Test 6 najlepších brúsok na nože: Recenzie & Ako vybrať

Najlepšie brúsky na nože Na životnosť vašich kuchynských nožov má najväčší dosah spôsob, akým ich používate a pravidelná starostlivosť. Pod tou si treba predstaviť dôkladné očistenie od zvyškov potravy, následné vysušenie a uskladnenie na mieste, na ktorom nemôže dôjsť k poškodeniu čepele. Avšak raz za čas je však nevyhnutné venovať sa brúseniu a ostreniu nožov, ideálne tak, aby všetko prebehlo bezpečne a kvalita ostria znovunadobudla svoju pôvodnú ostrosť.

Je to možné dosiahnuť v domácich podmienkach, alebo treba nože zakaždým odniesť k odborníkovi?

Vybrali sme pre vás šesticu najlepších brúsok na našom trhu, vďaka ktorým to vašim nožom pôjde opäť ako po masle.

Recenzie brúsok na nože vám priblížia zaujímavé a cenovo dostupné typy, ktoré sa nemusí báť používať ani šikovná kuchárka. Sú to práve ženy, ktoré sa v kuchyni zdržujú častejšie a väčšina z nich si netrúfne brúsiť nože na elektrickom kotúči v mužovej dielni. Hľadali sme preto spoľahlivé a overené brúsky, ktoré zlepšia ostrosť noža po pár jednoduchých ťahoch. Každá brúska je svojím prevedením jedinečná a veríme, že aj za pomoci nášho sprievodcu výberom si na domáce ostrenie nožov hravo trúfnete.

Najlepšie brúsky na nože

 ProduktHodnotenieCena (od) 
#1Fiskars Ostrič Edge na nože Roll-Sharp 1003098
(5 / 5)14,90 € Čítať recenzie
#2Miss Knife
(4,9 / 5)79,90 € Čítať recenzie
#3Zwilling brúska
(4,8 / 5)25,97 € Čítať recenzie
#4Tescoma Ocieľka AZZA 20 cm
(4,7 / 5)13,90 € Čítať recenzie
#5AnySharp Pro
(4,6 / 5)26,90 € Čítať recenzie
#6Orava BN-40A
(4,5 / 5)18,99 € Čítať recenzie
Recenzie TOP 6 brúsok na nože

#1 Fiskars Ostrič Edge na nože Roll-Sharp 1003098 (od 14,90 €)

Šikovné a kvalitné prevedenie. Spoľahlivý výsledok


 Recenzia Fiskars Ostrič Edge na nože Roll-Sharp 1003098  Rovnako ako v našom teste nožov, aj pri brúskach na nože sme na prvé mesto vybrali nórsku značku Fiskars, konkrétne produkt Fiskars Edge Ostrič na nože Roll-Sharp. Ten je pri ostrení stabilný a veľmi dobre flexibilný. Ako jeden z mála je vhodný na používanie pre ľavákov aj pravákov. Kvalitné ostrenie nožov zaisťujú ostriace kotúčiky zo špeciálnej japonskej keramiky.

Keďže má dve polohy – hrubšiu a užšiu – poradí si nielen s menším a strednými nožmi, zvládne aj veľké kuchynské nože a sekáčiky. Po pracovnej ploche sa nešmýka. Pri ostrení noža nemusíte vykonávať žiadne komplikované pohyby. Optimálny uhol brúsenia je stále zaručený, vašou úlohou je iba pár krát posúvať nožom smerom od čepele ku hrotu.

Čo sa nám páči

  • Kvalitné keramické kotúčiky
  • Pre ľavákov aj pre pravákov
  • Jednoduché a rýchle používanie
  • Veľmi dobré výsledky ostrenia
  • 2 polohy – pre hrubšie aj úzke nože
  • Super cena

Čo sa nám nepáči

NAŠE HODNOTENIE: (5 / 5)CENA: od 14,90 €
Prejsť do obchodu

#2 Miss Knife (od 79,90 €)

Kvalitná brúska na nože 3v1


 Recenzia Miss Knife  Prečo chcieť len obyčajnú brúsku na nože, ktorá skončí v zásuvke kuchynskej linky, keď môžete mať esteticky pútavý stojan na rôzne veľkosti nožov s 3 príťažlivými funkciami? Recenzie brúsok na nože doplníme teraz o zaujímavú brúsku Klarstein Miss Knife. Malým aj veľkým kuchynským nožom dáva ten správny zábrus. Brúsiaci blok sa vysúva z boku stojana na nože. Je v ňom priestor na naostrenie noža z ľavej strany a tiež i priestor na naostrenie z pravej strany. Výsledkom je extra ostrý nôž pripravený na používanie.

5 kusov pravidelne používaných nožov môžete uložiť do stojana na nože. Ten je vybavený integrovaným sterilizátorom, ktorý zabíja zárodky a baktérie pomocou UV svetla. Praktická funkcia ventilátora umožňuje do bloku odložiť aj mokré nože bez rizika rozmnožovania plesní. Tým zvyšuje vašu bezpečnosť, nakoľko čistenie veľmi ostrého mokrého noža môže byť v istých prípadoch rizikové.

Tento jednoduchý elegantný stojan z tmavej drevenej dyhy výborne zapadne do každej kuchyne. Miernou nevýhodou však môže byť jeho vyššia cena a potreba sieťového napájania, teda aj dosah elektrickej zásuvky

Čo sa nám páči

  • Nemecká kvalita
  • 3v1 – brúska, sterilizátor, sušič nožov
  • Elegantný drevený dizajn
  • Jednoduché a fungujúce ostrenie

Čo sa nám nepáči

  • Vysoká cena
  • Sieťové napájanie vyžaduje blízkosť elektrickej zásuvky.
NAŠE HODNOTENIE: (4,9 / 5)CENA: od 79,90 €
Prejsť do obchodu

#3 Zwilling brúska (od 25,97 €)

Nemecká kvalita. Rýchla obnova ostrosti


 Recenzia Zwilling brúska  Profesionálny a špičkový výrobca kuchynského sortimentu – nemecká spoločnosť Zwilling spája vynikajúcu kvalitu spracovania s tými najlepšími materiálmi. Taká je aj brúska na nože Twin Sharp Zwilling, ktorú pre jej jednoduchosť a výborné výsledky ostrenia nožov možno zaradiť medzi najlepšie brúsky na našom trhu.

Na pohľad ide o veľmi jednoduché prevedenie, ktoré je však účelné. Zahnutú časť držíte v ruke. Hlavnú základňu s brúskou opriete o pevnú pracovnú dosku a ostrím noža prechádzate po celej dĺžke od čepele po hrot. Na nabrúsenie noža z oboch strán postačuje 4 – 5 plynulých pohybov. Brúska vyniká výnimočnou životnosťou a odolnosťou. Poradí si s ostrím kvalitných drahých nožov, no dokáže spoľahlivo nabrúsiť aj lacnejšie kusy.

Čo sa nám páči

  • Kvalitná brúska na nože
  • Profesionálny výrobca
  • Jednoduché používanie
  • Dobré výsledky v obnove ostrosti

Čo sa nám nepáči

NAŠE HODNOTENIE: (4,8 / 5)CENA: od 25,97 €
Prejsť do obchodu

#4 Tescoma Ocieľka AZZA 20 cm (od 13,90 €)

Kvalitná ocieľka s 10 ročnou zárukou


 Recenzia Tescoma Ocieľka AZZA 20 cm  I tie najkvalitnejšie nože z extra odolných a tuhých materiálov potrebujú pre predĺženie životnosti pravidelné prebrúsenie. Vo veľkom množstve domácností nedajú dopustiť na klasickú ocieľku – tyč zo špeciálnej brúsiarskej ocele s vysokým obsahom uhlíka.

Ocieľka Tescoma Azza je vybavená pohodlnou rukoväťou, ktorá uľahčuje manipuláciu a bezpečnosť pri brúsení. S brúsnou časťou o dĺžke 20 cm je určená na brúsenie nožov Azza alebo menších až stredne veľkých nožov s hladkou čepeľou. Takýto spôsob brúsenia vyžaduje cvik a isté skúsenosti a nesmiete zabúdať ani na to, že veľmi tupý nôž sa vám ocieľkou už nepodarí nabrúsiť. Ak to však s ocieľkou viete a hľadáte náhradu za ocieľku, ktorá už u vás doslúžila, Tescoma Azza svoj účel plní perfektne a nesklame ani majiteľov drahých nožov.

Čo sa nám páči

  • Pomer cena/kvalita
  • Odolná brúsiarska oceľ s vysokým obsahom uhlíka
  • Pohodlná rukoväť
  • Záruka 10 rokov – garancia odolnosti

Čo sa nám nepáči

  • Vyžaduje správne ťahy
  • Nevhodná pre veľké kuchynské nože
NAŠE HODNOTENIE: (4,7 / 5)CENA: od 13,90 €
Prejsť do obchodu

#5 AnySharp Pro (od 26,90 €)

Jedna z najlepších brúsok so širokým využitím


 Recenzia AnySharp Pro  Brúska AnySharp Pro je ideálnou voľbou pre každý nadšenú kuchárku alebo kuchára. Brúsenie nožov s rôzne veľkou či dlhou čepeľou zvládnete bez námahy. O kvalitne nabrúsené ostrie sa postará unikátny systém brúsnych uhlov. Poradí si nielen s malými nožmi, ale i s veľkými kuchynskými nožmi, sekáčikmi a nožmi so zubatým ostrím, ktoré mnoho predajcov prezentuje ako nenabrúsiteľné.

Vďaka silnej prísavke, ktorá sa bezpečne prichytí o akýkoľvek rovný povrch, zvládnete brúsenie už jedno rukou. Na obnovenie ostrosti budete potrebovať iba pár ťahov od rukoväte smerom k hrotu.

Medzi spotrebiteľmi ide o obľúbený a overený produkt – brúska zvláda rôzne druhy nožov, má kompaktné rozmery, bezpečné prevedenie a výsledky potešia aj tých, ktorí si na ostrosť noža potrpia.

Čo sa nám páči

  • Pomer cena/kvalita
  • Bezpečné kompaktné prevedenie
  • Brúsenie zvládnete jednou rukou
  • Zvláda nabrúsiť rôzne druhy nožov – aj zubaté ostrie
  • Spokojné recenzie

Čo sa nám nepáči

  • Všade prítomné kovové piliny – vybavte sa magnetom
NAŠE HODNOTENIE: (4,6 / 5)CENA: od 26,90 €
Prejsť do obchodu

#6 Orava BN-40A (od 18,99 €)

Populárna elektrická brúska na nože


 Recenzia Orava BN-40A  Jednou z najpredávanejších brúsok na našom trhu je elektrická brúska originálnej slovenskej značky Orava s označením BN-40. Konštrukčne aj funkčne ide o veľmi vydarený kúsok, ktorý navyše podporuje aj priaznivá cena. O brúsenie sa starajú zafírové brúsne kotúče, ktoré rýchlo a bezpečne nabrúsia nielen kuchynské, ale i športové a poľovnícke nože.

Po uvedení do chodu stačí čepeľ noža vsunúť medzi kotúče a vodiace drážky pre čepeľ sa už automaticky postarajú o udržanie správneho uhla. Na to, aby všetko prebehlo tak ako má, je dôležité, aby ste nôž posúvali plynule k sebe s optimálnym prítlakom, aby kotúče a motorček stíhali. S výsledkami potom budete viac ako spokojní.

Čo sa nám páči

  • Dobrá cena
  • Veľmi jednoduché a bezpečné používanie
  • Zafírové brúsne kotúče
  • Pre rôzne kuchynské aj športové nože

Čo sa nám nepáči

  • Na odpad z brúsenia by sa hodil zásobník
NAŠE HODNOTENIE: (4,5 / 5)CENA: od 18,99 €
Prejsť do obchodu

Ako vybrať brúsku na nože?

Brúska na nože, ocieľka alebo brúsny kameň by nemali chýbať v žiadnej domácnosti, kde sa pravidelne pripravuje jedlo. S kvalitnou domácou brúskou sa vám jednoducho manipuluje a nemusíte sa obávať zranenia alebo zničenia noža.

Neviete, akú brúsku na nože kúpiť a ktoré kritéria je dôležité zvážiť?

Na prvý pohľad sa brúsenie nožov môže zdať ako jednoduchá rutinná činnosť. Opak je však pravdou a pri nesprávnej technike môžete na nožoch napáchať nezvratné škody, ktoré nenapraví ani profesionál a váš nôž poputuje do smetného koša. Kúpili ste si do svojej kuchyne nové nože v nádeji, že sa im nebudete musieť venovať a ich čepele vydržia ostré a nabrúsené dlhé roky? Raz za čas i tie najkvalitnejšie nože potrebujú obnoviť svoju ostrosť a na to vám výborne poslúžia rôzne brúsne nástroje. Niektoré z nich vyžadujú trochu umu a cviku, dodržiavanie správneho uhla, iné sú natoľko šikovné, že to zvládnete po pár ťahoch už jednou rukou.

Kedy je čas nôž nabrúsiť?

Akonáhle máte pocit, že vás nôž už nekrája tak ako kedysi, že musíte viac zatlačiť, no i napriek tomu sa potraviny drobia alebo rozpadajú, že práca s nožom už nejde od ruky, je na čase nôž znova nabrúsiť. Zvládnete to sami alebo radšej zanesiete nože k odborníkovi? Pokiaľ nie je nôž veľmi tupý a pôvodný výbrus zostal zachovaný, zvládnete to so šikovnými brúskami a ostričmi aj doma. V opačnom prípade neriskujte úplne zničenie nože alebo vlastný úraz a odneste nože k profesionálovi.

Rozdiel medzi brúsením a ostrením

Je istý rozdiel medzi brúsením a ostrením a pritom spolu navzájom súvisia. Ak je už nôž tupejší a ostrie bolo strhané, či inak zničené, je potrebné nôž najskôr nabrúsiť a pod správnym sklonom vytvoriť nové ostrie (zvyčajne treba brúsiť pod uhlom 15°- 40° v závislosti od typu noža) a dať mu ten správny tvar. Samotným ostrením upravujete a ešte viac zaostrujete ostrie, odstraňujete vlnky, vyrovnávate hrot ostria noža, ktorý po brúsení mohol zostať v istých miestach príliš tenký alebo mikroskopicky roztrapkaný.

Zvoľte ten správny brúsny nástroj

Na čepele nožov sa v súčasnej dobe používa množstvo materiálov, dôležité je, aby v konečnom výsledku zostali tvrdé a húževnaté. Moderné technológie a postupy umožnili vznik rôznych ešte odolnejších zliatín, ako boli pôvodné materiály. Na nožoch je obľúbená nerezová, uhlíková alebo titánová oceľ. U vysokej kvality nájdete damašskú oceľ, ktorá vznikla opakovaným kutím až 10 plátov rôznych druhov ocele.

Základné pravidlo : Brúsny nástroj musí byť z tvrdšieho materiálu ako je materiál čepele noža, aby dokázal ostrie brúsiť. Inak sa udeje opačný jav – nôž bude brúsiť brúsny nástroj.

Na brúsenie sa preto používajú špeciálne druhy tvrdenej brúsiarskej ocele, tvrdé kamene, keramika, vrstvy vzácnych nerastov (napr. diamantová, zafírová úprava). Čím tvrdší materiál, tým je brúsenie/ostrenie rýchlejšie a menej pracnejšie.

Pamätajte, že pri ostrení odoberáte z noža len veľmi malú časť a dochádza v zarovnávaniu a vyhladzovaniu ostria. Pri brúsení sa z noža uberá väčšia časť, nesprávna technika môže nôž úplne znehodnotiť.

Ocieľka

Slúži na pravidelnú údržbu nie príliš otupených nožov a býva súčasťou mnohých kuchynských sád na nože. Dôležitá je dĺžka tyče a pohodlnosť rukoväte. Čím je samotná tyč dlhšia, tým dlhšiu čepeľ noža dokáže ostriť. Vždy pred ostrením skontrolujte sklon ostria. Pri malých a stredných kuchynských nožoch, ktoré slúžia na rýchle a presné krájanie, nájdete sklon ostria v uhle 15°- 22°. Pod týmto uhlom je nutné čepeľ priložiť pätou pri rukoväti k ocieľke a plynulým pohybom v tvare oblúka prejsť až ku hrotu noža. Tento pohyb treba zopakovať 5 – 10 krát pre obidve strany čepele. Pri sekáčikoch a veľkých kuchynských nožoch je tento sklon väčší, cca 30°- 40°.

  • Výhody – nenáročné na uskladnenie, rýchla obnova ostria pred krájaním, bez rizika poškodenia noža
  • Nevýhody – neporadí si s tupým nožom, používanie vyžaduje cvik a skúsenosti

Brúska na nože

Obnovuje stratenú ostrosť noža a na rozdiel od ocieľky si dokáže poradiť aj s tupým nožom. Mimoriadne obľúbené sú medzi spotrebiteľmi malé, kompaktné a jednoducho použiteľné kuchynské brúsky na nože. Ich súčasťou v konštrukcii sú brúsne kotúčiky z rôznych tvrdých materiálov, ktoré sú uložené tak, aby zachovávali pri brúsení jednotný uhol. V takom prípade stačí nôž iba vložiť medzi brúsne kotúče v časti pri rukoväti a plynulým s rovnomerným prítlakom prejsť nožom cez brúsku až po hrot niekoľkokrát za sebou. Pokročilé brúsky na nože majú možnosť nastaviť rôzne uhly brúsenia, preto sú veľmi univerzálne na použitie – od malých ostrých nožov, až po široké sekáčiky a sekerky na mäso. Na trhu môžete nájsť klasické manuálne brúsky na nože, ale i elektrické brúsky na nože, ktoré vašu prácu a snahu naostriť nôž ešte viac uľahčia. Jedinou nevýhodou je prítomnosť kovových mikropilín, preto je dobré mať v kuchyni aj kúsok permanentného magnetu.

  • Výhody – dobrá cenová dostupnosť, rôzne prevedenia, jednoduché a bezpečné používanie, na rôzne druhy nožov, dokážu nabrúsiť aj veľmi otupený nôž.
  • Nevýhody – pri brúsení vznikajú kovové piliny, ktoré sa môžu rozprášiť po okolí (používajte preto magnet).

Brúsny kameň

Pre skutočných fajnšmekrov, ktorí sa chcú s čepeľou noža vyhrať, sú ako stvorené brúsne kamene s rôznou hrubosťou. Rovnako ako brúska na nože, i brúsny kameň sa používa na obnovenie pôvodnej ostrosti tupých nožov. Brúsne kamene môžu byť dvojstranné – hrubšia časť sa postará o vybrúsenie sklonu ostria a jemnejšia časť dopiluje detaily a ostrie vyhladí a zrovnomerní. Brúsny kameň sa pred používaním potiera vodou alebo rastlinným olejom, zmes kovových mikropilín a čiastočiek kameňa by totiž mohli pri brúsení negatívne ovplyvniť tvar ostria a poškodiť ho, preto je lepšie ako sa zmiešavajú s tekutinou a máte možnosť ich z kameňa zotrieť. Podobne ako pri ocieľke – i tu je však dôležité správne priloženie a rovnomerné pohyby rukou tak, aby sa čepeľ pohybovala cez plochu brúsneho kameňa od päty po hrot v plynulých oblúkoch a v správnom sklone.

  • Výhody – poradí si aj s veľmi otupeným nožom, rôzna zrnitosť/hrubosť kameňov umožňuje nôž výborne vybrúsiť aj zaostriť.
  • Nevýhody – čepeľ treba priložiť pod správnym uhlom a dbať na plynulosť ťahov, kvalitné kamene sú cenovo náročné.
Dúfame, že sme vám pomohli, alebo vás aspoň inšpirovali pri výbere nového brúsku na nože. Ak áno, budeme radi za vašu spätnú väzbu, skúsenosť, vašu recenziu, porovnanie alebo hodnotenie zakúpeného produktu. Môžete to urobiť v komentároch nižšie na tejto stránke. Možno práve váš názor pomôže ostatným s výberom kvalitného brúska na nože na trhu.

Přidejte váš názor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share
Tweet
Pin
0 Shares