Najlepšie parné mopy: TOP 6 produktov podľa recenzií a testov

najlepšie parné mopy
Vyberte sa spolu s nami medzi najlepšie parné mopy, ktoré predstavujú jednoduchý a ekologickejší spôsob starostlivosti o podlahy. Vodu premieňajú na horúcu paru a jej silou odstraňujú odolné nečistoty a tiež ničia baktérie či zárodky mikroorganizmov.

Aké vlastnosti a výbavu má kvalitný parný mop? Je lepší parný mop jednokomorový alebo dvojkomorový? Aké parametre sledovať, ak si chcete do domácnosti zadovážiť praktického pomocníka, ktorý zjednoduší starostlivosť o podlahy? To najdôležitejšie sa dozviete z nasledujúceho sprievodcu. Ak chcete mať istotu, že vyberáte overené zariadenie, venujte čas dostupným testom a recenziám parných mopov. Užívateľská spokojnosť sprevádza napríklad obľúbené parné mopy značiek Vileda, Leifheit, Kärcher, Rowenta.

Najlepšie parné mopy podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktInfoHodnotenie 
#1Vileda Steam XXL

Najlepšie hodnotený parný mop
✔️ Extra široká hlavica mopu – až 40 cm
✔️ Zahriatie už za 15 sekúnd
✔️ S reguláciou intenzity pary
✔️ Naraz zvládne plochu až do 100 m2
✔️ Spokojné recenzie
📌 od 90 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Kärcher SC 2 Upright EasyFix

Vynikajúca kvalita spracovania
✔️ Podlahová hlava s otočným kĺbom
✔️ Regulácia pary
✔️ Výkonný mop s krátkou dobou nahrievanie
✔️ Odvápňovacia kartuša
✔️ Elegantný štíhly dizajn
📌 od 98 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3Clean Tenso LEIFHEIT 11913

Cena/výkon
✔️ Extra dlhý čas prevádzky – až 40 minút
✔️ Krátky čas nahrievania
✔️ Nádržka až na 550 ml vody
✔️ Sklopná rukoväť pre jednoduché uskladnenie
✔️ Jednoduché používanie
📌 od 71 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Vileda Steam Plus

Trojuholníková hlavica
✔️ Množstvo pary nastaviteľné v 3 stupňoch
✔️ Rukoväť s pohodlným úchopom
✔️ Čas nahrievania iba 15 sekúnd
✔️ Jednoduché manévrovanie v priestore
✔️ Vysoko absorpčné návleky
📌 od 83 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Polti VAPORETTO SV450 DOUBLE

Na podlahu aj na okná
✔️ Kompaktné rozmery a nízka hmotnosť
✔️ Obsahuje vodný filter aj aróma difuzér
✔️ Vhodný až na 15 typov povrchov
✔️ Rýchle nahrievanie
✔️ Bohaté príslušenstvo v balení
📌 od 139 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#6Rowenta RY8561WH Clean & Steam Multi

Najlepší vysávač s parným mopom
✔️ Účinnosť na všetkých tvrdých podlahách
✔️ Regulácia intenzity pary
✔️ Ručná parná jednotka – vhodný aj na okná, zrkadlá a textílie
✔️ 8 m dlhý prívodný kábel
✔️ Cyklónová technológia
📌 od 233 €
⭐ 94 % Čítať recenzie

Ako vybrať parný mop

Podlahy v domácnosti patria k najviac znečisťovaným plochám a pre udržanie hygienického štandardu vyžadujú pravidelné čistenie. Tam, kde žijú malé deti alebo domáce zvieratá, môže byť potreba umývania podláh ešte vyššia. Chcete vymeniť klasický mop a vedro za efektívnejšie riešenie? Jednou z možností, ako sa postarať o čistotu podláh je používanie praktického parného mopu. Sila horúcej pary sa postará o čistenie do hĺbky a nezanedbateľným lákadlom je aj dezinfekčná funkcia. Ako vybrať parný mop a na ktoré detaily zamerať pozornosť?

Čo je parný mop?

Parný mop je zariadenie určené na čistenie podláh pomocou horúcej pary. V súčasnej podobe sa nápadne ponáša na tyčový vysávač. Jeho súčasťou je nádobka na vodu. Vodu zohrieva, mení na paru a distribuuje ju do hlavnej stieracej hlavice opatrenej návlekom. Pri práci nevyžaduje použitie ďalších čistiacich prostriedkov alebo chémia. Nezanecháva šmuhy, podlaha je po umytí veľmi rýchlo suchá a nesporným prínosom je okamžitá dezinfekcia povrchu účinkom horúcej pary.

Najčastejšie ide o elektrické parné mopy (zapojené do siete káblom), postupne však už pribúdajú aj akumulátorové parné mopy.

V závislosti od vybavenosti parného mopu sa dá jeho využitie rozšíriť na ďalšie povrchy. Vie byť nápomocný pri čistení kobercov, čalúnenia, odolných textílií. Niektoré parné mopy sa poľahky premenia na ručný parný čistič, ktorý zase využijete pri čístení zvislých plôch, napríklad na obklad či zástenu v kúpeľni.

Parný mop – základný popis konštrukcie

Poďme zdola nahor. V spodnej časti parného mopu dominuje stieracia hlavica – trojuholníková alebo obdĺžniková. Nad ňou sa nachádza hlavná časť tela parného mopu, ktorého súčasťou je nádoba na vodu, výhrevné teleso, regulátor pary a niekoľko indikátorov chodu a pripravenosti. Nad základným telom dominuje teleskopická tyč a rukoväť, ktorá by mala byť pohodlná na držanie – mäkčená a protišmyková.

Kde nájde parný mop najlepšie využitie?

Parné mopy sú určené najmä na údržbu dlažby a podláh. Avšak, niektorým druhom podláh kontakt s horúcou parou nesvedčí. Ide najmä o podlahy lepené, kde môže opakované pôsobenie pary rozrušiť lepidlo v spojoch. Taktiež nie je vhodné používať parný mop na voskované a olejované drevené podlahy. Pri plávajúcich, vinylových a PVC podlahách je lepšie vopred sa informovať o možnosti parného mopovania a vybrať parný mop s možnosťou regulácie intenzity pary. Lepšie vybavené parné mopy zvládnu aj parné čistenie kobercov, matracov a čalúnenia.

čisté podlahy

Zdroj: pixabay.com

Parné mopy podľa tvaru hlavice

Jedným z prvých rozhodujúcich kritérií je výber tvaru vytieracej hlavice. Tento tvar má totiž zásadný vplyv na to, ako sa vám bude s parným mopom v priestore pracovať.

  • Parný mop s trojuholníkovou hlavicou nájde výborné uplatnenie v členitých a viac zaprataných priestoroch, kde je dôležitá rýchle manévrovanie okolo hrán a prekážok.
  • Parný mop s obdĺžnikovou hlavicou sa viac hodí na čistenie väčších plôch, kde sa môžete rozbehnúť jedným smerom a chcete pracovať rýchlo. Ich obratnosť v rohoch a stiesnených priestoroch je slabšia, no výhodou je väčší záber na jeden ťah.

Parné mopy podľa počtu komôr

Okrem tvaru hlavice je dôležité poznať informáciu o tom, či má vás vyhliadnutý parný mop jednu alebo dve komory. Počet komôr úzko súvisí s plynulosťou práce. Prečo? Medzi princípom fungovania jednokomorového a dvojkomorového parného mopu sú isté isté rozdiely.

  • Jednokomorový parný mop – Ako napovedá samotný názov, má iba jednu komoru, v ktorej sa voda mení na horúcu paru. Táto premena vedie k stúpaniu tlaku, a nádobka je preto opatrená tlakovým uzáverom. Keď sa voda minie, nemôžete ju okamžite doplniť a pokračovať v práci. Treba počkať na zníženie tlaku a až približne o 15 – 20 minút zásobník otvoriť.
  • Dvojkomorový parný mop – Súčasťou parného mopu sú dve samostatné komory. Jedna komora je určená na vodu, druhá pracuje ako generátor pary. V tomto prípade nemusíte čakať na pokles tlaku a vodu do zásobníka dolejete kedykoľvek podľa potreby. Za dvojkomorové riešenie si priplatíte viac. Takýto systém je typický aj pre výkonnejšie parné vysávače.

Napájanie a výkon

Prevažná časť ponuky parných mopov je napájaná sieťovo. Síce ste pri práci limitovaný istou dĺžkou kábla, máte istotu, že výkon bude počas celej doby konštatný. S akým výkonom parné mopy pracujú. Pre lacnejšie parné mopy je typický výkon do 1000 W. Zvládajú občasné používanie, pri intenzívnom upratovaní narazíte na ich limity. Medzi najviac obľúbené patria parné mopy s výkonom okolo 1300 – 1500 W. Mopy s výkonom od 1600 W a viac by sme už výkonom mohli prirovnať k parným vysávačom.

Ako sú na tom akumulátorové parné mopy? Ich výkon a čas prevádzky je limitovaný kapacitou a kvalitou zakomponovaného akumulátora. Na ďalšie použitie je potrebný čas nevyhnutný na dobitie.

Čas ohrevu a dĺžka prevádzky

Pri čítaní technických parametrov sa stretnete s dvomi časovými údajmi. Čas ohrevu hovorí o tom, ako rýchlo je parný mop pripravený na použitie. Doba nahrievania vody nie je nijak zdržujúca a so zariadením sa dá pracovať už za cca 15 – 30 sekúnd od zapnutia.

Druhý časový údaj súvisí s dĺžkou prevádzky. Nielen akumulátorové, ale aj sieťové modely môžu byť v dĺžke chodu obmedzené, najmä jednokomorové parné mopy. V princípe ide o čas, za ktorý sa vyčerpá obsah zásobníka a vy musíte následne počkať, kým tlakový uzáver umožní ďalšie naplnenie. Priemerne zvládnu parné mopy fungovať 15 – 40 minút – v závislosti od veľkosti zásobníka. Dvojkomorové parné mopy sa hrdia neobmedzenou prevádzkou.

Dĺžka prívodného kábla

Dĺžka prívodného kábla určuje, ako ďaleko dosiahnete s parným mopom od zásuvky. Priemerom je kábel dlhý 6 – 7 m, no natrafíte aj na kratšie a dlhšie káble. Kábel na tyčovom parnom mope znie ako mierne obmedzovanie v pohybe, stabilný výkon parného čistenia však tento mierny „nedostatok“ presvedčivo vykompenzuje.

Funkcie a výbava parných mopov

  • Ukazovateľ pripravenosti – Indikátor, ktorý informuje o pripravenosti parného mopu na použitie.
  • Indikátor objemu vody – Indikátor signalizujúci množstvo vody v zásobníku.
  • Regulácia vodnej pary – Vyhľadávaná funkcia, ktorá umožňuje znížiť parný výkon na citlivejších podlahách.
  • Automatické vypnutie – Po krátkej dobe nečinnosti sa parný mop automaticky vypne.
  • Ochrana pred vodným kameňom – Výbava, ktorej úlohou je ochrana komponentov parného mopu pred usadzovaním vápenatých nečistôt z vody.
  • Ručný parný čistič – Odnímateľná jednotka parného mopu umožňuje parné čistenie iných povrchov, napríklad čalúnenie a matrace.
  • Nadstavec na koberec – Parný mop so špeciálnym nadstavcom môžete použiť aj na základné parné čistenie a osvieženie kobercov.
  • Násady s rozličným určením – V balení sa niekedy nachádza viac rozlišných mikrovláknových návlekov, pričom každý druh je určený na iný povrch.

Ako sa parný mop používa?

Používanie parného mopu nie je náročné. Dôležité je odpratať z podlahy prekážky a túto plochu vopred povysávať. Parný mop totiž nefunguje ako vysávač. Vlasy, chlpy či prach nahromadený na návleku by sa už po niekoľkých metroch postarali o nevzhľadné šmuhy. So správne nastaveným výkonom a čistým návlekom očistíte podlahu už základnými ťahmi a postaráte sa zároveň aj o jej dezinfikovanie. Nezotrvávajte dlho na jednom mieste, aby ste podlahu nezmáčali.

Čistenie podláh parou – aké sú ďalšie možnosti?

Okrem tyčových parných mopov stoja za zmienku aj ďalšie riešenia. Zaujímavou alternatívou je parný vysávač. V jednom kroku zvláda naparovanie, vysávanie a v ideálnom prípade aj okamžité sušenie. Vďaka bohatej výbave a rozmanitým nadstavcom môže byť vhodný na všetky tvrdé podlahy a koberce. Ponáša sa podlahový vysávač – samostatné telo na kolieskach dopĺňa hadica, teleskopická tyč a hlavica.

Pozornosť však púta aj multifunkčný tyčový vysávač s parným mopom ako riešenie 2v1. Kombinuje vysávanie a okamžité čistenie parou (+dezinfekcia). Ak chcete byť s výsledkom spokojní, je dôležité zamerať sa na model, ktorý má obe funkcie technologicky zvládnuté na jednotku. Lacnejšie modely tohto typu mávajú parnú funkciu iba ako lákadlo, no v praxi bez väčšieho prínosu. Dobrou správou je, že v tomto segmente nájdete už niekoľko vydarených modelov, ktoré spoľahlivo a výkonne zvládajú ako vysávanie, tak aj parné čistenie v jednom kroku. Cena je vyššia ako pri samostatných parných mopoch.

Ceny parných mopov

Jedným z rozhodujúcich kritérií je cena parného mopu. Hľadáte najlepší pomer cena/výkon, špičkovo vybavený prémiový model alebo dáte na užívateľské recenzie parných mopov? Tak či onak, vždy je dobré mať prehľad o tom, aké možnosti daná kategória produktov ponúka. A inak to nie je ani v prípade parných mopov, ktoré sme pre rýchlejšiu orientáciu rozdelili do troch cenových kategórií.

✅ Parné mopy do 80 eur

V tejto cenovej kategórii nájdete šikovné elektrické parné mopy na údržbu podláh. Nemusia oplývať bohatou výbavou, no vo svojej hlavnej činnosti podávajú optimálny výsledok. Niektoré modely môžu mať slabší výkon, preto sa zamerajte na parné mopy s výkonom aspoň 1300 W.

✅ Parné mopy od 80 do 150 eur

Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie parné mopy od známych značiek. Pomer cena/výkon je na veľmi dobrej úrovni. Lákajú na prepracovanú konštrukciu, ergonómiu, premenu na ručný parný čistič či možnosť použitia na podlahách aj kobercoch. Samozrejmosťou by mala funkcia regulácie intenzity pary pre bezpečné používanie na rôznych povrchoch.

✅ Parné mopy od 150 eur

Ak hľadáte prémiovo vybavený parný mop s vysokým výkonom, nenechajte si ujsť ani kvalitné parné mopy z tejto cenovej kategórie. Dvojkomorové modely oslovia časovo neobmedzeným chodom a jednoduchým dopĺňaním vody priebežne počas mopovania. Vyhľadávaným bonusom naviac je ultra rýchle nahrievanie a sklopná rukoväť pre priestorovo nenáročné uskladnenie.

Najlepšie značky parných mopov

Radi si vyberáte medzi najlepšími? V nasledujúcom zozname nájdete značky, ktoré majú na svojom konte obľúbené parné mopy v rôznych prevedeniach a výbave.

  • Vileda – Parné mopy Vileda patria k vyhľadávaným produktom s dobrou predajnosťou a spokojnými recenziami. Pre čisté podlahy bez použitia chemikálií. S veľkými stieracími plochami na hlavici – vhodné pre upratovanie väčších domácností.
  • Leifheit – S horúcou parou hubiacou až 99 % baktérií na podlahe pracujú aj vyhľadávané parné mopy Leifheit. Priaznivá cena, sklopná konštrukcia.
  • Polti – Široký výber parných mopov a parných vysávačov od tradičného talianskeho výrobcu osloví aj náročných spotrebiteľov. Niektoré modely s neobmedzenou prevádzkovou dobou, reguláciou výstupu pary a bohatým príslušenstvom.
  • Kärcher – Známa nemecká značka je synonymom kvality a inovácií a je jedným z najväčších výrobcov čistiacich prístrojov. V jej portfóliu preto nechýbajú kvalitné parné mopy, parné vysávače a parné čističe rôznych konštrukcií. Od cenovo lákavých po drahšie profesionálne modely.
  • Rowenta – V ponuke značky Rowenta nájdete samostatné parné mopy aj kombinované vysávače a parné mopy 2v1. Vysoký výkon a efektivita čistenia v jednom ťahu.
  • Concept – Cenovo dostupné parné čističe Concept očistia horúcou parou tvrdé podlahy a so špeciálnym nadstavcom aj koberce. Dodávané s užitočným príslušenstvom.
  • TESLA – Zaujímavé modely 2v1 ako parný mop + ručný parný čistič alebo 3v1 v režime vysávanie / parné mopovanie /vysávanie + mopovanie naraz.
 ProduktInfoHodnotenie 
#1Vileda Steam XXL

Najlepšie hodnotený parný mop
✔️ Extra široká hlavica mopu – až 40 cm
✔️ Zahriatie už za 15 sekúnd
✔️ S reguláciou intenzity pary
✔️ Naraz zvládne plochu až do 100 m2
✔️ Spokojné recenzie
📌 od 90 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Kärcher SC 2 Upright EasyFix

Vynikajúca kvalita spracovania
✔️ Podlahová hlava s otočným kĺbom
✔️ Regulácia pary
✔️ Výkonný mop s krátkou dobou nahrievanie
✔️ Odvápňovacia kartuša
✔️ Elegantný štíhly dizajn
📌 od 98 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3Clean Tenso LEIFHEIT 11913

Cena/výkon
✔️ Extra dlhý čas prevádzky – až 40 minút
✔️ Krátky čas nahrievania
✔️ Nádržka až na 550 ml vody
✔️ Sklopná rukoväť pre jednoduché uskladnenie
✔️ Jednoduché používanie
📌 od 71 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Vileda Steam Plus

Trojuholníková hlavica
✔️ Množstvo pary nastaviteľné v 3 stupňoch
✔️ Rukoväť s pohodlným úchopom
✔️ Čas nahrievania iba 15 sekúnd
✔️ Jednoduché manévrovanie v priestore
✔️ Vysoko absorpčné návleky
📌 od 83 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Polti VAPORETTO SV450 DOUBLE

Na podlahu aj na okná
✔️ Kompaktné rozmery a nízka hmotnosť
✔️ Obsahuje vodný filter aj aróma difuzér
✔️ Vhodný až na 15 typov povrchov
✔️ Rýchle nahrievanie
✔️ Bohaté príslušenstvo v balení
📌 od 139 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#6Rowenta RY8561WH Clean & Steam Multi

Najlepší vysávač s parným mopom
✔️ Účinnosť na všetkých tvrdých podlahách
✔️ Regulácia intenzity pary
✔️ Ručná parná jednotka – vhodný aj na okná, zrkadlá a textílie
✔️ 8 m dlhý prívodný kábel
✔️ Cyklónová technológia
📌 od 233 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
5/5 - (1 vote)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin