Najlepšie vákuovačky potravín: TOP 6 produktov podľa recenzií a testov

Najlepšie vákuovačky potravín Ak chcete predĺžiť trvanlivosť potravín, ktoré bežne pri varení používate, jedným zo spôsobov je ochrana pred pôsobením vzduchu. Ak sa syry, mäso, ale aj množstvo ďalších surovín dostanú do kontaktu so vzduchom, skôr či neskôr podliehajú skaze, pretože sa na ich povrchu začnú množiť škodlivé mikroorganizmy. Pre všetkých, ktorí chcú ochrániť potraviny pred rýchlym kazením, dávame do pozornosti šikovné a užitočné vákuovačky potravín, ktoré si zaslúžia prívlastok „najlepšie“.

Vákuovačky potravínznáme aj ako zváračky fólií alebo vákuové baličky na potraviny – predstavujú síce prístroj s jedným základným významom, ich využitie v kuchyni (domácej aj profesionálnej) prináša viac výhod. Základným princípom je rýchle odsatie vzduchu od potraviny a následné vákuové uzavretie v plastovej fólii. Prešli sme stovky recenzií vákuovačiek, aby sme vám v krátkom prehľade priblížili modely, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.

Do nášho sprievodcu sa tentokrát zmestili nielen základné údaje o parametroch a vlastnostiach vákuovačiek, radi vám priblížime aj niekoľko pravidiel správneho odsávania. Viete o tom, že kvalitná vákuovačka zvládne výrazne predĺžiť životnosť vína? Užitočná je aj pri metóde varenia známej ako Sous Vide, a rovnako tak sa hodí aj na dokonalé marinovanie mäsa.

Najlepšie vákuovačky na potraviny podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktParametreHodnotenieCena (od) 
#1FoodSaver VS3190X

 Najkvalitnejšia 
Výon: 140 W
Sací výkon: - l/min
Max šírka zvaru: 28 cm
⭐ 100 %135 € Čítať recenzie
#2MAXXO VM PROFI

 Cena/Výkon 
Príkon: 130 W
Sací výkon: 20 l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 100 %115 € Čítať recenzie
#3Klarstein Foodlocker Pro
Príkon: 120 W
Sací výkon: 12 l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 98 %62 € Čítať recenzie
#4MAXXO VM5000

 Skvelé recenzie 
Príkon: 120 W
Sací výkon: 12 l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 96 %56 € Čítať recenzie
#5Klarstein FoodLocker Slim
Príkon: 130 W
Sací výkon: 9 l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 94 %53 € Čítať recenzie
#6Concept FRESH VA-0010
Príkon: 90 W
Sací výkon: - l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 92 %48 € Čítať recenzie

Ako vybrať vákuovačku/zváračku fólií na potraviny

Ak uvažujete, akú vákuovačku potravín kúpiť do svojej kuchyne, rozhodujte sa predovšetkým podľa frekvencie jej využívania. Je totiž rozdiel zaobstarať si základný model, ktorý je skladný, ale aj menej výkonný alebo silnejšiu vákuovačku s množstvom príslušenstva, ktorú budete používať častejšie. Vákuové baličky potravín majú rôzne tvary, technické parametre aj možnosti použitia. O tom, ako postupovať pri výbere, na aké modely sa zamerať a aké výhody vákuové baličky do kuchýň prinášajú + predstavenie obľúbených značiek s dobrými hodnotenia v testovaniach, sa viac dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Čo je a ako funguje vakuovačka potravín?

Vakuovačka potravín si postupne nachádza miesto nielen v reštauráciách a jedálňach, čoraz častejšie ju objavíte aj v kuchyniach. Jej hlavnou úlohou je bezpečne zabaliť potraviny odsatím vzduchu, ktorý by sa skôr či neskôr podieľal na skaze a znehodnotení. Šikovne predídete plytvaniu potravín, 3 – 5 krát predĺžite ich životnosť a uchováte chute, vôee aj čerstvosť.

Základným princípom je odsatie vzduchu (z obalu, fľašky, dózy alebo nádoby) a vytvorenie vákua. Pri balení do fólie/sáčkov je základom vzduchotesnosti vytvorenie pevného zvaru, preto niekedy nesú aj komplikovanejší názov – vákuové zváračky fólií. Ak má prístroj vo výbave hadičku s redukciami a zaobstaráte si nádoby so špeciálnymi vekami, môžete vytvárať vákum aj v nich. Potraviny, okolo ktorých bol odsatý vzduch, môžete následne uskladniť v chladničke, mrazničke alebo ich dokonca aj uvariť. Viac už vo výhodách, ktoré tento šikovný kuchynský pomocník prináša…

Ako vybrať vákuovú zváračku fólií

Aké výhody má vákuovačka na mäso/jedlo?

☑️ Rýchly a účinný spôsob pre dlhodobé uchovávanie potravín, najčastejšie mäsa a syrov.

☑️ Predĺženie životnosti 3 – 5 krát v porovnaní s klasickým uskladnením – zabránite oxidovaniu, strate farby a chutnosti, rozmnožovaniu baktérií a plesní.

☑️ Vákuové balenie šetrí priestor v chladničke aj mrazničke – neskladujete zbytočný vzduch.

☑️ Nedochádza k miešaniu pachov a vôní.

☑️ Vhodné pre nielen suché potraviny, ale aj vlhké, mokré a dokonca aj pre predĺženie životnosti tekutín (víno, octy, oleje) a ako ochrana pred predčasnou oxidáciou.

☑️ Ideálne pre Sous Vide varenie – špecifický postup, pri ktorom sa potraviny varia v hermeticky uzavretých baleniach a uchovajú si maximum svojej prirodzenej chutnosti aj živín. (Sous Vide – “suvíd”, suvídovanie, vo voľnom preklade – pod tlakom)

☑️ Urýchľuje proces marinovania mäsa – marináda k mäsu priľne a preniká hlboko do jeho štruktúry.

☑️ Ochrana rôznych osobných predmetov pred účinkami vzduchu a prostredia – napr. ak potrebujete na dlhú dobu uschovať dokumenty, zmluvy, CD, DVD, fotografie, šperky, príbory a zabrániť prístup vzduchu, ktorý by mohol spôsobiť oxidáciu, navlhnutie (koróziu), vyblednutie,…

☑️ Výborný spôsob, ako uchovávať semená rastlín do ďalšej sezóny.

Typy vákuovačiek potravín

Na trhu je niekoľko rôznych typov, ktoré sa odlišujú nielen tvarom a veľkosťou, zásadné rozdiely sú aj v cene. Pre domáce použitie nie je problém nájsť vákuovačku za 50 eur, ktorú použijete pár krát týždenne. V komerčnom reštauračnom prostredí budete potrebovať zariadenie, ktoré zvládne každodenný vyťažený chod a aj cenovka sa vyšplhá k sume 1000 eur. Kým tie pre domáce použitie sú skladné, s dôrazom na dizajn a kombinujú plast s nerezovou ocelou, výkonnejšie profi vákuovačky sú väčšie, ťažšie a zhotovené výhradne z kovu.

  • Štandardné vákuovačky do domácnosti majú obdĺžnikový tvar. Väčšie z nich vo svojich útrobách ukrývajú tzv. “rukáv” – zrolované balenie fólie, ktoré je určené na vákuovanie. Potiahnutím a následným posunutím orezávača si z fólie odrežete veľkosť, akú potrebujete a zároveň sa táto hrana zacelí. Obal naplníte potravinami, vložíte naspäť do vakuovačky, ktorá odsaje vzduch a vytvorí zvar.
  • Jednoduchšie modely nemajú vnútorný zásobník na fóliu a používate už hotové obaly, ktoré sa dokupujú zvlášť. Majú označenie aj ako externé vákuovačky, keďže je celé balenie mimo telo prístroja.
  • Okrem nich sa v komerčných prevádzkach využívajú aj komorové a voľne stojace baličky potravín, kde potraviny v sáčku vkladáte priamo do „komory“ a následne dôjde k odsatiu vzduchu a zataveniu.

Pozrime sa bližšie na vákuovačky potravín do domácnosti. Ich typ voľte najmä podľa častosti používania a zohľadnite aj priestor na uskladnenie. Rozlišujú sa :

Ručné vákuovačky potravín

Sú menšie, ľahšie a prenosné. Ideálne aj pri cestovaní, niektoré z nich dokonca fungujú aj na dobíjateľný akumulátor. Z balenia odsávajú vzduch, nemajú funkciu zatavovania. Preto sa pravdepodobne nezaobídete bez kompatibilného príslušenstva – znova použiteľné vrecká s vhodným otvorom + misky a nádoby, ktoré majú vo veku otvor, do ktorého výstup vakuovačky dokonale pasuje. V opačnom prípade ide zase o jednoduchú zatavovaciu lištu, ktorá sa zmestí aj do zásuvky.

Automatické vákuovačky potravín

Patria k predávanejšej kategórii, pretože v sebe spájajú 2 funkcie – odsávania aj zvarenie fólie vysokou teplotou. Zvyčajne majú obdĺžnikový tvar a potrebujú prívod elektrickej energie. Niektoré z nich musia byť uskladnené vodorovne, iné povoľuje aj zvislé uloženie /zavesenie, a keďže na výšku nezaberajú veľa, šetria priestor v skrinke alebo na kuchynskej linke. Pokročilejšie modely sú vybavené nielen vysokým sacím výkonom a automatickým zvarením, disponujú aj pulzným odsávaním a reguláciou odsávania (vhodné na krehké a mokré suroviny) a vo výbave majú aj hadičku s redukciou na odsávanie vzduchu z nádoby a misiek.

Základné parametre

Príkon a sací výkon

Najdôležitejšími parametrami sú bez pochybností príkon a sací výkon. Vákuovačka, alebo aj zváračka fólii je elektrické zariadenie, ktoré potrebuje energiu nielen na odsávanie vzduchu, ale aj na zatavovanie fólie. Čím vyšší je príkon, tým sa dá očákvať aj lepší výkon. Netreba však zbytočne investovať do extra výkonných strojov, ktoré zvládajú stovky balení denne, ak sa to vašej domácnosti netýka. Domáce vákuové baličky zvyčajne pracujú s príkonom od 80 – 300 W, zatiaľ čo tie komerčné majú príkon vyšší ako 2000 W.

Sací výkon sa udáva v litroch vzduchu za minút (l/min). Najčastejšie je v intervale od 10 – 20 l/min. Výhodou je, ak ho môžete priebežne regulovať s ohľadom na krehkosť suroviny.

Hlučnosť

Optimálna hladina hlučnosti týchto zariadení sa pohybuje okolo hodnoty 65 dB. Hlučnosť vyššia ako 80 dB už môže pôsobiť rušivo, nepríjemne a odrádzať od častejšieho používania.

Rozmery a hmotnosť

Pri baličke potravín sa mnoho spotrebiteľov rozhoduje aj podľa veľkosti. Chcete predsa šikovný spotrebič, ktorý na linke alebo poličke nezaberie veľa miesta. Zvážte priestor, ktorý mu môžete vyhradiť a hľadajte informácie o možnostiach uskladnenia (niektoré modely sa dajú zavesiť). Ak nebude mať stabilné miesto, prihliadajte na hmotnosť, ktorá by pre váš komfort nemala byť vyššia ako 2 kg. Tie, ktoré patria o objemnejším aj ťažším, si už zaslúžia vyhradené miesto, bez častého presúvania.

Sáčky do vákuovačky potravín

Kúpou vákuovačky potravín sa vaše investície nekončia. Nezaobídete sa bez sáčkov, ktoré sú vo väčšine prípadov jednorazové, nakoľko dochádza k ich zvareniu. Existujú aj obaly s opakovaným použitím – tie sú však vybavené plastovým zipsom a ventilom na odsatie vzduchu. Do vákuovačiek môžete vkladať rôzne široké vrecká, v rozpätí cca od 20 – 30 cm. Vrecká vyberajte tak, aby bol otvor na vákuovačke o pár centimetrov širší (napr. šírka vstupu je 30 cm, vyberajte vrecká so šírkou max 28 cm).

Obaly môžu mať podobu hotových vreciek, napr. s rozmermi 20 x 30 cm alebo 25 x 40 cm a i. (v balení 30,40, …100 kusov). K dispozícii sú aj rolky dvojitej fólie, ktoré majú na návine niekoľko metrov. Cena obalu na jedno vákuovanie sa pohybuje od 0,10 – 0,70 eur, v závislosti od veľkosti a kvality materiálu. Pozor na vákuovačky, ku ktorým sa hodí len jeden druh fólie, poprípade majú uvedené, že sa môžu používať iba obaly konkrétnej značky (časom sa môže objaviť problém s nedostupnosťou). Vždy je lepšie, ak máte možnosť širšieho výberu – viac druhov aj značiek (univerzálnosť).

ako funguje vákuovačka potravín

Užitočné funkcie a príslušenstvo

Možno máte ešte stále trošku zmätok, ale to sa pokúsime v nasledujúcich riadkoch jednoznačne objasniť. Pre toto zariadenie existuje veľa názvov, ktoré priamo súvisia s jeho hlavnými funkciami.

Najčastejšie sa stretnete s prístrojmi, ktoré iba odsávajú vzduch, alebo vzduch odsávajú a dokážu obal aj zataviť. V prvom prípade si musíte rovno zaobstarať aj výbavu v podobe univerzálnych vreciek na opakované použitie, misiek a dóz so špeciálnym vekom. V druhom prípade sú plastové obaly najčastejšie jednorazové. Obe možnosti majú svoje klady aj zápory a je len na vás, ktoré riešenie považujete za výhodnejšie.

Stretnúť sa môžete s rôznou výbavou a funkciami:

  • Suché a mokré odsávanie – Režim suchého odsávania je prítomný v každej vákuovej baličke. Režim mokrého odsávania si poradí aj s prebytočnou vodou (napr. pri uskladňovaní mäsa, rýb) a odsatú tekutinu hromadí v integrovanej nádobe. Pozor, neslúži na odsávanie väčšieho množstva tekutín.
  • Funkcia dvojitého zvarovania – Zvar, ktorý má šírku tenkého drôtika, nemusí vydržať po celú dobu uskladnenia. Stačí pár mikroskopických zrniek z potraviny (najmä sypkej) a vzduch prenikne dnu. Je lepšie, ak je zvar zosilnený a širší.
  • Regulácia odsávania / Pulzné odsávanie – Možnosť regulovať saciu silu oceníte najmä pri odsávaní vzduchu z okolia krehkých, jemných alebo vlhkých surovín (sladké trvanlivé pečivo, žemle, ale aj fašírková zmes, bylinky, …). Regulačné tlačidlá nájdete na ovládacom paneli.
  • Ochrana proti prehriatiu – Bezpečnostný prvok, ktorý chráni zváračku fólii pri opakovanom používaní. Prístroj sa vypne, ak je prehriaty nad povolenú hodnotu.
  • Hadica na odsávanie – Výbava drahších modelov, ktoré rozširuje použitie vákuovačky v kuchyni – môžete odsávať vzduch z nádob a fliaš.
  • Kompatibilné misky, dózy a nádoby – Doplnkové príslušenstvo so špeciálnym otvorom vo veku, na ktorý sa napája redukcia z hadice.

Cena vákuovačiek na potraviny

Chcete kúpiť kvalitnú vákuovačku na mäso, ale neviete, koľko vás bude táto nová “hračka” stáť? V tomto prehľade sa zorientujete za pár sekúnd.

Vákuové baličky potravín do 40 eur

Jednoduché prístroje s nízkou hmotnosťou, ktoré sú ľahko prenosné. Sú ručné a majú jednu funkciu – buď zvládajú odsávanie (tvar ako fén so spätným chodom) alebo ide o jednoduchú zváraciu lištu s použitím nielen v kuchyni ale aj pre záľuby.

Vákuové baličky potravín do 200 eur

Strednú cenovú kategóriu obsadili najpredávanejšie vákuovačky, ktoré majú výborné využitie najmä v kuchyni. Ide o vzhľadovo pekné neutrálne elektrické zariadenia, ktorých činnosť je automatizovaná – dokážu vzduch odsať aj potraviny vzduchotesne uzatvoriť zatavením fólie. Orientujte sa podľa šírky lišty, sacieho výkonu a rozmerov.

Vákuové baličky potravín od 200 eur

Pri zablúdení medzi produkty s vyššou cenovkou natrafíte na poloprofesionálne až profesionálne prístroje. Sú vybavené množstvom užitočných funkcií, redukcií a režimov. Nechýba ani bohaté príslušenstvo. Hodia sa predovšetkým na komerčné a frekventované používanie.

Najlepšie značky vákuovačiek na potraviny

Vákuovačka potravín Klarstein

Vákuovačka potravín zn. Klarstein

Spoznajte značky, ktoré vedú v odborných testoch vákuovačiek na jedlo a tiež aj v hodnoteniach od reálnych spotrebiteľov.

  • Guzzanti – Pokročilé viacúčelové zváračky fólií v luxusnom nerezovom prevedení. Bonusom navyše je zvýšená odolnosť.
  • Maxxo – Výborné hodnotenia aj cena. Vydarená pätica vákuovačiek, ktoré vedú u našincov v predajnosti.
  • Klarstein – V ponuke nemeckej značky objavíte decentné nerezové zváračky na fólie ako stvorené pre nadšencov zdravého uchovávania potravín.
  • Concept – Jednoduché zariadenia so spokojnými recenziami + možnosť dokúpenia zaujímavého príslušenstva v podobne misiek a dóz. Ideálne na predĺženie doby skladovateľnosti.
  • ETA – Overený výrobca malých elektrických kuchynských spotrebičov stavil na biely elegantný dizajn a jednoduché používanie.

Ako vákuovať potraviny?

  1. Do vákuovačky nikdy nevkladajte obal širší ako je lišta. Ak nebude fólia napnutá, zvarenie nebude dokonalé.
  2. Miesto zvaru dôkladne očistite od zvyškov surovín. Vrchný lem by mal byť suchý a bez oleja.
  3. Pripravte sa na to, že podtlak mäkké suroviny deformuje, preto na ne nepoužívajte maximálnu saciu silu.
  4. Odsatie vzduchu a hermetické uzavretie neznamená, že potraviny získajú neobmedzenú životnosť. Väčšinou musia byť uskladnené v chladničke alebo mrazničke. Oproti bežnému uskladneniu však v chladničke vydržia až 5 krát dlhšie (napr. upečené kura vo vákuovom balení vydrží v chlade 10 – 12 dní).
  5. Ak mäso (alebo ryby) pri vákuovaní púšťajú veľa šťavy a vaša balička nie je vybavená mokrým odsávaním, vložte pod plátok mäsa papierový obrúsok.
  6. Potraviny, ktoré už raz boli vákuované, by sa mali skonzumovať okamžite. Neodporúča sa opakované vákuovanie.

Najpredávanejšie vákuovačky potravín na trhu

Najpredávanejšie vákuovačky potravín podľa portálu Heureka.sk

 ProduktParametreHodnotenieCena (od) 
#1FoodSaver VS3190X

 Najkvalitnejšia 
Výon: 140 W
Sací výkon: - l/min
Max šírka zvaru: 28 cm
⭐ 100 %135 € Čítať recenzie
#2MAXXO VM PROFI

 Cena/Výkon 
Príkon: 130 W
Sací výkon: 20 l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 100 %115 € Čítať recenzie
#3Klarstein Foodlocker Pro
Príkon: 120 W
Sací výkon: 12 l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 98 %62 € Čítať recenzie
#4MAXXO VM5000

 Skvelé recenzie 
Príkon: 120 W
Sací výkon: 12 l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 96 %56 € Čítať recenzie
#5Klarstein FoodLocker Slim
Príkon: 130 W
Sací výkon: 9 l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 94 %53 € Čítať recenzie
#6Concept FRESH VA-0010
Príkon: 90 W
Sací výkon: - l/min
Max šírka zvaru: 30 cm
⭐ 92 %48 € Čítať recenzie
5/5 - (1 vote)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin