TOP recepty pre domáce pekárne ETA, Silvercrest, Tefal, Moulinex

Chcete využiť potenciál svojej domácej pekárne na maximum, no chýbajú vám recepty? Tento zaujímavý kuchynský spotrebič sa stal za posledné obdobie jedným z najvyhľadávanejších. Je fajn, že sme sa opäť prinavrátili k tradíciám! Chrumkavý domáci chlieb, múčniky, dokonale vymiesené cesto, lahodná vianočka – to je len začiatok, ktorý vám otvára cestu k dobrotám, presne podľa vašej chuti a s ingredienciami pod kontrolou. Práve preto sme pripravili výber obľúbených receptov pre domáce pekárne.

Ak vlastníte domácu pekáreň zn. Eta, Silvercrest, Tefal či Moulinex, nechajte sa inšpirovať a čím skôr sa pustite do voňavého pečenia aj varenia.

domáca pekáreň najlepšie recepty

Čo variť, pripravovať a piecť v domácej pekárni?

Ako prvé sa začítajte do manuálu na používanie a do priloženého receptáru (ak je súčasťou balenia).

  • Aké sú schopnosti vašej domácej pekárne?
  • Aká je jej programová výbava?
  • Aký veľký chlieb dokáže pripraviť?

Na úvod treba spoznať svojho “spolupracovníka”, ktorému chcete naplno dôverovať. Aby ste s pečením a miesením mali úspech, musí totiž suroviny, ktoré do neho vložíte, zvládnuť aj spracovať. Teda disponovať takou silou, ktorá si bez ťažkostí poradí s ich spracovaním.

Čo dokáže domáca pekáreň? Pečie chrumkavý domáci chlieb – z bielej múky, celozrnný aj bezlepkový. Trúfne si aj na zemiakový chlieb, či dokonca z bezlepkových múk. Vymiesi nadýchané a vláčne cesto na domáce parené knedle, žemle, bagety, rožky, vianočku aj briošky – stačí iba vložiť suroviny a nechať hnetacie háky pracovať. K dokonalému cestu sa dostanete úplne bez námahy. Ak máte radi domácu kvalitu, potom sa isto odhodláte aj do prípravy džemu, jogurtu, acidofilného mlieka, syrov či detských výživ. Kapacita nádoby domácej pekárne síce nie je veľká, na pár pohárikov domáceho džemu, na ktorom si cez víkend pochutí celá rodina, isto postačí.

 Produkt HodnotenieCena (od) 
#1Tefal PF 611838
Nádoba: max. 1,5 kg
Príkon: 1600 W
Programy: 19
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
5 out of 5 stars (5 / 5)169 € Čítať recenzie
#2ETA 2147 Duplica Vital
Nádoba: max. 1,4 kg
Príkon: 815 W
Programy: 13
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)174 € Čítať recenzie
#3Panasonic SD ZB 2512 KXE
Nádoba: max. 0,7 kg
Príkon: 550 W
Programy: 17
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)188 € Čítať recenzie
#4ETA 7149 90030
Nádoba: max. 1,5 kg
Príkon: 850 W
Programy: 12
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)132 € Čítať recenzie
#5Guzzanti GZ 635
Nádoba: max. 1,6 kg
Príkon: 900 W
Programy: 16
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)70 € Čítať recenzie
#6Domáca pekáreň Joy (Delimano)
Nádoba: max. 0,75 kg
Príkon: 650 W
Programy: 12
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)80 € Čítať recenzie
#7Kenwood BM 450
Nádoba: max. 1 kg
Príkon: 780 W
Programy: 15+5
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)184 € Čítať recenzie

Recepty do domácej pekárne – sladké aj slané

Veríme, že tu nájdete chutnú a inšpiratívnu rozmanitosť – nielen chlieb a pečivo, ale aj sladké raňajky, cesto na pizzu, šišky, knedle, či jednoduchý tip na prípravu domáceho jogurtu, ktorý bude celkom bez konzervantov a umelých prísad. A o to predsa pri domácich pokrmoch ide!

Jednoduchý chlieb z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 300 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžičky octu
  • 500 g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 lyžičku sušeného droždia
  • 1-2 lyžičky rasce, podľa chuti

Postup:

Začnime tým, čo je pre pekáreň najdôležitejšie – schopnosť pripraviť domáci chlieb. Na povrchu by mal byť chrumkavý, no vo vnútri krásne nadýchaný a vláčny. Pekáreň za vás prevezme takmer všetky kroky prípravy. Jediné, čo zostáva vašou úlohou, je vložiť do nádoby suroviny v správnych pomeroch. Následne pekáreň už suroviny vymieša, cesto uhnetie, nechá v ideálnych podmienkach podkysnúť a upečie.

Suroviny dáme v uvedenom poradí do pekárne. Soľ dáme do jedného rohu, cukor s droždím do ďalšieho. Na pekárni zvolíme základný program – klasický, najčastejšie je na prvej voľbe. Po zaznení zvukového signálu je chlebík hotový!

Francúzske bagety

Ingrediencie:

  • 1,5 pohára vlažnej vody
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžičky sušených kvasníc

Postup:

Tento výnimočne jednoduchý recept si zamilujete! Uvedené ingrediencie vložíme v uvedenom poradí do domácej pekárne. Zapneme program “Cesto” a necháme pekáreň pracovať. Hladké cesto vypracujeme na pomúčenej doske a rozvaľkáme na obdĺžnik cca 40 x 30 cm, ktorý rozdelíme na polovicu – vzniknú 2 diely 20 x 30 cm. Okraje týchto dielov valčekom mierne roztiahneme do stratena a po dlhšej strane ich rovnomerne zavinieme ako roládu. Bagety by mali mať teda základnú dĺžku 30 cm. Do valcov urobíme ostrým nožíkom šikmé zárezy, cca v 5 cm rozostupoch. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 40 minút.

Pre pečením ich zľahka potrieme vlažnou slanou vodou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C približne na 30 – 35 minút, kým nechytia krásnu zlatistú kôrku.

Nadýchaný toastový chlebík

Ingrediencie:

  • 250 ml mlieka
  • 50 ml vody
  • 30 g masla
  • 1 vajce
  • 1,5 lyžičky soli
  • 500 g hladkej múky
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička sušeného droždia

Postup:

Hoci krehký domáci toast nevydrží tak dlho, ako jeho kupovaný náprotivok, máte istotu čerstvého pečiva, ktoré neobsahuje chemické látky, ani sa na jeho prípravu nepoužil špeciálny plyn. Suroviny v uvedenom poradí vložíme do nádoby v pekárni a zvolíme program “Toast” (majú ho napríklad pekárne ETA).

Tento toastový chlieb má neutrálnu chuť. Môžete ho obložiť naslano, ale aj nasladko. Ak si chcete pripraviť sladký toast, pridajte o dve lyžičky cukru naviac. Toastové hrianky s džemom budú mať nevídaný úspech.

domáca pekáreň recepty toast

Celozrnné rožky z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 30 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 500 g celozrnnej múky (špeciál stredná)
  • 1,5 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • sušené droždie (balíček 7-8 g)
  • na potretie – 1 vajce a 1 lyžica mlieka

Postup:
Ingrediencie pridávame do domácej pekárne v poradí, ako je uvedené v zozname. Začíname mokrými, končíme suchými. Dáme si záležať, aby bola soľ na opačnej strane nádoby, oproti cukru so sušeným droždím. Spustíme režim na miesenie cesta. Cesto môže po vymiesení lepiť, po vykysnutí na teplejšom mieste sa s ním však bude dať pracovať.

Spracujeme ho na pomúčenej doske a rozdelíme na 10 malých “bochníkov” – budúcich rožkoch. Každý bochníček rozvaľkáme na podlhovastú placku dĺžky približne 18 – 20 cm, pričom na jednej strane môže zostať užšia časť. Zľahka placku zatočíme – od širšej smerom k užšej časti, do tvaru rožka. Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C po dobu 10 – 15 minút do zlatista.

Náš tip: Celozrnnú múku môžete vymeniť aj za bielu múku – v pomere 250 g hladká + 250 g polohrubá.

Vianočka – sladký pletenec

Ingrediencie:

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 60 g masla
  • 1 vajce
  • 1 lyžica šťavy z citróna
  • 450 g polohrubej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  • lyžička citrónovej kôry
  • za hrsť namočených hrozienok
  • na potretie vianočky – 1 vajce + 1 lyžica mlieka

Postup:

Na dno nádoby v pekárničke dáme najskôr všetky tekuté ingrediencie – vlažné mlieko, citrónovú šťavu, rozpustené maslo a vajíčko. Navrch nasypeme hladkú a polohrubú múku. Do jedného kúta nádoby nasypeme cukor a nadrobíme droždie, do druhého dáme štipku soli, na stred nasypeme hrozienka a citrónovú kôru. Soľ by nemala prísť vopred do kontaktu s droždím. Na pekárničke spustíme režim “Cesto”. Necháme pracovať, kým sa cesto krásne neodlepuje od stien. Pokiaľ sa lepí, pridáme menšie množstvo hladkej múky a necháme zapracovať hnetákmi do cesta.

Vypracované cesto na doske rozdelíme na 6 rovnakých častí. Z každej ručne vyvaľkáme valec, teda 1 prameň “vrkoča”. Tri pramene spletieme do jedného vrkoča – vianočky. Jej konce zapravíme, aby sa nerozplietla pečením.

Vianočky odložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme v teple odpočívať, kým nepodkysnú. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom s mliekom a môžeme aj posypať nasekanými mandľami alebo orieškami. Pomaly pečieme v rúre vyhriatej na 150 – 160 °C, približne 45 minút. Dávame pozor, aby sa vrch vianočiek nepripaľoval. Ak sa budú rýchlo chytať dohneda, prikryjeme ich opatrne papierom na pečenie, aby sa dopiekli zvnútra.

Obľúbený banánový chlieb

Ingrediencie:

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml mlieka
  • 3 – 4 zrelé banány
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • lyžička cukru
  • sušené droždie cca 5 g (nie celý balíček)

Postup:

Banánový chlebík patrí medzi najobľúbenejšie sladké recepty do domácej pekárne. Je nenáročný na prípravu a vítaným bonusom je receptúra (takmer) bez použitia cukru, keďže nositeľom sladkého sú v tomto prípade banány.

Do nádoby v domácej pekárni pridávame postupne smotanu, mlieko, popučené banány, štipku soli, múku, cukor a sušené droždie. Vyberieme klasický (základný) program na pečenie chleba. Cez priezor kontrolujeme, ako banánový chlebík rastie. Keď začne vrchná časť chytať peknú hnedú kôrku, pečenie ukončíme.

pekáreň na chlieb recepty

Cesto na pizzu z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 300 ml vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1,5 lyžičky soli
  • 700 g hladkej múky
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky sušeného droždia (alebo pol kocky čerstvého – cca 22 g)

Postup:

Cesto na pizzu je síce krásne jednoduché, no nemusí vždy vyjsť podľa predstáv. Aj s ním vám hravo pomôže domáca pekáreň.

Vložíme suroviny do nádoby, pripojíme hnetacie háky a spustíme program “Miesenie”. Všetky suroviny budú perfektne spracované, vznikne cesto pružné, nelepivé a hladké. Dá sa s ním veľmi dobre pracovať a naťahovať do všetkých smerov – bez potrhania.

Cesto na šišky

Ingrediencie:

  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 lyžice rumu (umu)
  • štipka soli
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor (balíček)
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 lyžica kôry z citróna

Postup:

Máte chuť na šišky ľahké ako pierko? Potom vyskúšajte cesto na šišky z domácej pekárne, ktorá za vás urobí pracné hnetenie aj kysnutie.

Začíname už tradične – mokrými surovinami. Nasledujú sypké, a to v poradí, ako je uvedené v zozname. Na domácej pekárni využijeme program “Miesenie” aj “Kysnutie”. Cesto počas kysnutia zdvojnásobí svoj objem a možno bude chcieť ujsť z nádoby.

Po vykysnutí jemné, mierne mokré cesto opatrne presunieme na pomúčenú dosku a spracujeme tak, aby sa dalo rozvaľkať. Po rozvaľkaní na hrúbku cca 1,5 cm sa pustíme do vykrajovania šišiek, napríklad pohárom alebo menšou šálkou. Vykrojené šišky naukladáme na múkou vysypaný plech a necháme na teplom mieste podkysnúť (znesú aj mierne vyhriatu rúru, na 40 – 50 °C).

Do stredu každej šišky urobíme prstom jamku na džem. Šišky postupne prekladáme do panvice z rozohriatym olejom a smažíme z každej strany do zlatista. Po vysmažení šišky ukladáme na papierové obrúsky, aby sa zbavili prebytočnej mastnoty. Naplníme džemom a poprášime práškovým cukrom.

domáci džem recept

Džem z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • ovocie na džem podľa chuti alebo úrody – marhule, jahody, višne, čerešne, ríbezle, …
  • kryštálový cukor

Postup:

Má vaša domáca pekáreň aj funkciu “Džem”? Ak si spomínate, ako stará mama “rajničkovala” džem po malých množstvách, s touto funkciou bez námahy získate niekoľko malých pohárikov džemu, napríklad aj do vyššie spomínaných domácich šišiek.

Najskôr si vyberieme ovocie, ktoré dôkladne očistíme. Kôstkové ovocie treba vopred vykôstkovať, bobuľovité prepasírovať, marhule pokrájať na menšie kúsky. Väčšina receptov funguje univerzálne – na 2 diely ovocia pripadá 1 diel cukru. Teda napríklad na 800 g jahôd dáme 400 gramov cukru. Ovocie a cukor vsypeme do nádoby, spustíme “džemovaciu” funkciu a necháme pekáreň pracovať.

Ak sa chystáte variť džem týmto spôsobom prvýkrát, odporúčame nádobu nepreplňovať, aby cukor v zmesi nevykypel. Prvý džem pravidelne kontrolujeme cez priezor a zasiahneme, keď sa blíži kritická hranica.

Hotový džem preložíme do pohárov a pevne uzatvoríme.

Náš tip: Zdá sa vám džem po dovarení riedky? Spustite program znova a po nejakom čase, keď džem začne hustnúť, program domácej pekárne predčasne ukončite. Časom určite všetky detaily vychytáte!

Podobným spôsobom sa dá pripraviť aj jednoduchá jablková detská výživa. Tu však použijeme sladké jablká, vodu (pomer jablká : voda – 5 : 1, t.j. na 1000 g jabĺk 200 ml vody) a iba menšie množstvo cukru (radšej trstinový ako biely), aby jej zdravý potenciál neušiel do stratena. Pre zvýraznenie chuti nezabudnite pridať pár lyžíc citrónovej šťavy a balíček vanilkového cukru.

Jogurt z domácej pekárne

Ingrediencie:

  • 1 l plnotučného mlieka
  • 4 lyžice kvalitného bieleho jogurtu

Postup:

Ako urobiť jogurt v domácej pekárni? Je to tak jednoduché, až sa budete čudovať, prečo ste túto funkciu nevyužívali skôr. Jeden liter plnotučného mlieka zohrejeme v hrnci na teplotu cca 70 °C a necháme ho mierne vychladnúť. Do ešte vlažného mlieka vmiešame živú kultúru – 4 lyžice bieleho jogurtu. Pripravenú zmes prelejeme do nádoby v domácej pekárni.

Niektoré domáce pekárne majú zvlášť program na prípravu jogurtu. Ak ním vaša pekárnička nedisponuje, nezúfajte. Zvoľte program “Kysnutie”, ktorý by mal mať optimálnu teplotu 43 – 45 °C. Po niekoľkých hodinách bude jogurt hotový. Rátajte s dobou minimálne 5 – 6 hodín.

Jogurt následne prelejeme do čistých sklenených pohárov a uzatvoríme. V chladničke vydrží čerstvý domáci jogurt niekoľko dní. Žiadne konzervanty, prirodzená chuť, jemná štruktúra. Na dochutenie môžete použiť med, drobné ovocie, oriešky, kúsky čokolády, …

Tipy na kvalitné domáce pekárne

Hľadáte novú, výkonnejšiu a väčšiu domácu pekáreň? K najobľúbenejším patria domáce pekárne ETA, Tefal, Klarstein, Silvercrest aj Gorenje. Výborne sa predávajú modely s kapacitou na 1000 – 1500 g, s bohatou výbavou prednastavených programov, ktoré prácu v kuchyni krásne zjednodušujú a postarajú sa o dobrý výsledok pri minimálnej snahy.

Recepty k nim zvyčajne nájdete priamo v návode na používanie alebo sú dostupné voľne na internete, či už v podobe PDF brožúrok na stiahnutie, e-bookov. Tie najlepšie z nich sú dokonca spracované aj v podobe vizuálne pútavých videí.

 Produkt HodnotenieCena (od) 
#1Tefal PF 611838
Nádoba: max. 1,5 kg
Príkon: 1600 W
Programy: 19
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
5 out of 5 stars (5 / 5)169 € Čítať recenzie
#2ETA 2147 Duplica Vital
Nádoba: max. 1,4 kg
Príkon: 815 W
Programy: 13
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)174 € Čítať recenzie
#3Panasonic SD ZB 2512 KXE
Nádoba: max. 0,7 kg
Príkon: 550 W
Programy: 17
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)188 € Čítať recenzie
#4ETA 7149 90030
Nádoba: max. 1,5 kg
Príkon: 850 W
Programy: 12
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)132 € Čítať recenzie
#5Guzzanti GZ 635
Nádoba: max. 1,6 kg
Príkon: 900 W
Programy: 16
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)70 € Čítať recenzie
#6Domáca pekáreň Joy (Delimano)
Nádoba: max. 0,75 kg
Príkon: 650 W
Programy: 12
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)80 € Čítať recenzie
#7Kenwood BM 450
Nádoba: max. 1 kg
Príkon: 780 W
Programy: 15+5
Časovač: ÁNO
Udržanie v teple: ÁNO
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)184 € Čítať recenzie
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin