Najlepšie výčapné zariadenia: TOP 5 produktov podľa recenzií a testov

najlepšie výčapné zariadenia

Ak máte chuť na kvalitne načapované pivo a chcete si ho dopriať aj na rodinnej oslave či kamarátskom posedení, skôr či neskôr začnete uvažovať o domácom výčapnom zariadení. Ako vybrať najlepšie výčapné zaradenie? Poďte bližšie zoznámiť s modelmi, ktoré sprevádza užívateľská spokojnosť a záujem.

Ako chutí správne načapované pivo? Presne tak, že budete chcieť siahnuť po ďalšom pollitráku. Sprevádza ho približne 3-centimetrová vrstva hustej peny a prakticky bezprostredne po načapovaní orosí pohár. Na kvalitu zlatistého moku má vplyv množstvo faktorov – značka piva, podmienky pri skladovaní, manipulácia s pivom, teplota vychladenia a taktiež čistota, tvar a teplota samotných pohárov. Skrátka veľa premenných, kde už jedno zlé “dosadenie” definitívne pokazí celý výsledok a chuťový pôžitok. Túto letnú sezónu si nemusíte viac požičiavať výčapné zariadenie a opakovane platiť nájom a skladať zálohu. Vybavte sa kvalitným výčapným zariadením a urobte radosť sebe i vašim hosťom.

Výčapné zariadenie však nepatrí k bežnej výbave domácnosti a ani nejde o investíciu, nad ktorou sa dá len tak mávnuť rukou. Práve preto by ste k výberu mali pristupovať s prehľadom a zistiť si aspoň základné informácie. Niekoľko kľúčových delení a tipov nájdete aj v nasledujúcom sprievodcovi, ktorého sme pripravili s cieľom zjednodušiť nákupný proces. Nechýba ani rebríček s obľúbenými a dobre hodnotenými modelmi. Pri jeho zostavovaní nám boli inšpiráciou testy a recenzie výčapných zariadení. Jeho súčasťou sa preto stali obľúbené modely od značiek Lindr, Bomann či Klarstein.

Najlepšie výčapné zariadenia podľa recenzií a nášho výberu

ProduktInfoHodnotenie
#1Lindr Pygmy 20/K

Náš víťaz
✔️ So vzduchovým kompresorom
✔️ Chladiaci výkon 20-25 litrov do hodiny
✔️ Z nehrdzavejúcej ocele
✔️ Spĺňa všetky bezpečnostné normy a certifikácie
📌 od 578 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2Lindr Pygmy 25/K

Výkonnejšie
✔️ So vzduchovým kompresorom
✔️ Priebežný chladiaci výkon 25 l/hod, zvýšený až 35 l/hod
✔️ Konštrukcia z antikora spĺňa prísne hygienické normy
✔️ Plynulá regulácia teploty nápoja
📌 od 641 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Klarstein Skal

Na 5 l súdky
✔️ Vhodné pre všetky 5-litrové súdky
✔️ Chladenie piva na teploty 2 - 12 °C
✔️ Chladiaci systém - termoelektrika s tichou prevádzkou
✔️ Kompaktné rozmery, príjemný dizajn
📌 od 159 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4Bomann BZ 6029

Cena/výkon
✔️ Systém na tlakové bombičky CO2
✔️ Je vhodný pre všetky 5-litrové sudy
✔️ Jednoduchá a rýchla príprava na použitie
✔️ Nastaviteľný tlak pre optimálnu penu
📌 od 188 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#5Lindr KONTAKT 40/K

Pre náročných
✔️ Dvojkohútové výčapné zariadenie s kvalitným kompresorom
✔️ Chladiaci výkon je cca 35-40 l/hod. max. 50 l/hod.
✔️ Kompletne vyrobený z ušľachtilej nereze.
✔️ Madlá pre ľahké uchopenie a prenášanie
📌 od 739 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie

Ako vybrať výčapné zariadenia

Moderné pivné sudy sa nazývajú KEGY alebo KEG sudy. Sú vyrobené z nerezovej ocele a zvyčajne disponujú opláštením, vďaka ktorému nie je pivo vystavené nadmerným teplotným šokom. Súčasťou kegu je vzduchotesný ventil, ktorý chráni pivo pred prístupom kyslíku a postupným zvetrávaním. Tieto sudy sa predávajú v rôznych objemoch, najčastejšie s objemom 5, 15, 30 a 50 litrov.

Ako sa k pivu v sude dostať tak, aby behom krátkej chvíle nestratilo zo svojich kvalít? Sud s pivom treba správne naraziť. Na to budete potrebovať predovšetkým narážač, hneď za tým prepojovacie hlavice, hadice, rýchlospojky a ďalšie nevyhnutné komponenty. K správne vyhladenému orosenému nápoju budeme potrebovať ešte jeden neprehliadnuteľný prvok – výčapné zariadenie, známe aj ako pípa. Moderné výčapné zariadenia zvládnu všetko naraz – pivo natlakujú, vychladia a dokážu distribuovať desiatky pollitrákov za hodinu. Nenáročné na zostavenie a používanie sa stali obľúbenou súčasťou domácich letných párty a stretnutí. Čomu pri výbere venovať najväčšiu pozornosť?

Pivo s penou

4 základné otázky pre rýchly výber

  • Ako často chcete výčapné zariadenie používať? Od toho sa odvíja kvalita a samotná investícia do zariadenia. Ak použijete pípu párkrát za leto, nemusíte siahať po drahom výčapnom zariadení.
  • Koľko piva za hodinu plánujete načapovať? Vopred je tento údaj náročné odhadnúť. Môžete však vychádzať podľa priemerného počtu ľudí, ktorí sa u vás na pártu zvyknú stretávať a ich apetítu. Chcete počítať “na hlavu” s 2 – 3 pollitrákmi? Dôležitým údajom pre vás bude chladiaci výkon, udávaný v litroch za hodinu. Ak má výčapné zariadenie chladiaci výkon 20 l/hod, dokáže za hodinu vychladiť 40 pollitrákov.
  • Z akých súdkov / kegov budete čapovať? Aké je vaša obľúbená značka piva? Totiž – rôzne pivovary, rôzne narážacie hlavy a vy musíte zvoliť narážač, ktorý je kompatibilný s vaším obľúbeným zlatým mokom. Stretnúť sa môžete s tromi druhmi narážacích hláv – S systém (bajonet), A systém (žehlička), M systém (kombi).
  • Budete s výčapom často manipulovať? Informujte sa o jeho rozmeroch a hmotnosti. Niektoré sú jednoduchšie na prenášanie (hmotnosť do 6 kg), pri iných si už časté presúvanie z miesta na miesto rozmyslíte (viac ako 12 kg).

Výčapné zariadenia podľa chladenia

Kontaktné suché chladenie

Pre bežné domáce používanie na záhradnej párty je výčapné zariadenie so suchým kontaktným chladením najlepšou voľbou. Zariadenie nemá prehnané rozmery, neobťažuje pri prenášaní a je nenáročné na používanie.
Chladenie piva má na starosti kontaktný suchý termoblok. K tomu, aby výčapné zariadenie začalo chladiť, netreba nič iné, ako správne zostavenie (prepojenie s kegom) a zapojenie do elektrickej zásuvky.

Tento typ je menej vhodný na veľké oslavy a stretnutia, kde je predpoklad vysokej spotreby piva. Pri vysokej frekvencii čapovania je chladenie menej efektívne. Treba tiež počítať s tým, že príliš časté používanie výčapného zariadenia s termoblokom sa môže prejaviť na vyššej spotrebe elektriny. V prevádzkach sa preto stretnete skôr s nasledujúcim typom chladenia.

Vodné chladenie

Vodné (inak aj mokré) chladenie využíva na chladenie piva vodu, či skôr vodný “kúpeľ”, v ktorom vzniká ľad chladiaci pivo.

Ide o väčšie, ťažké a neprenosné zariadenia, ktoré vyžadujú stálu inštaláciu (zvyčajne podpultovú). Nájdete ich v krčmách, baroch, reštauráciách a iných gastro prevádzkach. Prednosťou tohto druhu chladenia je najmä vysoký výkon, vďaka ktorému je možné časté čapovanie vo veľkom objeme. Zároveň je tento typ chladenia ekonomicky výhodnejší.

Samotný výčapný stojan prepojený s podpultovým vodným chladením predstavuje vyššiu investíciu a na domáce využívanie je vzhľadom k pevnej inštalácii menej vhodným riešením.

čapované pivo

Výčapné zariadenie s kompresorom alebo bez?

Aby sa pivo vôbec dostalo cez ventil z kegu, budete potrebovať stlačený vzduch. Zíde sa teda výpomoc od kompresora alebo tlakovej fľaše s tlačným plynom. Na základe toho sa rozlišujú výčapné zariadenie s kompresorom a výčapné zariadenia na plyn.

Výčapné zariadenia s kompresorom

Na domáce používanie sú najvyhľadávanejšie výčapné zariadenia so zabudovaným kompresorom. Zariadenie s kompresorom je kompletné, jednoducho sa s ním manipuluje, tlakuje sa automaticky – tlak sa vypína a zapína podľa potreby a celý priebeh čapovania máte pekne pod kontrolou.

Vyzerá to veľmi ideálne. Avšak, je tu negatívum. Pivo je hnané vzduchom, ktorý prirodzene obsahuje kyslík, a preto pomerne rýchlo oxiduje – zvetráva. Už po 24 hodinách od narazenia piva je cítiť zmeny na chuti piva, preto sa odporúča využívať tlakovanie kompresorom skôr na menšie kegy, resp. tak, aby sa pivo na akcii priamo aj spotrebovalo. A keďže je na oslavách skôr problém s nedostatkom piva, k nadmernému zoxidovaniu piva zrejme ani nedôjde.

Ďalšou možnosťou sú výčapné zariadenie, ktoré sa napája na externý kompresor. Ak už doma potravinársky bezolejový kompresor máte, môžete tak pár desiatok eur pri kúpe pípy ušetriť.

Výčapné zariadenia na plyn

Alebo aj na tlačné médium. Spolu s výčapným zariadením sa používajú plynové bombičky a fľaše natlakované CO2 alebo plynom CO2+N2. Vo všeobecnosti sa ich použitie odporúča, ak chcete mať pivo narazené viac dní. Dokážu totiž dlhšie udržiavať kvalitu nápojov a ich čerstvosť.

Pri tlakovaní potravinárskym oxidom uhličitým (CO2) si pivo svoje kvality uchováva po dobu jedného týždňa, neskôr už dochádza k jeho presýteniu – má veľa bubliniek a nadmerne pení. Tlakovanie potravinárskym biogonom (CO2 + N2) zabezpečí vysokú kvalitu piva až na 2 – 3 týždne od narazenia.

Pre bežné používanie je dostupné iba tlakovanie plynom CO2 (potrebné dokupovanie bombičiek), fľaše s biogonom sú určené na komerčné využitie.

Ako tlakovať sud s pivom?

Ak budete mať výčapné zariadenie so vstavaným kompresorom, vo väčšine prípadov sa o správne tlakovanie postará vstavaný kompresor.

Pri externom kompresore alebo pri tlakovaní sudu plynom z bomby, musíte už na redukčnom ventile nastaviť tlak manuálne. Tlak by mal byť z intervalu 1,8 – 3 bary. Prečo takýto široký rozptyl a ako trafiť ideálnu hodnotu? Záleží od značky piva. Niektoré je viac nasýtené, iné menej. Na menej nasýtené pivo postačí nižší tlak, na viac nasýtené pivo už treba tlak pridať. V priemere pivá dobre fungujú na tlaku 2,3 bar – bez ohľadu na značku.

pivo na oslave

Výčapné zariadenia podľa výkonu chladenia

Tento údaj je v popise produktov najviac vyhľadávaným. Výkon chladenia sa udáva v litroch za hodinu a hovorí o tom, koľko litrov piva dokáže výčapné zariadenie s chladením vychladiť za hodinu. Táto hodnota zároveň predznamenáva počet načapovaných pollitrákov. Preto sa niekedy môžete stretnúť s údajom napríklad 20 l / hod alebo 40 pív / hod.

Na to, aká je správna teplota piva, existuje viacero odlišných názorov. Veľmi záleží od pôvodu a druhu piva. Teplota slovenských a českých výčapných pív by mala byť ideálne 5 – 7 °C. Je preto dobré, ak sa pivo aj pred samotným narazením uskladňuje na chladnejšom mieste. Domáce výčapné zariadenie totiž nemusí dosiahnuť túto odporúčanú teplotu. Určite by však malo zvládnuť schladiť pivo o 10 – 15 °C. Ak vám záleží na optimálnej teplote, zamerajte sa na výčapné zariadenia s termostatom, ktoré umožňujú nastaviť teplotu piva.

Vráťme sa teraz k výkonu chladenia:

  • Na bežné domáce použitie sú vhodné výčapné zariadenia s výkonom 15 – 25 l / hod.
  • Pri stredne veľkých akciách je už vhodné uvažovať o výkone okolo 30 – 40 l / hod.
  • V komerčnom prostredí a gastro prevádzkach nájdu uplatnenie výčapné zariadenia s výkonom od 60 l / hod a vyššie.

Užitočné príslušenstvo k výčapnému zariadeniu

Pri výbere výčapného zariadenia sa zaujímajte o to, čo je súčasťou jeho balenia a samotnej konštrukcie.

Niektoré modely sa predávajú komplet so všetkým – doma ich potom stačí zostaviť a uviesť do prevádzky. Iné sú na pohľad cenovo lákavejšie, no môžu mať výbavu neúplnú a nevyhnete sa zháňaniu kompatibilných komponentov.

Čo k výčapnému zariadeniu treba? Minimálne narážaciu hlavu na sud, spojku na narážač, vzduchovú hadicu, pivnú hadicu a redukčný ventil na tlakovú fľašu (ak nemáte pípu s kompresorom).

Na pohodlnú a priam až bezproblémovú obsluhu sú kvalitné výčapné zariadenie vybavené ďalšími užitočnými prvkami. Na prenášanie sa zíde praktické madlo. Termostat umožní jednoduchú reguláciu teploty piva podľa želania. Odkvapkávacia miska koncentruje kvapky piva pomimo na jedno miesto, vďaka čomu je miesto čapovania aspoň na prvý pohľad esteticky čisté.

Čistenie výčapného zariadenia

Ak sa čistenie výčapného zariadenia podcení, veľmi rýchlo sa podpíše na kvalite piva. V negatívnom význame. Pri čistení vždy postupujte podľa návodu na používanie a zamerajte sa na časti najviac ohrozené kontamináciou a šírením baktérií.

V komerčných prevádzkach sa profi výčapné zariadenia musia precízne čistiť raz za 7 dní, v domácom prostredí nezaškodí, ak výčapu venujete pozornosť po každom použití, najmä ak je predpoklad, že výčap nebude zase dlhšie nepoužívaný. Stojí to menej úsilia, ako sa spamätať neskoro, keď sa už znehodnotí nový súdok.

Dizajn a materiály

Domáce výčapné zariadenia majú kompaktné rozmery a decentný dizajn preverený rokmi. To najatraktívnejšie sa totiž deje v pohári pod výpustom a aj najviac púta pozornosť. Pri výrobe výčapných zariadení sa preto viac ako na dizajn kladie dôraz na funkčnosť a kvalitu použitých materiálov. Drahšie modely sú celonerezové s vysokým leskom, lacnejšie kombinujú kov a matný plast.

Ceny výčapných zariadení

Investícia do výčapného zariadenia závisí od očakávaného využitia a chladiaceho výkonu. Pre rýchlu orientáciu sme dostupný sortiment rozdelili do troch cenových relácií.

✅ Výčapné zariadenia do 600 eur

Najlacnejšie výčapné zariadenie kúpite za približne 150 eur. Jeho výbava aj výkon budú patriť k slabším, no pri nenáročnom používaní ich prínos poteší vás aj vašich kamarátov. O niečo lepšie z hľadiska použitých materiálov, odolnosti a predovšetkým chladiaceho výkonu sú na tom modely s cenou od 400 eur a viac. Viaceré patria medzi najpredávanejšie výčapné zariadenia.

✅ Výčapné zariadenia od 600 do 1000 eur

V tejto cenovej relácii je pomer cena/výkon na veľmi slušnej úrovni. Ide o výčapné zariadenia vhodné nielen na domáce použitie, ale aj na stredne veľké kultúrne a športové akcie, kde sa čapuje jeden pollitrák za druhým. Dobrou voľbou môžu byť výčapy s komplet výbavou a chladiacim výkonom od 40 l / hod a viac.

✅ Výčapné zariadenia od 1000 eur

Profesionálne výčapné zariadenia stoja viac, viac vážia a vo všeobecnosti majú vyššie nároky na priestor. Všetko však kompenzuje ich vysoký výkon a v ideálnom prípade aj optimalizovaná spotreba. Miesto suchého chladenia preto väčšie uplatnenie a výhody prináša vodné chladenie – hoci aj za cenu stálej inštalácie pod pultom v prevádzke.

Najlepšie značky výčapných zariadení

  • Lindr – Jednotka na našom aj českom trhu. Obľúbená česká značka chladiacej a výčapnej techniky ponúka široký výber v rôznych cenových reláciách – od cenovo dostupnejších po profi výčapy. Výborné recenzie a spokojnosť s dlhodobým používaním. Servisná dostupnosť.
  • Klarstein – Ak hľadáte výčapné zariadenie na domácu párty, nenechajte si ujsť cenovo dostupné výčapné zariadenia Klarstein. Primeraný chladiaci výkon a príjemný dizajn.
  • Clatronic – Jedno z najlacnejších výčapných zariadení s kapacitou na 5 litrov.
  • Bomann – Opäť lacné výčapné zariadenie so vstavaným chladením, v nerezovom prevedení a jednoduchým ovládaním.
ProduktInfoHodnotenie
#1Lindr Pygmy 20/K

Náš víťaz
✔️ So vzduchovým kompresorom
✔️ Chladiaci výkon 20-25 litrov do hodiny
✔️ Z nehrdzavejúcej ocele
✔️ Spĺňa všetky bezpečnostné normy a certifikácie
📌 od 578 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2Lindr Pygmy 25/K

Výkonnejšie
✔️ So vzduchovým kompresorom
✔️ Priebežný chladiaci výkon 25 l/hod, zvýšený až 35 l/hod
✔️ Konštrukcia z antikora spĺňa prísne hygienické normy
✔️ Plynulá regulácia teploty nápoja
📌 od 641 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Klarstein Skal

Na 5 l súdky
✔️ Vhodné pre všetky 5-litrové súdky
✔️ Chladenie piva na teploty 2 - 12 °C
✔️ Chladiaci systém - termoelektrika s tichou prevádzkou
✔️ Kompaktné rozmery, príjemný dizajn
📌 od 159 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4Bomann BZ 6029

Cena/výkon
✔️ Systém na tlakové bombičky CO2
✔️ Je vhodný pre všetky 5-litrové sudy
✔️ Jednoduchá a rýchla príprava na použitie
✔️ Nastaviteľný tlak pre optimálnu penu
📌 od 188 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#5Lindr KONTAKT 40/K

Pre náročných
✔️ Dvojkohútové výčapné zariadenie s kvalitným kompresorom
✔️ Chladiaci výkon je cca 35-40 l/hod. max. 50 l/hod.
✔️ Kompletne vyrobený z ušľachtilej nereze.
✔️ Madlá pre ľahké uchopenie a prenášanie
📌 od 739 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin