Najlepšie strojčeky na cestoviny: TOP 6 produktov podľa recenzií a testov

najlepšie strojčeky na cestoviny
Trúfate si na výrobu chutných domácich cestovín? Potom neprehliadnite tipy na najlepšie strojčeky na cestoviny, ktoré majú potenciál zaujať vo svojej cenovej kategórii a ich kvality presvedčili už mnohých kupujúcich. Pri zostavovaní nasledujúceho rebríčka sme si vzali na pomoc testy a recenzie strojčekov na cestoviny, aby sme vám v krátkosti mohli predstaviť výborne hodnotené produkty.

Domáce cestoviny – také, na aké si možno spomínate od svojej babičky – môžete so šikovným strojčekom na cestoviny pripraviť aj vo vašej kuchyni. Najviac využívaný je na prípravu plochých rezancov (rôznej hrúbky a šírky), no vybavený šikovnými nadstavcami vás môže zobrať na exkluzívny výlet naprieč chutnou talianskou kuchyňou. Čo tak si pripraviť domáce spagetti, lasagne, tagliatelle, penne alebo macaroni? Výsadou domácich cestovín je predovšetkým ich kvalita. Máte totiž dokonalý prehľad o použitých surovinách a cestoviny si pripravujete čerstvé – priamo k obedu alebo večeri. Ich chuť je neporovnateľná s polotovarmi, ktoré na vás vyskakujú z preplnených regálov. Tak ako – máte motiváciu vylepšiť svoje kulinárske schopnosti?

Ak áno, potom potrebujete mať po ruke a na jednom mieste niekoľko dobrých rád. Ako vybrať strojček na cestoviny? Je lepší mechanický alebo elektrický strojček na cestoviny? Siahnuť po lacnom alebo radšej investovať do drahšieho modelu? Pokúsime sa zjednodušiť váš nákupný proces, aby ste sa s prehľadom dokázali zorientovať v ponuke rozmanitých strojčekov na cestoviny a vybrali pre svoje potreby prevedenie, ktoré vám spoľahlivo poslúži dlhé roky.

Najlepšie strojčeky na cestoviny podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktInfoHodnotenie 
#1Tescoma DELÍCIA

Najlepšia voľba pre väčšinu ľudí
✔️ Na prípravu čerstvých domácich cestovín typu tagliolini, fettuccine, lasagne a polievkových rezancov
✔️ Z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele
✔️ 3 roky záruka
✔️ Spokojné recenzie
📌 od 48 €
5 out of 5 stars (5 / 5) Čítať recenzie
#2Klarstein Siena Rossa

Štýlový a kvalitný
✔️ Z robustnej nehrdzavejúcej ocele
✔️ S jeho pomocou pripravíte špagety, ravioli, agnolotti, empanadas alebo tortillini
✔️ Nadčasový dizajn a jednoduchý na používanie
📌 od 53 €
5 out of 5 stars (5 / 5) Čítať recenzie
#3 De Gusto s nadstavcami QZ T1

Vrátane nadstavcov
✔️ Bohatá výbava
✔️ Výborné recenzie a TOP predajnosť
✔️ Ľahko rozváľa cesto v 7 možných hrúbkach a viacerých šírkach
📌 od 38 €
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Čítať recenzie
#4Marcato Atlas 150 Classic

Kvalitné spracovanie
✔️ Od tradičného talianskeho výrobcu
✔️ V kvalitnom nerezovom prevedení
✔️ Celokovové robustné prevedenie
✔️ Regulácia hrúbky cesta v 10 pozíciách
📌 od 70 €
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Čítať recenzie
#5Imperia Titania strojček na cestoviny

Solídne prevedenie
✔️ 6 volieb nastavenia hrúbky cesta
✔️ 3 lisy v balení
✔️ Možnosť dokúpiť ďalšie užitočné príslušenstvo
📌 od 46 €
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Čítať recenzie
#6BANQUET Culinaria 56177

Nízka cena
✔️ 9 rôznych hrúbok cesta
✔️ Telo z nerezu
✔️ Rozvaľká cesto o šírke 14 cm
📌 od 22 €
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Čítať recenzie

Ako vybrať strojček na cestoviny

Cestoviny si v slovenskej kuchyni našli bohaté uplatnenie – či už ako príloha, alebo základ jedla. Je totiž jednoduché ich pripraviť – stačí obsah sáčku vysypať do vriacej vody a o niekoľko minút sú hotové. Nehovoriac o tom, že v supermarketoch nájdete celú uličku s desiatkami rôznych druhov, v rôznej cene a kvalite. Avšak, dá sa to aj inak!

Výroba cestovín má však svoje osobité čaro. Stačí zmiešať úplne základné suroviny – múku, vajíčka, štipku soli a pár kvapiek oleja. Výsledkom celého procesu sú domáce čerstvé cestoviny, ktorých chuť je “úplne niekde inde” a vaše jedlo posunú o minimálne jednu úroveň vyššie. Avšak, ich výroba zaberá istý čas, a preto je na mieste povolať si na pomoc šikovný strojček na cestoviny. Rozvaľkanie, krájanie a vytvarovanie cestovín zvládne rýchlejšie, ako ste si ešte donedávna mysleli.

domáce cestoviny

Mechanický alebo elektrický strojček na cestoviny?

Prvý krok vášho rozhodovania by sa mal zamerať na výber strojčeka na cestoviny podľa spôsobu, akým pracuje. K dispozícii sú mechanické strojčeky na cestoviny a elektrické strojčeky na cestoviny.

Mechanické strojčeky na cestoviny

Mechanické strojčeky na cestoviny predstavujú väčšinové zastúpenie a v bežnej domácnosti je ich používanie plne postačujúce.

Prístroj sa upevní svorkou stabilne o stôl a otáčaním kľuky valce strojčeka vaľkajú vymiesené cesto. Princíp fungovania je podobný tomu, ktorý poznáte pri ručných mlynčekoch na mäso. Tento typ strojčekov sa dá považovať za najrozšírenejší. Okrem nich môžete natrafiť aj na valcové mechanické strojčeky. V jednej ruke držíte strojček za postrannú rukoväť, druhou rukou otáčate kľukou a cestoviny vychádzajú cez ústie, napríklad už priamo do vody.

Ak máte v pláne pripravovať štandardné množstvo cestovín na obed pre rodinu, vystačíte s mechanickým strojčekom. Základný model zakúpite za približne 15 – 25 eur, za solídnejšie celokovové spracovanie zaplatíte už od 35 eur a viac. Na prípravu domácich cestovín vo veľkom množstve (napríklad pre potreby reštauračnej prevádzky) sa už vyzbrojte elektrickým strojčekom, ktorý vás odbremení od otáčania kľukou.

Elektrické strojčeky na cestoviny

Elektrické strojčeky na cestoviny ocenia tí, ktorí s cestovinami pracujú častejšie a opakované otáčanie kľukov ich pri kulinárskom snažení zdržuje. Princíp fungovania nie je komplikovaný – mechanické otáčajúce sa prvky nahrádza elektromotor.

Pripravte sa na to, že ponuke nie je natoľko široká, a zároveň je cena prístrojov niekoľkonásobne vyššia, ako pri mechanických modeloch (od 120 eur a viac). Kým mechanické strojčeky na cestoviny sú ako stvorené na prípravu plochých pozdĺžnych cestovín, elektrické si poradia aj s vytváraním špeciálnych tvarov cestovín v rôznych veľkostiach.

Strojčeky na cestoviny a najčastejšie používané materiály

Kvalitný strojček na cestoviny musí vykazovať dostatočnú konštrukčnú pevnosť a odolnosť, aby prácu s hutným cestom zvládal. V prípade najčastejšie používaných materiálov nenájdete prílišnú rozmanitosť, rozdiely sú však na úrovni spracovania, množstva a kvality samotných materiálov.

V prípade drahších modelov vedie kvalitná nerezová oceľ, použitá na všetkých prvkoch, vrátane kovových ložísk pre valce. Na lacnejších modeloch je už prítomný hliník alebo plast. Prvkami, ktoré sú najviac ohrozené poškodením, sú práve plastové ložiská.

Jedným z jasných indikátorov je hmotnosť. Čím je hmotnosť strojčeka na cestoviny vyššia, tým vyšší predpoklad, že sa na hrúbke stien prístroja a jeho komponentov nešetrilo. Pri rozhodovaní medzi dvoma cenovo a typovo podobnými modelmi, dajte prednosť tomu, ktorý je ťažší.

strojček na cestoviny

Aké druhy cestovín dokáže strojček na cestoviny pripraviť?

Väčšina strojčekov na cestoviny si s prehľadom poradí s výrobou rezancov rôznej hrúbky a šírky – od tenkých domácich slížov až po široké rezance tagliatelle. Medzi ich základné schopnosti tiež patrí tiež príprava lasagní (tenký, rovnomerný plát cesta). Tieto výzvy zvládne na solídnej úrovni dokonca aj lacný strojček na cestoviny. Prečo však nechcieť viac?

Ak u vás doma cestoviny milujete, skôr či neskôr oceníte, ak budú schopnosti tohto pomocníka širšie. Práve preto majú mnohé modely od renomovaných výrobcov už v základnej výbave niekoľko nadstavcov, vďaka ktorým sa môžete do výroby rozmanitých druhov cestovín. Taktiež si môžete svoju zbierku nadstavcov postupne rozširovať a objavovať čaro domácej prípravy. Pred samotnou kúpou si preto starostlivo naštudujte, akou výbavou strojček na cestoviny disponuje a či ponúka možnosti rozšírenia.

Strojčeky na cestoviny si v závislosti od výbavy dokážu poradiť s výrobou cestovín typu fettuccine, pappardelle a tagliatelle (rezance rôznych šírok), spagetti, ravioli a empanadas (plnené cestoviny typu pirohy), macaroni (známe ako kolienka), farfalle (mašličky),…

Nastavenie hrúbky a šírky

Ak kupujete strojček na cestoviny cez e-shop, hľadajte v produktových popisoch niekoľko kľúčových číselných hodnôt.

  • Šírka rozvaľkaného cesta – Hovorí o tom, ako široký plát cesta zvládne prístroj “jedným ťahom” spracovať. Pre domáce modely môžete počítať s hodnotou 120 – 150 mm.
  • Minimálna a maximálna hrúbka cesta – Na rozdielne druhy cestovín budete potrebovať rozdielnu hrúbku cesta. Rozpätie nastavenia štrbiny medzi valcami je priemerne od 1 do 6 mm, ktoré sa dá nastaviť postupne – po krokoch (6 – 10 pozícií).

Konštrukcia a stabilita strojčeka na cestoviny

Konštrukciu mechanického strojčeka na cestoviny tvorí zvyčajne vodorovná základňa, valce, výrazná kľuka a podľa potreby nadstavce, ktoré sú určené na rôzne druhy cestovín. Už samotný prístroj by mal po položení na kuchynský stáť stabilne, avšak keďže bude spracovávať husté cesto a pri točení kľukou sa predsa treba aj trochu zaprieť, súčasťou výbavy je upínací svorkový mechanizmus a pogumovaná spodná strana základne.

domáce cestoviny recept

Prečo si pripravovať domáce cestoviny?

  • Domáce cestoviny sú čerstvé.
  • Presne viete, aké suroviny ste použili.
  • Na výrobu domácich cestovín existuje množstvo receptov – z rôznych druhov múk, vaječné aj bezvaječné.
  • Chuť domácich cestovín je lepšia a intenzívnejšia.
  • Obsluha strojčeka na cestoviny nie je náročná.
  • Rovnako tak jednoduché je aj čistenie strojčeka. Niektoré modely dokonca neodporúčajú ani priamy kontakt s vodou, iba ľahké zotretie handričkou.

Domáce cestoviny – overený recept

Postup prípravy domácich cestovín je prekvapivo jednoduchý. Zároveň však môže mať mnoho podôb, preto je len na vás, akej receptúre dáte prednosť. Napríklad také cesto na slíže ako babičky pripravíte iba z 2 surovín – 400 g hrubej múky a 3 vajcia.

  1. Na dosku nasypte odváženú múku a do jej stredu urobte malú priehlbinku.
  2. Rozbite vajíčka a vylejte ich do priehlbinky.
  3. Najskôr zapracovávajte múku do vajec vidličkou – postupne sa bude tvoriť mrvenička.
  4. Na dôkladné spojenie múky a vajec už bude do pevného tuhého cesta už bude treba vyvinúť isté úsilie. Za pár minút to však zvládnete.
  5. Cesto rozdeľte na niekoľko menších bochníkov a každý zľahka rozvaľkajte na hrubú placku. Šírku placky nastavte tak, aby sa vám “placka” zmestila do strojčeka, v ktorom sa už valce postarajú o jej stenčenie a neskôr nadstavec o narezanie.

Ak si chcete pripraviť cesto na širšie domáce rezance, lasagne alebo slané pirohy, použite namiesto hrubej múky polohrubú alebo hladkú, pridajte na dané množstvo pol lyžičky soli, malé množstvo vody a lyžicu oleja. Cesto bude vláčnejšie, poddajnejšie a rovnako také budú aj cestoviny po uvarení.

Náš tip: Ak sa cesto, do ktorého ste pridali trochu vody a olej po vypracovaní lepí na dosku, podsypte ho múkou a na doske ručne mieste dovtedy, kým sa neprestane lepiť.

Video

Ceny strojčekov na cestoviny

Ako seriózne to s výrobou domácich cestovín myslíte? Na túto otázku je pomerne náročne poznať vopred presnú odpoveď. Strojček môžete použiť párkrát za rok, alebo – ak tejto vášni prepadnete – aj niekoľkokrát za týždeň. Dobrou správou však je, že investícia do kvalitného strojčeka na cestoviny sa vyplatí. Pri správnom používaní a základnej starostlivosti sa dedí z generácie na generáciu.

✅ Strojčeky na cestoviny do 20 eur

Základné strojčeky na cestoviny sú vhodné na príležitostné použitie. Aj napriek nižšej cene si dokážu veľmi dobre poradiť s prípravou rôznych druhov cestovín typu rezance. Na náročnejšie cestoviny sú menej vhodné, nemusia byť k danému modelu k dispozícii vhodné nadstavce. Pozor na plastové ložiská, ktoré patria k naslabším článkom lacných prístrojov.

✅ Strojčeky na cestoviny od 20 do 60 eur

Kategória, v ktorej nájdete aktuálne najpredávanejšie strojčeky na cestoviny. Viaceré modely sprevádzajú veľmi spokojné užívateľské recenzie. Ponúkajú dobrý pomer cena / kvalita a oceníte ich širšiu využiteľnosť pri príprave viacerých druhov cestovín. Robustnejšie kovové spracovanie je dobrým predpokladom pre dlhšiu životnosť.

✅ Strojčeky na cestoviny od 60 eur

Ak ste už výrobe cestovín naplno “prepadli” a domáce cestoviny obľubuje celá rodina v rôznych receptoch, zadovážte si strojček, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Taký, ktorý vás nezradí ani pri intenzívnom používaní a vo výbave má niekoľko šikovných nadstavcov. Jeho cena, hmotnosť, ale zároveň aj schopnosti budú prirodzene vyššie.

Najlepšie značky strojčekov na cestoviny

  • Tescoma – Strojček na prípravu cestovín Delícia je vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele. Veľmi dobrý pomer cena / kvalita, spokojné recenzie.
  • Klarstein – Obľúbené mechanické a elektrické strojčeky na cestoviny. Pri elektrických dokonca nemusíte cesto vypracovať, pracujú automaticky. Stačí iba suroviny vložiť do zásobníka a o všetko sa postará samotný prístroj.
  • De Gusto – Strojček na cestoviny De Gusto patrí k prístrojom s veľmi dobrou predajnosťou. V recenziách oceňujú najmä veľa nadstavcov na rôzne druhy cestovín, uľahčenie práce a jednoduché používanie.
  • Marcato – Talianska značka Marcato patrí k popredným výrobcom strojčekov a príslušenstva na výrobu čerstvých domácich cestovín. Výborná prispôsobiteľnosť a materiály najvyššej kvality.
  • Banquet – Pod názvom Culinaria nájdete v ponuke známej značky Banquet cenovo dostupný strojček na cestoviny vhodný na prípravu rezancov v rôznej hrúbke aj šírke
  • Imperia – Originálne talianske strojčeky na cestoviny sa môžu hrdiť precíznosťou a kvalitným dielenským spracovaním. Určené pre náročnú klientelu.
 ProduktInfoHodnotenie 
#1Tescoma DELÍCIA

Najlepšia voľba pre väčšinu ľudí
✔️ Na prípravu čerstvých domácich cestovín typu tagliolini, fettuccine, lasagne a polievkových rezancov
✔️ Z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele
✔️ 3 roky záruka
✔️ Spokojné recenzie
📌 od 48 €
5 out of 5 stars (5 / 5) Čítať recenzie
#2Klarstein Siena Rossa

Štýlový a kvalitný
✔️ Z robustnej nehrdzavejúcej ocele
✔️ S jeho pomocou pripravíte špagety, ravioli, agnolotti, empanadas alebo tortillini
✔️ Nadčasový dizajn a jednoduchý na používanie
📌 od 53 €
5 out of 5 stars (5 / 5) Čítať recenzie
#3 De Gusto s nadstavcami QZ T1

Vrátane nadstavcov
✔️ Bohatá výbava
✔️ Výborné recenzie a TOP predajnosť
✔️ Ľahko rozváľa cesto v 7 možných hrúbkach a viacerých šírkach
📌 od 38 €
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Čítať recenzie
#4Marcato Atlas 150 Classic

Kvalitné spracovanie
✔️ Od tradičného talianskeho výrobcu
✔️ V kvalitnom nerezovom prevedení
✔️ Celokovové robustné prevedenie
✔️ Regulácia hrúbky cesta v 10 pozíciách
📌 od 70 €
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Čítať recenzie
#5Imperia Titania strojček na cestoviny

Solídne prevedenie
✔️ 6 volieb nastavenia hrúbky cesta
✔️ 3 lisy v balení
✔️ Možnosť dokúpiť ďalšie užitočné príslušenstvo
📌 od 46 €
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Čítať recenzie
#6BANQUET Culinaria 56177

Nízka cena
✔️ 9 rôznych hrúbok cesta
✔️ Telo z nerezu
✔️ Rozvaľká cesto o šírke 14 cm
📌 od 22 €
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Čítať recenzie
5/5 - (2 votes)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin