Ako sa zbaviť kuny v aute, na povale, záhrade či pri sliepkach? Tipy na najlepšie spreje a odpudzovače

Ako sa zbaviť kuny, ktorá sa u vás objavila na povale, v aute či v kuríne? Táto obratná šelma dokáže svojou činnosťou narobiť nemalé škody a zanechať za sebou doslova spúšť v podobe škôd na úrode, majetku a domácej hydine. Ako si pomôcť? Vyskúšajte napríklad najlepšie hodnotený sprej na kuny, ultrazvukový odpudzovač na kuny alebo pascu na kuny. Ako tieto pomôcky fungujú? Aké opatrenia urobiť, aby ste sa neželanej návštevy čo najrýchlejšie zbavili? Existuje niekoľko spôsobov, ako si s kunou poradiť. Nasledujúce rady a tipy vám pomôžu spoznať nepriateľa v kožúšku a účinne proti nemu zakročiť.

kuna

Kuna skalná a kuna lesná – krátke zoznámenie so štíhlou šelmou

Kuna skalná (Martes foina) a kuna lesná (Martes martes) sú dve najčastejšie sa vyskytujúce druhy kún na území Slovenska. Ide o lasicovité zvieratá nízkeho vzrastu, ktoré dosahujú dĺžku 40 – 55 cm. Štíhle a vrtké telo dopĺňa charakteristický huňatý nos. Na ohrúhlej hlave dominujú výrazné, bočne rastúce uši a drobný špicatý nos. Kožuch kuny je zvyčajne sfarbený do odtieňov strednej až tmavo hnedej. Váži približne 0,5 – 2,5 kg.

Aký je medzi kunou lesnou a kunou skalnou rozdiel? Detaily prenechajme odborníkom. Ak ju totiž na vašom pozemku zahliadnete, zrejme ju nebudete mať s čím porovnávať. Sú však základné poznávacie znamenia, ktoré ich odlišujú. Kuna lesná má na brušku svetlo žltú srsť a jej nos je takmer čierny. Kuna skalná má oblasť bruška a hrudníka pokrytú jasnou bielou srsťou a jej nos je ružový. Ich prirodzeným prostredím je les, okraj lesa, parky, no dokážu si pokojne nažívať aj v blízkosti vidieckych obydlí – spôsobujúc škodu ľuďom.

Čo žerie kuna?

Kuny sú malé mäsožravce, ktoré v prírode lovia najmä veveričky, mláďatá vtákov, plazy, menšie hlodavce a ak sú šikovné a silné, podarí sa im uloviť aj králika. Ak sa kuna ocitne v blízkosti vášho domu, spoznáte to najmä podľa poškodenej uskladnenej úrody, miznúcich vajíčok alebo dohryzených až zahynutých sliepok, mladých zajacov alebo holubov. Nepohrdne ani sladkým ovocím.

kuna v prírode

Prečo prichádza kuna do blízkosti domov?

Nejde o žiadny špeciálny úkaz, ktorý by sa dial iba v posledných rokoch. Lasicovité šelmy a dokonca aj líšky sa pravidelne približujú k ľudským obydliam. Najmä, ak si vyhliadnu dvor bez štvornohých zvierat (nemajú radi psy a mačky) a nájdu si na pozemku teplé miesto, kde si môžu vytvoriť svoju bezpečnú a teplú skrýš pre seba a budúce potomstvo. Z okrajov lesa ich vyženie ich predovšetkým nedostatok potravy a prítomnosť väčších predátorov.

Pokojná povala vášho domu sa tak pre ne javí ako ideálne miesto na prežitie. Nejde však o spolubývajúceho, s ktorým by ste radi zdieľali svoj životný priestor. Hoci je v prírode užitočnou šelmičkou, na majetku dokáže napáchať nemalé škody. Avšak skôr, ako sa do boja s kunou pustíte, je dôležité poznať odpoveď na nasledujúcu otázku.

Je kuna chránená?

Odpoveď na túto otázku je komplexnejšia. Pre kunu lesnú (Martes martes) a kunu skalnú (Martes foina) platí, že v období od 1. marca do 31. augusta bežného kalendárneho roka je zakázané ich chytať, zraňovať, usmrcovať alebo ničiť ich obydlia, najmä brlohy s mláďatami.

Zdroj: Zoznam chránených živočíchov nájdete vo vyhláške Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.

Ak sa teda v tomto období kuna vyskytne na vašom pozemku, v blízkosti domu alebo chaty a pácha nemalé škody, legálnou cestou je kunu plašiť a odpudzovať dostupnými prostriedkami (napríklad netoxické, ale za to výrazne aromatické spreje na kuny, ultrazvukové odpudzovače na kuny, elektrické ohradníky).

Kedy kuna loví?

Kuna sa všeobecne považuje za nočného tvora. Platí to najmä pre kunu lesnú, ktorá je okrem iného mimoriadne obratným a skvelým lovcom na stromoch a vo výškach. Kuna skalná, jej blízka príbuzná, pôsobí zavalitejšie. O niečo pomalšie sa pohybuje a na lov sa z času na čas vydá aj cez deň. Najčastejšie sa však odváži vybehnúť zo skrýše, až keď okolitý ruch utíchne. Podvečer a v noci je preto jej hlavný čas aktivity – teda lovenia, škriabania, dupania, hryzenia. Ak sa cez deň dobre skrývala, v noci vám jej blízkosť spať nedá.

Tipy na produkty: Kvalitný sprej na kuny, odpudzovač na kuny a pasca na kuny

 ProduktInfoHodnotenie 
#Sheron Sprej proti kunám

✔️ Slúži na ochranu káblov a elektrického vedenia
✔️ Vytvára lepkavý ochranný film
📌 od 6 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#Liqui Moly 1515 odpudzovač kún

✔️ Chráni gumové a plastové časti auta
✔️ Jednoduché a rýchle použitie
✔️ Nemá škodlivé účinky na životné prostredie ani na zvieratá
📌 od 17 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#Den Braven Sprej proti hlodavcom a kunám

✔️ Dlhodobo pôsobiaci sprej, aj pri výdatných dažďoch
✔️ Vytvára lepkavý nános
✔️ Odpudzuje kuny, plchy, potkany
📌 od 8 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#DERAMAX PROFI Ultrazvukový odpudzovač

✔️ Vyrobený v Českej republike
✔️ Spoľahlivý a vysoko účinný
✔️ Ultrazvukový signál až v priestore 500 m2
📌 od 45 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#Tools Pasca na kuny

✔️ Obojstranná pasca na zvieratá, kuny, mačky, potkany
✔️ Jemný mechanizmus zatvárania
📌 od 32 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#Geti GRR120

✔️ Účinnosť na ploche 200 m2
✔️ Premenlivá frekvencia
✔️ Určený na vnútorné použitie
📌 od 10 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie

Ako sa zbaviť kuny na streche či povale?

Ako spoznať, že sa u vás na streche alebo na povale udomácnila kuna? Ak ide o dom, v ktorom bývate celoročne, prvé škrabotanie a nočné dupkanie postrehnete pomerne skoro. Ak si však za svoj budúci domov vyberie vašu chatu, na ktorú chodíte iba párkrát za rok, povala chaty sa môže premeniť na jej teritórium. Je to samotárske zviera, preto nemusíte na uvítanie očakávať celú svorku kún. No aj jedna aktívna kuna dokáže narobiť veľké problémy.

Prvým poznávacím znamením je hluk (šramotanie, dupkanie, zvuky hryzenia, hrabania). Pri návšteve povaly zacítite charakteristický pach moču, výkalov a ak si kuna stihla vytvoriť zásoby, tak aj zápach rozkladajúcich sa zvyškov drobných zvierat. Ešte väčšie zdesenie však spôsobí výrazne nahryzená a poškodená izolácia strechy, ktorú si udupávaním a hryzením mení na hniezdo. Výsledkom “pobytu” kuny na povale môžu byť tiež potrhané fólie, ohryzené elektrické vedenie, káble k satelitom či solárnym kolektorom. Škoda za stovky eur!

Je načase položiť si dôležitú otázku: Kadiaľ sa kuna vôbec dostala na strechu?

Kuna je veľmi dobrý lezec. S malými pazúrikmi sa dokáže zadrapnúť do pórovitej fasády, dreveného obkladu a pomerne rýchlo nájde prvú škáru, ktorou prenikne do konštrukcie strechy. Pri boji s kunou preto urobte dôkladnú obhliadku izolácie, tesnenia, podbitia strechy a vetracích štrbín. Poškodené miesta čím skôr opravte.

✅ Riešenie pre strechu: Ultrazvukový odpudzovač na kuny, pasca na kuny, elektrický ohradník

Ak chcete kunu vyhnať, overeným riešením je kvalitný ultrazvukový odpudzovač na kuny a hlodavce, najlepšie so senzorom pohybu. Tento elektronický plašič funguje tak, že vydáva rušivé ultrazvukové vlny, ktoré človek nepočuje, no drobným šelmám a hlodavcom prekážajú. Ide o zariadenia, ktoré vyžadujú zapojenie do siete, alebo napájanie batériami. Práve preto je dobré siahnuť po prevedení, ktoré sa uvedie do chodu až po detekcii pohybu v okolí. Dosah elektronického plašiča sa pritom môže pohybovať v desiatkach až stovkách metroch štvorcových.

Ak máte v streche alebo na povale kunu a ultrazvukový odpudzovač nefunguje, môžete vyskúšať odchyt do pasce na kuny. Pasca kunu neusmrtí, iba bezpečne uzavrie. Je to v princípe klietka, nie smrtiaca pasca. Dobrou návnadou je vajce alebo sladké ovocie. Zo skúseností odporúčame najmä sladké datle, kde máte istotu, že do klietky za návnadou nevbehne mačka. Odchytenú kunu potom treba bezpečne vyviesť do prírody.

Rada skúsených: Na pasci nezanechajte ľudský pach, manipulujte s ňou v rukaviciach. Ak sa na klietku prenesie pach z človeka, kuna sa k nej ani nepriblíži.

Pri opakujúcich sa problémoch s kunami (napríklad, ak je dom blízko lesa), inštalujú majitelia pre ochranu strechy elektrický ohradník na odkvapový systém a žľaby. Elektrický prúd nezabíja, škodcov na streche odháňa.

Ako sa zbaviť kuny v aute?

Kuna v aute? To je hotová pohroma – najmä pre elektroinštaláciu, obloženia, gumové tesnenia, klinový remeň, hadice brzdového a chladiaceho systému aj riadiacu jednotku. V chladných mesiacoch kunu priláka najmä teplo motora. Nočná návšteva kuny vás tak môže vyjsť veľmi draho, dokonca ani auto ráno nenaštartujete. Ako ochrániť auto pred kunou?

✅ Riešenie pre auto: Ultrazvukový odpudzovač na kuny, sprej na kuny

Ideálnym riešením je garážovať auto. Ak však túto možnosť nemáte, medzi motoristami sú pomerne obľúbené spreje na kuny do auta. Obsahujú silné arómy, ktoré kuny odpudzujú alebo po nastriekaní vytvárajú na kabeláži a komponentoch pod kapotou povlak, do ktorého by zahryzli iba s veľkým odporom. Aplikovať by sa mali precízne, aby ste kunám nedali príležitosť na poškodenie vozidla. Niektoré spreje je cítiť, iné sú vytvorené tak, aby sa bez zníženia komfortu dali aplikovať aj v interiéri auta.

K dostaniu sú tiež ultrazvukové plašiče do auta, ktoré sa inštalujú do priestoru pod kapotou. Ide o ekologický a čistý spôsob, bez použitia chémie, s vyššou odolnosťou voči vode a prachu. Táto malá skrinka vydáva ultrazvukové vlny, ktoré sú veľmi nepríjemné pre kuny a ďalšie hlodavce. Napájanie zariadenia je realizované napríklad cez 9V batériu. Pri výbere sa zaujímajte o spôsob inštalácie a teplotný rozsah, v akých si plašička zachováva svoju funkčnosť. Natrafiť môžete napríklad na teplotný interval od -20 do 90 °C, ktorý zohľadňuje aj vyššie teploty pod kapotou vozidla.

Ako sa zbaviť kuny v kuríne a záhrade?

Kým body vyššie riešili najmä výrazné škody na neživom majetku (dom, chata, auto), zásadné škody dokáže kuna napáchať aj v záhrade a na doma chovaných zvieratách. O tom, že kradne vajcia, nebude pochybovať nikto, ak však v kuríne nájdete sliepky bez hlavy, nemusíte upodozrievať líšku. Líška totiž ukoristenú sliepku odvlečie so sebou, kým kuna bez hlbšieho významu odhryzne sliepke hlavu a zvyšok tela ponechá v kuríne.

✅ Riešenie pre kurín: Husté pletivo, pasca na kuny, pes, mačka

Boj s kunou je v tomto prípade veľmi náročný. Záleží totiž od toho, kde má kuna svoj úkryt (je náročné ju vystopovať, ak prichádza z väčšej diaľky) a ako je chránená hydina na vašom pozemku. Zvyčajne je jedinou účinnou ochranou dostatočné mechanické zabezpečenie v podobe hustého pletiva, ktoré sliepky bezpečne izoluje, nielen po obvode, ale aj zhora. Mnohým chovateľom sa však osvedčila kombinácia viacerých spôsobov – rozmiestnenie niekoľkých klietok na odchytenie kuny, prítomnosť domáceho psa alebo mačky.

Kuna totiž nemá rada psí ani mačací pach, sú to pre ňu prirodzení nepriatelia a hrozba. Ak psa ani mačku nechováte, zaobstarajte si od známeho psiu srsť (napríklad po strihaní dlhosrstého psa), naplňte ňou malé sieťované alebo jutové vrecká a zaveste ich po obvode kurína. O tom, či na kuny funguje odpudzovanie vytvorením pachovej stopy sa môžete presvedčiť aj rozmiestnením trusu šeliem, najmä mačkovitých. Vo fórach sa môžete stretnúť aj s dobrými skúsenosťami pri použití naftalínových guľôčok, čpavkovej vody a silných kolínskych. Myslite však na to, že zápach (silná aróma) časom stráca na intenzite a kuna sa môže zase raz vrátiť.

 ProduktInfoHodnotenie 
#Sheron Sprej proti kunám

✔️ Slúži na ochranu káblov a elektrického vedenia
✔️ Vytvára lepkavý ochranný film
📌 od 6 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#Liqui Moly 1515 odpudzovač kún

✔️ Chráni gumové a plastové časti auta
✔️ Jednoduché a rýchle použitie
✔️ Nemá škodlivé účinky na životné prostredie ani na zvieratá
📌 od 17 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#Den Braven Sprej proti hlodavcom a kunám

✔️ Dlhodobo pôsobiaci sprej, aj pri výdatných dažďoch
✔️ Vytvára lepkavý nános
✔️ Odpudzuje kuny, plchy, potkany
📌 od 8 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#DERAMAX PROFI Ultrazvukový odpudzovač

✔️ Vyrobený v Českej republike
✔️ Spoľahlivý a vysoko účinný
✔️ Ultrazvukový signál až v priestore 500 m2
📌 od 45 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#Tools Pasca na kuny

✔️ Obojstranná pasca na zvieratá, kuny, mačky, potkany
✔️ Jemný mechanizmus zatvárania
📌 od 32 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#Geti GRR120

✔️ Účinnosť na ploche 200 m2
✔️ Premenlivá frekvencia
✔️ Určený na vnútorné použitie
📌 od 10 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
5/5 - (2 votes)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin