ponuku však dopĺňajú aj priamo modely od značky Eyerim, ktoré vám poskytnú kvalitu za prijateľnú cenu a páčivý dizajn.
  • Michael Kors – Luxusná módna značka sa síce špecializuje na kabelky, svojmu menu nezostala nič dlžná ani v segmente okuliarových rámov. Skutočne atraktívny sortiment je zameraný na dámy.
  • Guess – Celosvetovo veľmi populárna značka prináša prémiovú módu a štýl. Také atribúty môžu hrdo niesť aj vaše nové kvalitné dioptrické okuliare. Ponuka poteší predovšetkým ženy, niekoľko desiatok modelov je však vyhradených aj pre mužov.
 ProduktInfoHodnotenie 
Dioptrické okuliare pre ženy
#1Tommy Hilfiger TH1590 807

✔️ elegantný celorámový model
✔️ cat-eye rám pre okrúhle, oválne a srdcové tváre
✔️ ručne spracovaný acetát najvyššej kvality
📌 od 69 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Polaroid PLDD372 807

✔️ elegantný celorámový model
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 42 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3eyerim collection Andrea Black

✔️ elegantný celorámový model
✔️ cat-eye rám pre okrúhle, oválne a srdcové tváre
✔️ vyrobené z acetátu
📌 od 59 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Michael Kors Buena Vista MK3030 1108

✔️ elegantný celorámový model
✔️ cat-eye rám pre okrúhle, oválne a srdcové tváre
✔️ ušľachtilý kov
📌 od 89 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Guess GU2680 001

✔️ elegantný celorámový model
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 67 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
Dioptrické okuliare pre mužov
#1Oakley Holbrook RX OX8156-01

✔️ elegantný celorámový model
✔️ Wayfarer rám pre okrúhle, oválne a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 66 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Ray-Ban RX7140 2000

✔️ elegantný celorámový model
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 94 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3eyerim collection Lucky Transparent

✔️ trendy celorámový model pre pánov aj dámy
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ vyrobený z acetátu
📌 od 59 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Ray-Ban RX5114 2034

✔️ elegantný celorámový model
✔️ obdĺžnikový rám pre okrúhle a oválne tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 78 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Polo Ralph Lauren PH2083 5007

✔️ elegantný celorámový model
✔️ okrúhly rám pre hranaté a srdcové tváre
✔️ odľahčený plast
📌 od 126 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
5/5 - (3 votes)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin