Najlepšie mlynčeky na korenie/soľ: TOP 7 produktov podľa recenzií a testov

Ako vybrat mlyncek na korenieMáte pri varení radi čerstvosť a chute vo svojej najprirodzenejšej podobe? Potom sa vám zíde kvalitný mlynček na korenie a soľ, s pomocou ktorého môžete svoje jedlá „vyšperkovať“ k dokonalosti. Ponuka je v tomto segmente prekvapivo rozmanitá, takže je na mieste otázka – Aké prevedenie majú najlepšie mlynčeky na korenie? Vybrali sme niekoľko tipov, ktoré majú vo svojej cenovej kategórii potenciál zaujať.

Kedysi sa v kuchyniach nachádzali mlynčeky a mažiare rôzneho druhu – na mäso, orechy, kávu, cukor, koreniny. Postupne sa táto výbava dostávala čoraz hlbšie do políc v komore, až sa na ne takmer úplne zabudlo. V obchodoch si totiž môžeme kúpiť všetko predpripravené priamo na použitie. Stačí iba otvoriť balenie a odobrať isté množstvo. Mleté mäso, mletá káva, mleté koreniny, nehrudkujúca soľ. Avšak, niečo tomu chýba. Ak máme možnosť upraviť suroviny bezprostredne pred použitím, získame jedinečnú čerstvosť a v prípade korenín aj bohatú arómu a chuť. Nečudo, že sa mlynčeky na koreniny opätovne tešia toľkému záujmu.

Poďme teda k tomu najdôležitejšiemu: Ako vybrať mlynček na korenie a soľ, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám? Je lepší elektrický alebo ručný mlynček na korenie? Prečo sú medzi mlynčekmi tak výrazné cenové rozdiely? To najdôležitejšie nájdete v nasledujúcom prehľade. Ak vás ponuka ohromí svojou rozmanitosťou, neváhajte a vezmite si na pomoc testy a recenzie mlynčekov na korenie, kde nájdete informácie z prvej ruky. Sme si istí, že medzi favoritmi nebudú chýbať známe značky, akými sú napríklad Tescoma, Peugeot, Catler, WMF, Lamart či Pepper Field.

Najlepšie mlynčeky na korenie podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktInfoHodnotenie 
#1Tescoma GrandCHEF

Najpredávanejší mlynček
✔️ S kvalitným keramickým mlecím mechanizmom
✔️ Nastaviteľná hrúbka mletia
✔️ Vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele a odolného plastu
📌 od 18 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Škandinávsky mlynček Pepper Field

Krásne darčekové balenie
✔️ Elegantný 17 cm drevený mlynček v 3 farbách
✔️ Mlynček s patentovaným mechanizmom CrushGrind® - 25 rokov záruka
✔️ V balení s luxusným korením
📌 od 99 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3Dvojitý mlynček DUOMILL

✔️ Vysokokvalitný keramický mechanizmus
✔️ Dvojitý mlynček = dva zásobníky, rýchle dochucovanie
✔️ Vhodný aj na mletie hrubozrnnej soli
📌 od 83 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Peugeot Bistrorama

✔️ Vyrobený z bukového dreva v 8 farebných variantách vo vysokom laku
✔️ Dodávaný s náplňou korenia
✔️ Vďaka svojej veľkosti vhodný aj na cesty
📌 od 29 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5WMF Ceramill® Nature

✔️ Súprava mlynčekov na soľ a korenie
✔️ Vyrobená z dubového dreva, plastu a nerezovej ocele
✔️ Veľmi kvalitný keramický mlecí strojček
✔️ Na mlecí mechanizmus predĺžená záruka 10 rokov
📌 od 90 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#6Elektrický mlynček na korenie a soľ PRESIDENT, 2 v 1

✔️ Spoľahlivý elektrický mlynček 2v1 - na soľ a korenie
✔️ Dve oddelené komory, praktické plnenie aj používanie
✔️ S 2 prvotriednymi keramickými mlecími mechanizmami + nastaviteľná hrubosť mletia
✔️ Záruka 5 rokov
📌 od 33 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#7CATLER na soľ a čierne korenie, SM 2011

✔️ Elektrické mlynčeky na soľ a korenie
✔️ Keramické mlecie kamene
✔️ Možnosť nastavenia hrubosti mletia
✔️ Nadčasové elegantné spracovanie
📌 od 34 €
⭐ 94 % Čítať recenzie

Ako vybrať mlynček na korenie/soľ

Je praktické kúpiť si balené koreniny a koreniace zmesi. Avšak ich kvalita a čerstvosť nemusia byť práve najlepšie. Najmä, ak sa skladujú v kuchynskej skrinke alebo v nádobkách dlhšiu dobu a strácajú časť z arómy, vlhnú alebo preberajú pachy ostatných korenín. Mlynček na korenie je určený predovšetkým na mletie celého korenia – čierneho, červeného, bieleho a miešaného. Predáva sa ako samostatný mlynček, dvojitý mlynček (na korenie a soľ – jedno telo, dve nádoby a dva mlecie mechanizmy) alebo set mlynčekov na korenie a soľ (dva oddelené mlynčeky, často odlíšené farebne alebo dizajnovým detailom).

Hoci v prípade mlynčeka na korenie nejde o položku, na ktorú si treba šetriť niekoľko mesiacov, nikto z nás nechce, aby sa mu doma už po pár týždňoch hromadila nepoužiteľná kuchynská výbava. Jedna dobrá a premyslená voľba môže znamenať spokojnosť na dlhé roky dopredu. Viete napríklad o tom, že renomovaní výrobcovia dávajú na mlecí mechanizmus záruku aj viac ako 10 rokov? Takže – na čo sa pri výbere kvalitného mlynčeka na koreniny zamerať?

Typy mlynčekov na korenie podľa obsluhy: Elektrické vs. ručné

Tradičné mlynčeky na korenie boli ručné, opatrené kľukou. Moderné ručné mlynčeky sú vybavené prstencovým otočným mechanizmom, vďaka čomu sa stali kompaktnejšími. Síce tvoria prevažnú časť ponuky mlynčekov v rôznych cenových reláciách, v predajnosti ich prebiehajú praktické elektrické mlynčeky na korenie. Aké sú výhody a nevýhody oboch typov?

Ručné mlynčeky na korenie

Ručné mlynčeky na korenie tvoria prevažnú časť ponuky. Obsluhujú sa jednoducho – protichodným otáčaním po obvode dochádza v útrobách mlynčeka k mletiu korenia. Na svoj chod nepotrebujú žiadny iný zdroj energie a sú k dispozícii kedykoľvek ich potrebujete.

V obrovskom výbere rozmanitých mlynčekov je však veľký priestor na rozdiely v kvalite. Lacné ručné strojčeky s plastovým mlecím mechanizmom nevydržia veľa a postupom času sa zadrhávajú. Na občasné nenáročné používanie však s nimi môžete počítať. Ak chcete mať istotu solídne odvedenej práce po dlhé roky, priplaťte si za keramický mlecí mechanizmus a nadčasové prevedenie plášťa.

Aké sú nevýhody používania ručného mlynčeka? Na mletie potrebujete obidve ruky, čo môže pri príprave jedla spôsobiť mierne zdržanie. Pri práci s mäsom či vajíčkami sa tak nevyhnete častejšiemu umývaniu rúk. Aj z tohto dôvodu si čoraz väčšiu pozornosť kradnú elektrické mlynčeky na korenie.

Elektrické mlynčeky na korenie

Ako už napovedá samotné označenie, mletie nebude prebiehať ručne, ale sa oň postará elektrický mlecí mechanizmus. Zároveň však treba jedným dychom dodať, že elektrické mlynčeky na korenie určené na bežné domáce použitie nie sú napájané sieťovo. Zdrojom ich energie sú najčastejšie batérie typu AA alebo AAA, v počte 4 až 6 kusov. Mlynček sa do chodu aktivuje buď stlačením tlačidla, niektoré modely sa uvedú do chodu po obrátení naopak.

Na pomletie čerstvých korenín tak perfektne vystačíte s jednou rukou. Druhou rukou môžete medzitým pootáčať steaky. Isté nevýhody však súvisia aj s používaním elektrických mlynčekov. Ten prvý je zjavný – batérie sa môžu vybiť a s ich klesajúcou kapacitou (najmä pri lacných batériách) klesá pozvoľna výkon mlynčeka. Nevyhnete sa teda dokupovaniu ďalších a z času na čas sa môže stať, že mlynček sa zastaví, keď to najmenej čakáte. Druhou nevýhodou je prehrievanie. Kým na ručných mlynčekoch môžete mlieť koľko potrebujete, elektrické sa po istej minutáži vypnú a znova sa dajú spustiť, až keď vychladnú.

mlynčeky na korenie

Materiálové spracovanie

Nikto by si zrejme nekupoval mlynčeky na korenie a soľ, ktoré by sa mu nepáčili. Okrem účelnej funkcie si vyslúžili aj povesť zaujímavého estetického prvku na kuchynskej linke. Nečudo, že sa v mnohých prípadoch mlynčeky na korenie vyberajú podľa dizajnu a materiálu použitého na plášť (telo). Aké materiály sú najvyhľadávanejšie? Ktoré detaily môžu zavážiť?

  • Plast – Plastové telo je prítomné najmä na lacných ručných mlynčekoch na korenie. Môže ísť o tie, ktoré stoja pár eur a už sú naplnené korením od výrobcu (jednorazové mlynčeky na korenie). Za pomoci noža alebo použitím teplej vody na závit sa síce dajú otvoriť a opätovne naplniť, úroveň mletia nepatrí k najoslnivejším. Plastové mlynčeky sú pri pádoch náchylné na prasknutie.
  • Nehrdzavejúca oceľ – Obľúbený materiál so širokým využitím v kuchyni prepožičal mlynčekom decentný dizajn, univerzálnosť a pomerne solídnu odolnosť. Nerezové mlynčeky na korenie sa považujú za kvalitnejšie a pomer cena/kvalita je presvedčivý. Jednoducho sa udržujú v čistote a niektoré úpravy sú dokonca bezodtlačkové.
  • Drevo – Drevené mlynčeky na korenie pôsobia mimoriadne tradične a k ich prednostiam patrí odolnosť a prirodzený vzhľad. Uprednostnite lakované alebo farbené drevo. Na dreve bez úpravy by sa už onedlho objavili nevzhľadné mastné odtlačky.
  • Sklo – Aj sklo sa používa na výrobu mlynčekov na korenie, no zvyčajne sa kombinuje s nerezom. V nerezovej časti sa ukrýva mlecí mechanizmus, priehľadná sklenená časť je zásobníkom. Opatrne pri manipulácii, bežné sklo pád na podlahu nezvládne. Borosilikátové sklo už vykazuje vyššiu odolnosť.

Mlecí mechanizmus a jeho materiál

Okrem materiálu použitého na plášť mlynčeku je zásadným ukazovateľom kvality materiál samotného mlecieho mechanizmu.

Plastový mechanizmus nemá dlhú životnosť a pri častom používaní vykazuje rýchle opotrebovanie. Omnoho lepšie kvality a odolnosť vykazujú nerezové a keramické mlecie mechanizmy, ktoré zvládajú aj častejšie používanie. Bonus naviac - nepreberajú do seba žiadne pachy, čo sa o plastových povedať nedá.

Regulácia hrubosti mletia

Raz do omáčky potrebujeme korenie čo najjemnejšie, inokedy sa nám na steaky, pečené mäso alebo do šalátu viac hodia väčšie, nerovnomerné kúsky.

Nastavenie hrubosti mletia je výsadou kvalitnejších mlynčekov. Pomocou regulácie na mlecom mechanizme potom môžete nastaviť jemnosť / hrubosť mletia podľa potreby.

mlynček na korenie

Aké ďalšie parametre sledovať pri výbere mlynčeka?

  • Typ konštrukcie - Máte záujem o mlynček samostatný - výhradne na korenie, alebo by sa vám zišiel dvojitý mlynček (dva zásobníky v jednom tele), poprípade ladiaci set mlynčekov na korenie a soľ?
  • Kapacita nádobky na korenie / soľ - Objem nádobky na korenie nie je bežne dostupnou informáciou, tak nezostáva nič iné ako vizuálny odhad. Ak neuvažujete o častej výmene značky korenín, môžete siahnuť po objemnejšom zásobníku. V opačnom prípade a pri častejšej výmene korenia voľte zásobník menší.
  • Spôsob čistenia - Dá sa nádobka na korenie odňať od tela mlynčeka alebo je jeho pevnou súčasťou? Ak máte možnosť nádobu plne odňať, čistenie bude podstatne pohodlnejšie.
  • Protišmykový povrch - Je praktickou výbavou na ručných aj elektrických mlynčekoch.

Kupujete mlynček na korenie s myšlienkou častej zmeny mletých korenín? Výsledok sa vám nemusí pozdávať. Trvá, kým sa z mlecieho mechanizmu dostane aj posledný kúsok predchádzajúceho korenia, nehovoriac o aromatických látkach a uvoľnených olejoch. To všetko sa môže odzrkadliť na chuti ďalšieho druhu korenia. Jediným riešením je možnosť precízneho čistenia mlecieho mechanizmu, avšak nie ku každému je plný prístup a môže byť náchylný na zanášanie. Vybavte sa jemnou hustou kefkou a pomeľte napríklad suchú ryžu, ktorá prechodom cez mlecí mechanizmus pohltí časť pachov a aróm.

Ceny mlynčekov na korenie

Ak často varíte, spoločnosť kvalitného mlynčeka na korenie isto oceníte. Koľko do tejto kuchynskej výbavy investovať?

✅ Mlynčeky na korenie/soľ do 20 eur

V cene do 20 eur nájdete prevahu ručných mlynčekov na korenie. Najlacnejšie sú jednoduché a z plastu. Rovnako tak z plastu môže byť aj mlecí mechanizmus, čo je zároveň ich najväčšou slabinou. Tie lepšie z tejto kategórie kombinujú plast + sklo alebo nerez + sklo, vďaka čomu s prehľadom vidíte, koľko korenia je ešte v zásobníku.

✅ Mlynčeky na korenie/soľ od 20 do 40 eur

Kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie mlynčeky na korenie v rozmanitých prevedeniach. Najvyhľadávanejšie sú elektrické mlynčeky s nerezovým telom a keramickým alebo nerezovým mlecím mechanizmom. Bonusom naviac je delený zásobník alebo konštrukcia typu dvojitý mlynček na korenie aj soľ (so zásobníkom na jednej aj druhej strane).

✅ Mlynčeky na korenie/soľ od 40 eur

Máte záujem o nadštandardné prevedenie s perspektívou čo najdlhšej životnosti? Dizajnovo atraktívne sety mlynčekov na korenie a soľ od prestížnych výrobcov síce už stoja viac, odmenou je spoľahlivý chod a vysoká kvalita spracovania.

Najlepšie značky mlynčekov na korenie

  • Tescoma – Veľmi obľúbená ponuka mechanických aj elektrických mlynčekov na korenie. Dobrý pomer cena / kvalita, univerzálny dizajn. Spokojné recenzie.
  • Pepper Field – Vysoko hodnotené kampotské korenie je 100 % organické a ručne kontrolované. Jeho kvalitu sú môžete vychutnať aj za pomoci unikátnych mlynčekov v sete s týmto korením. Perfektné ako darček!
  • Peugeot – Široká ponuka mlynčekov na korenie a soľ s výbornými parametrami. Tradičný dizajn, tradičné materiály (sklo, drevo, nerez). Ručne kompletizované vo Francúzsku. Unikátne konštrukčné a technické riešenia mlecích mechanizmov.
  • Catler – Obľúbená sada elektrických mlynčekov na korenie a soľ v modernom nerezovom prevedení.
  • WMF – Nemecká značka WMF je známa dôrazom na poctivosť a kvalitu spracovania. Výrobky ocenia amatérski aj profesionálni kuchári. Mlynčeky na korenie a soľ od WMF uspokoja požiadavky náročných kupujúcich.
  • Lamart – Cenovo dostupná ponuka ručných nerezovo-sklenených mlynčekov na soľ aj korenie. Top predajnosť na našom trhu, spokojné recenzie.
 ProduktInfoHodnotenie 
#1Tescoma GrandCHEF

Najpredávanejší mlynček
✔️ S kvalitným keramickým mlecím mechanizmom
✔️ Nastaviteľná hrúbka mletia
✔️ Vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele a odolného plastu
📌 od 18 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Škandinávsky mlynček Pepper Field

Krásne darčekové balenie
✔️ Elegantný 17 cm drevený mlynček v 3 farbách
✔️ Mlynček s patentovaným mechanizmom CrushGrind® - 25 rokov záruka
✔️ V balení s luxusným korením
📌 od 99 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3Dvojitý mlynček DUOMILL

✔️ Vysokokvalitný keramický mechanizmus
✔️ Dvojitý mlynček = dva zásobníky, rýchle dochucovanie
✔️ Vhodný aj na mletie hrubozrnnej soli
📌 od 83 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Peugeot Bistrorama

✔️ Vyrobený z bukového dreva v 8 farebných variantách vo vysokom laku
✔️ Dodávaný s náplňou korenia
✔️ Vďaka svojej veľkosti vhodný aj na cesty
📌 od 29 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5WMF Ceramill® Nature

✔️ Súprava mlynčekov na soľ a korenie
✔️ Vyrobená z dubového dreva, plastu a nerezovej ocele
✔️ Veľmi kvalitný keramický mlecí strojček
✔️ Na mlecí mechanizmus predĺžená záruka 10 rokov
📌 od 90 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#6Elektrický mlynček na korenie a soľ PRESIDENT, 2 v 1

✔️ Spoľahlivý elektrický mlynček 2v1 - na soľ a korenie
✔️ Dve oddelené komory, praktické plnenie aj používanie
✔️ S 2 prvotriednymi keramickými mlecími mechanizmami + nastaviteľná hrubosť mletia
✔️ Záruka 5 rokov
📌 od 33 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#7CATLER na soľ a čierne korenie, SM 2011

✔️ Elektrické mlynčeky na soľ a korenie
✔️ Keramické mlecie kamene
✔️ Možnosť nastavenia hrubosti mletia
✔️ Nadčasové elegantné spracovanie
📌 od 34 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
5/5 - (4 votes)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin