Hľadáte ten najlepší med, no strácate sa v odporúčaniach? Zišiel by sa vám prehľad, v ktorom nájdete tie najdôležitejšie kroky výberu, aby vám neušiel žiaden zásadný detail? Potom ste tu správne! Poradíme vám, ako vybrať včelí med a nebude chýbať ani niekoľko tipov na kvalitné medy, ktoré sprevádzajú spokojné recenzie.
Najlepšie medy podľa recenzií a nášho výberu
Produkt | Info | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | BrainMax Pure Včelí med z obdobia kvetu agátu ![]() | + Agátový med je svetlo žltý a čisto priezračný + Má sladšiu a výraznejšiu chuť + Pochádza z panensky čistej prírody z CHKO Biele Karpaty + Včelí med vysokej kvality, neobsahuje žiadne konzervačné a iné chemické látky od 16 € | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#2 | BioNebio Kvetový Med zmiešaný zo Železných hôr ![]() | + Kvetový tmavý med z ihličnatých a zmiešaných lesov + Med je vykupovaný od drobných včelárov z oblasti Železných hôr + Podľa recenzií je med výborný, lahodný a chutný + Vhodný aj na dochutenie kávy od 7 € | ⭐ 98 % | Čítať recenzie |
#3 | Kolomý Jesenický včelí med ![]() | + Atraktívny výber medov rôzneho druhu + Výnimočná chuť a pôvod z ekologicky čistých oblastí Jeseníkov + Prírodné produkty, ktoré časom prirodzene kryštalizujú + Spokojné recenzie od 9 € | ⭐ 96 % | Čítať recenzie |
#4 | Manukový med Watson & Son 400+ ![]() | + Manukový med v prémiovej kvalite + 100% čistý, certifikovaný a overený testovaním v akreditovaných vedeckých laboratóriách + Vďaka vysokému obsahu MGO (400 mg/kg metylglyoxalu) sa jedná o nesmierne vzácny produkt od 36 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
#5 | Apimed lipový včelí med ![]() | + Kvalitný lipový včelí med zo Slovenska + Kryštalizácia je pomalšia, med je svetlejšej jantárovej farby + Pomer cena/veľkosť balenia od 11 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
#6 | Farkašovský Agátový včelí med ![]() | + Agátový med pochádzajúci z flóry ekologicky čistého prostredia južného Slovenska + Výrazná chuť s jemnou arómou + Dlhá doba tekutosti - kryštalizuje pomalšie od 11 € | ⭐ 92 % | Čítať recenzie |
Obsah článku
Ako vybrať med?
Včelí poklad alebo aj „tekuté zlato“ – ako je med pravidelne označovaný – obľubujeme pre chuť, ale aj pre liečivé vlastnosti, čo ešte viac podčiarkuje jeho „zlatý“ a prakticky ničím neprekonateľný status. V našej krajine si na kvalitné medy potrpíme. Nečudo, lokálni výrobcovia musia dodržiavať prísne normy. Avšak situácia v obchodoch nie je ideálna a správy o falošných medoch sa pravidelne dostávajú aj do hlavných televíznych správ. O to viac času treba venovať samotnej kúpe, aby sa každá lyžička medu postarala o ten správny sladký pôžitok.
Čo je včelí med a aké je jeho zloženie?
Med je označovaný za najdôležitejší včelí produkt. Zahusťovaním a zberom sladkých štiav z rastlín vytvárajú včely sladkú, viskóznu a lepkavú tekutinu. V základnej podstate má med slúžiť ako energeticky hodnotná zásoba pre včely na prečkanie zimy.
Existujú rôzne druhy medov, ktoré sa líšia farbou, vôňou, chuťou a zložením – to všetko v závislosti od zdroja nektáru alebo medovice. Ľudia med používajú už stáročia ako sladidlo a významný prírodný liek.
Hoci sa môže zdať, že úlohou medu je „iba sladiť“, pravdou je, že ide o komplexnú a na cenné živiny bohatú zmes, ktorá v sebe správnom používaní prináša viac výhod ako nevýhod.
- Približne 70 % obsahu medu tvoria jednoduché cukry – fruktóza a glukóza. Vďaka nim je med rýchlo stráviteľný a je považovaný za zdroj rýchlej energie.
- Zvyšných 30 % sa delí medzi vodu, enzýmy, bielkoviny, prebiotiká, vitamíny, minerály, antioxidanty a peľové zrnká. Med obsahuje napríklad enzýmy, ktoré podporujú trávenie. Sú v ňom zastúpené vitamíny skupiny B, ale aj vitamín A, C, E, K. Obsahuje tiež minerály ako vápnik, horčík, draslík, sodík, železo či zinok.
Aké sú prednosti medu?
Med je pre svoju chuť a prospešné vlastnosti cenený nielen pri príprave jedál a nápojov, ale aj v ľudovom liečiteľstve a kozmetike.
- Med je označovaný za zdravé prírodné sladidlo. Jeho pridanou hodnotou sú obsiahnuté vitamíny, minerály, enzýmy a antioxidanty.
- Kvalitný včelí med má prirodzené antibakteriálne, protizápalové a antiseptické účinky. Ku konzumácii medu – v čaji, s cesnakom, cibuľou, zázvorom či v iných kombináciách – sa jeho priaznivci hlásia v sezóne prechladnutí, viróz a chrípky. Med môže byť nápomocný pri bolestiach hrdla alebo kašli. Pomáha tiež podporovať rýchlejšiu regeneráciu tkanív.
- Niektorým ľuďom pomáha vlažné mlieko s medom alebo lyžička medu upokojiť sa pred spánkom a zmierniť nervozitu. Odborníci sa však zhodujú, že ide skôr o psychologický efekt.
- Súčasťou medov sú peľové zrnká a antioxidanty, ktoré pomáhajú posilňovať obranyschopnosť organizmu.
- Ak sa med konzumuje s mierou, môže byť prospešný pre trávenie. Jeho súčasťou sú enzýmy a prebiotiká, ktoré slúžia ako potrava pre prospešné baktérie v tráviacej sústave. To sa o sladení bielym cukrom povedať nedá…
- Med má pri správnom skladovaní slušnú životnosť. Dobre uzatvorený, na tmavšom a chladnejšom mieste nepodlieha kazeniu a vydrží celé roky (alebo dovtedy, kým sa nezje).
- V kuchyni má včelí med všestranné využitie. Používa sa ako sladidlo do nápojov, pri príprave marinád, varení, sladkom pečení, do jogurtov či raňajkových kaší.
- Zaujímavé pôsobenie vykazuje med aj pri aplikácii na pokožku. Upokojuje, hydratuje, zmierňuje zápaly a používa sa dokonca aj na zmiernenie viditeľnosti jaziev po akné. Známe sú rôzne domácke masky s medom na pleť aj na vlasy.
7 krokov, ako spoznať kvalitný včelí med
Našli ste obchod so zaujímavou ponukou medov? Počuli ste od známych pochvalné slová na lokálneho včelára? Ak si chcete na mede pochutnať a naplno si užívať jeho benefity, je dobré zoznámiť sa niekoľkými krokmi, pomocou ktorých sa vám podarí odlíšiť pravý včelí med od menej kvalitných či dokonca falošných medov.
1. Označenie na etikete
Vždy sa uistite, že kupujete pravý včelí med, kde máte istotu, že ide o prírodný produkt a prácu včiel. Na etikete hľadajte výstižné označenie „včelí med“. Nezaškodí ani bližšia špecifikácia – med kvetový, med manukový, med medovicový, … Zloženie by malo byť v prípade pravých medov minimalistické a stručné – napríklad „100 % med kvetový“ . Žiadne ďalšie cukry a sirupy, voda nad povolený limit, konzervanty, zahusťovadlá či prídavné arómy.
2. Serióznosť a dôvera
Iba u seriózneho a dôveryhodného výrobcu/predajcu si viete kúpiť kvalitný a pravý med s bezpečným zložením, ktorého spracovanie prebehlo šetrne a vo vyhovujúcich podmienkach. Spoľahlivý predajca vám podá jasné informácie o pôvode medu a jeho spracovaní. Nebude zahmlievať „peknými rečami“ ani zavádzajúcimi tvrdeniami.
3. Správna hustota
Čím menej vody včelí med obsahuje, tým je hustejší a kvalitnejší. Najlepšie medy obsahujú cca 17 – 18 % vody, iba zriedkavo presiahnu 20 %, inak hrozí riziko rýchleho kvasenia. Med je prirodzene jemne viskózny, pomaly sa prelieva = „ťahá“. Určite by však nemal pri izbovej teplote tiecť ako voda.
4. Vôňa a chuť medu
Med je sladký, ale spočiatku i jemne zaštípe na jazyku alebo v hrdle. Ukrýva v sebe vôňu rastlín, z ktorých pochádza, čo robí z každej várky takmer jedinečný počin. Nezapácha, nie je kyslý, nie je z neho cítiť alkohol ani zatuchnutie. Po miernom zahriatí je jeho vôňa a chuť ešte intenzívnejšia. Kvalitný včelí med musí evokovať prirodzenosť. Nadmerná sladkosť môže súvisieť s pridaním cukru, sirupu alebo iných sladidiel.
5. Farba medu
Ak sa opýtate detí, akej farby je med, dostanete odpoveď, že med je buď žltý, alebo oranžový. V skutočnosti je farebná paleta včelích medov obsiahla. Farba medu úzko závisí od pôvodu nektáru alebo medovice. Nie je vhodné, aby bol repkový med oranžový, ak je jeho prirodzená farba jasno žltá. V zozname nižšie preto nájdete u nás najobľúbenejšie druhy včelieho medu s krátkym popisom ich farby a chute, aby ste vedeli, čo od konkrétneho medu očakávať.
- Agátový med – med takmer priehľadnej farby so žltkastým alebo zelenkastým nádychom >> veľmi sladký, chuťovo výrazne kvetový
- Repkový med – svetložltý med, ktorý po kryštalizácii zostáva takmer biely >> sladká chuť s mierne horkastým podtónom
- Lipový med – med stredne žltej až jantárovej farby >> výrazne lipová aróma aj chuť
- Slnečnicový med – med žiarivo žltej až oranžovej farby, ktorý po kryštalizácii zostáva žltý >> ovocno-slnečnicová chuť s mierne korenistými podtónmi
- Kvetový med – med vo farbe od svetložltej po tmavohnedú v závislosti od toho, z akých kvetov nektár pochádzal >> výrazne kvetinová aróma a chuť, zaujímavá rôznorodosť.
- Lesný med/medovicový med – med je výrazne tmavší s odtieňmi od hnedej, červenohnedej až po takmer čiernu >> chuť je komplexnejšia, menej kvetová, prevláda v nej aróma dreva, živice, sladu, ale aj karamelu.
- Manukový med – med v odtieňoch jantárovej až tmavo oranžovej >> chuťovo komplexnejší ako kvetové medy, pomerne sladký s karamelovo-korenistým podtónom
6. Kryštalizácia medu
Je kryštalizácia medu skutočne dôležitým indikátorom kvality a pravosti medu? Odpoveď na túto otázku závisí od toho, z akého nektáru med vznikol a ako bol spracovaný.
Vo všeobecnosti kryštalizujú vo väčšej miere medy s vyšším obsahom glukózy – k nim patrí najmä repkový med, med z jarných kvetov, slnečnicový med a púpavový med. Kryštalizácia u nich prebehne pomerne skoro – už v priebehu niekoľkých týždňov. Pri medoch s vyšším obsahom fruktózy (napríklad lesné/medovicové medy) prebieha kryštalizácia iba pomaly alebo vôbec. Sú dlhé mesiace tekuté a žiarivo lesklé. Výnimkou sú aj tzv. pastované medy. Pred naliatím do pohárov sú špeciálne a šetrne miešané tak, aby vznikla dlhodobo jemná a roztierateľná konzistencia. Ak si kúpite med, ktorý je pastovaný, k jeho kryštalizácii už nedôjde. Pastovanie mu však z kvalít ani výživových hodnôt neuberie.
7. Cena, predajnosť, recenzie medov
Majte na pamäti – med je jedným z najčastejšie falšovaných potravinových produktov na trhu.
Ak je cena medu v porovnaní s konkurenciou podobného pôvodu podozrivo nízka, zbystrite pozornosť. Med totiž môže byť v takom prípade riedený cukrom alebo vodou. O kvalitné včelie medy je záujem, a preto nečudo, že sú v kamenných obchodoch či e-shopoch pravidelne vypredané. Na med od skúseného včelára sú niekedy dokonca poradovníky a nemusí sa vám každý rok ujsť také množstvo medu, aby vám vydržal celý rok. Zamerajte sa na hodnotenia, dostupnosť, predajnosť, recenzie a nedajte sa zlákať iba pekným balením.
Aká je cena medu?
Cena medu závisí od výrobcu, pôvodu medu a jeho sezónnej dostupnosti.
- Vo všeobecnosti sa cena medu z nektáru pohybuje v rozpätí od cca 7 do 12 € za kilogram. To platí predovšetkým pre kvetový, agátový, repkový a lipový med.
- Lesný/horský a medovicový med kúpite za približne 12 – 17 € za kilogram.
- Medy šetrne pastované a medy, ktoré obsahujú prísady (napríklad orechy, škoricu, ovocie, propolis, materskú kašičku či peľ) sú o niečo drahšie – počítajte približne s cenou vyššou o 25 – 50 % v porovnaní s medom daného druhu v základnom prevedení.
- Samostatnou kategóriou, ktorá vysoko prevyšuje ceny lokálne získaných medov, sú medy pochádzajúce zo vzácnych lokalít, netradičných rastlín, slabou dostupnosťou či s výnimočnými výživovými hodnotami. Taký je napríklad aj manukový med, u ktorého cena za 1 kilogram začína na cene približne 90 €.
Najčastejšie kladené otázky – FAQ
Ako med používať?
V kuchyni sa dá med používať ako všestranné sladidlo a prísada pri príprave mnohých jedál či dezertov. V niektorých receptoch je med nenahraditeľný (medovníky, medové rezy, …) Po mede mnohí z nás siahajú aj pri prechladnutí a chrípke. Med sa pridáva napríklad do vlažného bylinkového čaju alebo sa z cibule a medu pripravuje legendárny cibuľový sirup proti kašľu.
Ako rozpustiť skryštalizovaný med?
Kryštalizácia je prirodzený proces niektorých druhov včelieho medu. Nie je to však nevratná zmena. Ponorením pohára s medom do misky s vodou o teplote cca 45 °C sa med opäť stane tekutým a lesklým. Ak je v pohári ešte veľa medu, bude si to vyžadovať opakovanú výmenu vody. V žiadnom prípade med neponárajte do teplejšej vody, ani ho nezohrievajte v hrnci s vodou – vysoká teplota zničí prirodzene obsiahnuté cenné látky. Med neroztápajte ani v mikrovlnke. Mikrovlny nenávratne zmenia štruktúru medu.
Ako med uskladňovať, aby vydržal čo najdlhšie?
Vďaka svojmu zloženiu má med až prekvapivo dlhú životnosť a v správnych podmienkach vydrží dlhé roky. Med je najlepšie skladovať v sklenenom pohári s dobre tesniacim viečkom. Vyhnite sa kovovým a plastovým nádobám. Dobre tesniace viečko zamedzí preberaniu pachov z okolitého prostredia, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na chuť medu. Med v sklenenom pohári uložte na tmavšie miesto s teplotou do 18 °C.
Produkt | Info | Hodnotenie | ||
---|---|---|---|---|
#1 | BrainMax Pure Včelí med z obdobia kvetu agátu ![]() | + Agátový med je svetlo žltý a čisto priezračný + Má sladšiu a výraznejšiu chuť + Pochádza z panensky čistej prírody z CHKO Biele Karpaty + Včelí med vysokej kvality, neobsahuje žiadne konzervačné a iné chemické látky od 16 € | ⭐ 100 % | Čítať recenzie |
#2 | BioNebio Kvetový Med zmiešaný zo Železných hôr ![]() | + Kvetový tmavý med z ihličnatých a zmiešaných lesov + Med je vykupovaný od drobných včelárov z oblasti Železných hôr + Podľa recenzií je med výborný, lahodný a chutný + Vhodný aj na dochutenie kávy od 7 € | ⭐ 98 % | Čítať recenzie |
#3 | Kolomý Jesenický včelí med ![]() | + Atraktívny výber medov rôzneho druhu + Výnimočná chuť a pôvod z ekologicky čistých oblastí Jeseníkov + Prírodné produkty, ktoré časom prirodzene kryštalizujú + Spokojné recenzie od 9 € | ⭐ 96 % | Čítať recenzie |
#4 | Manukový med Watson & Son 400+ ![]() | + Manukový med v prémiovej kvalite + 100% čistý, certifikovaný a overený testovaním v akreditovaných vedeckých laboratóriách + Vďaka vysokému obsahu MGO (400 mg/kg metylglyoxalu) sa jedná o nesmierne vzácny produkt od 36 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
#5 | Apimed lipový včelí med ![]() | + Kvalitný lipový včelí med zo Slovenska + Kryštalizácia je pomalšia, med je svetlejšej jantárovej farby + Pomer cena/veľkosť balenia od 11 € | ⭐ 94 % | Čítať recenzie |
#6 | Farkašovský Agátový včelí med ![]() | + Agátový med pochádzajúci z flóry ekologicky čistého prostredia južného Slovenska + Výrazná chuť s jemnou arómou + Dlhá doba tekutosti - kryštalizuje pomalšie od 11 € | ⭐ 92 % | Čítať recenzie |