Najlepšie olivové oleje: TOP 7 produktov podľa recenzií a testov

najlepšie olivové oleje
Zorientovať sa v bohatej ponuke olivových olejov je výzvou, ku ktorej sa vám zíde niekoľko dobrých rád. Ako vybrať najlepší olivový olej? Dali sme dohromady niekoľko tipov, ktoré majú potenciál stať sa ideálnym spoločníkom pri chutnej domácej príprave jedál. Okrem rebríčka s obľúbenými produktami tu nájdete aj užitočné tipy, ktoré vás prevedú rozmanitým svetom olivových olejov.

Olivové oleje sú označované ako tekuté zlato a ich chuť je neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Avšak, ako to už v potravinovom priemysle býva, aj tu vznikol priestor na obrovské rozdiely v kvalite. Tie sa podpisujú nielen na cene za olivový olej, ale tiež na jeho chuti a celkovom prínose. Koniec koncov, vyrobiť kvalitný olejový olej vyžaduje nielen vysokú kvalitu olív, ale aj precízne dodržanie výrobného postupu. Už menší nedostatok či nedôslednosť dokáže znehodnotiť aj ten najlepší zber olív.

Čomu pri kúpe olivového oleja venovať pozornosť a aké detaily na etikete neprehliadnuť? Odpovede na tieto otázky nájdete v nasledujúcich riadkoch. Ak máte záujem pracovať s kvalitným olivovým olejom, hľadajte aktuálne testy a recenzie olivových olejov. Priblížia vám, ktorý z dostupných produktov má výbornú chuť a do akej miery je verný superlatívom na svojej etikete.

Najlepšie olivové oleje podľa recenzií

 ProduktInfoHodnotenie 
#1ACAIA Prémiový BIO

Zo vzácnej prastarej mono odrody olív Kolovi
✔️ Vysoká BIO kvalita
✔️ Ručný zber olív
✔️ Delikátna chuť
✔️ Plný obsah živín
📌 od 13,50 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Rincón de la Subbética

Ocenenia The Best Extra Virgin Olive Oil in the World 2015 až 2020
✔️ Španielsky extra panenský olivový olej
✔️ Lisovaný za studena
✔️ Lahodná a svieža chuť
📌 od 20,70 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3GRIZLY Olivový olej Extra panenský

Najlepší olivový olej na varenie
✔️ Extra panenský olivový olej z Kréty
✔️ Vyrobený najtradičnejším mechanickým spôsobom
✔️ Zachované veľké množstvo živín
📌 od 9 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Nobleza Del Sur Organic

Najlepší olivový olej roka vo Flos Olei 2021
✔️ Španielsky extra panenský olivový olej
✔️ Vyrobený výlučne mechanickými spôsobmi
✔️ Vysoký obsah polyfenolov
📌 od 17,90 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Knolive Epicure

Oceňovaný prémiový extra panenský olivový olej
✔️ Lisovaný za studena
✔️ Chuť, ktorá poskytuje gurmánsky zážitok
✔️ Jedinečná aróma
📌 od 22,90 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#6Symeons Olivový olej extra virgin

Priamo od gréckeho farmára
✔️ Extra panenský olivový olej
✔️ K dostaniu v rôznych objemoch
✔️ Lisovaný za studena
📌 od 9,60 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#7BORGES Original Extra

Obľúbená voľba pri varení
✔️ Originálna chuť a vôňa
✔️ Starostlivý výber olív
📌 od 6 €
⭐ 92 % Čítať recenzie

Ako vybrať najlepší olivový olej

Olivový olej sa vyrába z olív pestovaných v stredomorských oblastiach. Ide najmä o oblasť Talianska, Grécka, Španielska a chorvátskeho poloostrova Istria. Vzniká lisovaním z plodov olivovníka. Keďže je niekoľko druhov olivovníkov, aj samotné olivové oleje nadobúdajú rozličné chute a kvalitatívne vlastnosti. Okrem kvality plodov má však veľký vplyv aj spôsob spracovania olív, samotná výroba oleja a jeho uskladnenie.

Olivový olej má zlato-žltú až žlto-zelenkastú farbu a jemne horkastú chuť. Najbohatšie využitie má v studenej stredomorskej kuchyni, predovšetkým pri príprave šalátov. Obsahuje cennú kyselinu olejovú (omega-9), vitamíny E a K, antioxidanty v podobe fenolových zlúčenín a ďalšie biologické aktívne zlúčeniny.

Aký olivový olej kupovať, ak si chcete dopriať to najlepšie?

Zvoľte správny druh olivového oleja

Extra panenský olivový olej, panenský olivový olej, olivový olej alebo olivový olej z výliskov?

  • Extra panenský olivový olej (EPOO) predstavuje najvyššiu kvalitu olivového oleja bez vád a defektov. Je vyrobený výhradne mechanickým spôsobom pri dodržaní stanovených teplôt a časov. Prihliadnuc na kvality, zachovaný obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov, ide o veľmi šetrný spôsob získavania. Kyslosť extra panenského oleja môže byť maximálne 0,8 %.
  • Panenský olivový olej nedosahuje všetky kritériá oleja s označením extra. Je považovaný za olej strednej triedy. Jeho kyslosť sa pohybuje v rozmedzí od 0,8 – 2 %.
  • Lampantový olivový olej zvyčajne vznikal s úmyslom vyššej kvality, ale vplyvom vonkajších faktorov došlo k rozvoju istých senzorických nedostatkov a stal sa nevhodným na priame používanie. Jeho kyslosť je vyššia ako 2 %. Avšak nasledujúcou úpravou (napr. rafináciou) sa dá prispôsobiť na konzumáciu alebo na technické účely (náplň do svietidiel).
  • Olej s jednoduchým označením olivový olej je zástupcom rafinovaných olejov. Rafinácia predstavuje chemické a teplotné spracovanie oleja. Olej týmto procesom stráca zo svojich prírodných kvalít. Olivový olej najčastejšie vzniká spojením rafinovaného olivového oleja a malého percenta panenského oleja. Chuť olív je málo výrazná.
  • Olivový olej z výliskov (tzv. pomace) je olej získaný z olivovej drviny, ktorá vznikla pri prvom vylisovaní olejov. Následne ešte prechádza procesom rafinácie. Má iba veľmi jemnú chuť a využíva sa do krmív, okrajovo na varenie (v závislosti od úpravy). V porovnaní s EPOO je kvalitatívne na nízkej úrovni.

Dbajte na presnom označení. Marketingovo lákavé slovíčka ako „light“ alebo „čistý“ často poukazujú na dodatočnú chemickú úpravu.

olivový olej

Hľadajte informáciu o pôvode olív

Ak na fľaši uvidíte vetu „Zmes olivových olejov s pôvodom v EÚ“, rozhliadnite sa po konkrétnejšom určení. Čo to môže znamenať? Výrobca zozbieral olej z viacerých zdrojov v Európe od rôznych producentov a čo sa dialo s olejmi ďalej, je otázne. Mohlo dôjsť k ich zmiešaniu, a dokonca aj aditívnemu dochuteniu, aby sa získala požadovaná chuť. Vstupné oleje teda zrejme nemali práve prémiovú chuť.

Vyberte si olivový olej, na ktorom nájdete presný pôvod – krajinu alebo presný región krajiny.

Olivový olej v tmavom obale

Kvalitné olivové oleje sa predávajú v tmavých fľašiach alebo plechovkách, ktoré ich pri transportoch strážia pred nežiaducim svetlom. Svetlo urýchľuje oxidáciu olivových olejov, preto olivové oleje v plastových baleniach majú svoje najlepšie časy dávno za sebou.

Ak ste aj videli olivový olej v čírych fľašiach, mohlo ísť o menšie vzorkové fľaštičky. Olivový olej vo väčšej čírej fľaši bude spravidla ešte chránený papierovým obalom alebo darčekovým obalom s priezorom, aby ste uvideli farbu oleja.

Farba olivového oleja nemusí súvisieť s jeho kvalitou

Je zaužívaný názor, že ten najlepší olivový olej má krásne zelenú farbu. Avšak farba oleja nesúvisí vždy s jeho kvalitou. Farba oleja je naviazaná ako na technologický postup výroby, tak aj na samotnú odrodu olív. Rovnako lahodný teda môže byť olivový olej zlatej farby.

Zaujímajte sa o uskladnenie olivového oleja

V domácom prostredí je dôležité skladovať olivový olej na tmavom, chladnejšom mieste bez dosahu slnečného žiarenia. Ideálne sú teploty okolo 15 – 18 °C, teda nikdy nie pri varnej zóne. V takýchto podmienkach by mali byť olivové oleje skladované aj v predajniach. Určite neberte olej umiestnený v regáli v blízkosti okna alebo tepelného zdroja. Bude zoxidovaný a prišiel o všetky svoje prednosti. Zoxidovaný už bude zrejme aj olivový olej, ktorý ste si doniesli od pouličného predajcu na dovolenke.

Pri nákupe online je ťažké identifikovať podmienky skladovania predajcu. Ak ide o seriózneho predajcu, ktorý sa zameriava na predaj kvalitných olivových olejov, budú tomu zodpovedať aj spokojné recenzie spotrebiteľov.

olivový olej v kuchyni

Olivový olej od overeného predajcu/výrobcu

Medzi desiatkami rôznych fliaš je náročné nájsť svojho favorita. Olivový olej nesúci etiketu známeho reťazca (privátna značka) nebude patriť k top kvalite. Často je lákadlom práve nízka cena, no tá by v prípade olivových olejov nemala patriť medzi kritéria výberu. Najlepšie olivové oleje stoja prirodzene viac a odráža sa v nich kvalita plodov, spôsob spracovania, balenia a skúsenosti lokálneho výrobcu. Pravý, kvalitne spracovaný olivový olej sa bude hrdiť certifikáciou na obale.

Na etikete si všímajte aj získané ocenenia zo súťaží a testov olivových olejov. Výpovednú hodnotu majú tie najaktuálnejšie – z daného roku zberu. Ocenenia z minulých rokov už nemusia vôbec súvisieť s aktuálnym zberom.

Nefiltrovaný olivový olej má ideálne vlastnosti iba krátko po zbere

Je lepší filtrovaný alebo nefiltrovaný olivový olej? Táto otázka nemá práve jednoznačnú odpoveď.

V nefiltrovanom olivovom oleji je zachovaný bohatý obsah polyfenolov, no zostáva v ňom malé množstvo vody a olivovej dužiny. Na chuť je pikantnejší. Nie je vhodný na tepelnú úpravu, využíva sa iba v studenej kuchyni. Ak kupujete nefiltrovaný olivový olej po vyše 4 mesiacoch od extrakcie, počítajte s degradáciou oleja, ktorú spôsobila prítomnosť vody a čiastočiek. Nefiltrovaný EPOO záujem si preto zadovážte priamo u výrobcu alebo predajcu, ktorý garantuje jeho čerstvosť.

Filtráciou sú z olivového oleja odstránené prípadné nečistoty a zvyšky vody. Filtrovaný olivový olej je krásne priehľadný, čistý a jeho trvanlivosť sa predlžuje. Proces filtrácie by však mal prebehnúť čo najšetrnejšie, aby sa zachovali cenné živiny.

Ceny olivových olejov

Cena olivového oleja je často ukazovateľom jeho kvality, pôvodu a prestíže výrobcu. Ak uprednostňujete kvalitné potraviny, je zrejmé, že sa pri výbere olivového oleja budete pohybovať aj vo vyšších cenových reláciách.

✅ Olivové oleje do 6 eur

V základnej cenovej kategórii nájdete prevažne menej kvalitné olivové oleje – zmesi olejov, rafinované oleje, oleje z výliskov alebo oleje predávané pod privátnou supermarketovou značkou. Fajnšmekrov neohúria a ani u ľudí, ktorí skúšajú zakomponovať olivový olej do varenia, neurobia práve najlepší dojem.

✅ Olivové oleje do 20 eur

Toto je kategória, ktorú reprezentujú aktuálne najpredávanejšie olivové oleje s dobrým pomerom cena/kvalita. Nájdete tu olivové oleje od rôznych serióznych výrobcov. Odporúčame zamerať sa na produkty s presne označeným pôvodom olív, certifikátmi a čo najšetrnejšou úpravou, ktorá zachová množstvo benefitov.

✅ Olivové oleje od 20 eur

Ak ste čaru olivového oleja a stredomorskej kuchyne naplno podľahli, zrejme sa už neuspokojíte s priemernými vlastnosťami a hľadáte tie najlepšie kvality. Náročných konzumentov oslovia drahšie olivové oleje od overených výrobcov, ktoré sa postarajú o delikátny gurmánsky zážitok. Ide o extra panenské olivové oleje lisované za studena.

 ProduktInfoHodnotenie 
#1ACAIA Prémiový BIO

Zo vzácnej prastarej mono odrody olív Kolovi
✔️ Vysoká BIO kvalita
✔️ Ručný zber olív
✔️ Delikátna chuť
✔️ Plný obsah živín
📌 od 13,50 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Rincón de la Subbética

Ocenenia The Best Extra Virgin Olive Oil in the World 2015 až 2020
✔️ Španielsky extra panenský olivový olej
✔️ Lisovaný za studena
✔️ Lahodná a svieža chuť
📌 od 20,70 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#3GRIZLY Olivový olej Extra panenský

Najlepší olivový olej na varenie
✔️ Extra panenský olivový olej z Kréty
✔️ Vyrobený najtradičnejším mechanickým spôsobom
✔️ Zachované veľké množstvo živín
📌 od 9 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#4Nobleza Del Sur Organic

Najlepší olivový olej roka vo Flos Olei 2021
✔️ Španielsky extra panenský olivový olej
✔️ Vyrobený výlučne mechanickými spôsobmi
✔️ Vysoký obsah polyfenolov
📌 od 17,90 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Knolive Epicure

Oceňovaný prémiový extra panenský olivový olej
✔️ Lisovaný za studena
✔️ Chuť, ktorá poskytuje gurmánsky zážitok
✔️ Jedinečná aróma
📌 od 22,90 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#6Symeons Olivový olej extra virgin

Priamo od gréckeho farmára
✔️ Extra panenský olivový olej
✔️ K dostaniu v rôznych objemoch
✔️ Lisovaný za studena
📌 od 9,60 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
#7BORGES Original Extra

Obľúbená voľba pri varení
✔️ Originálna chuť a vôňa
✔️ Starostlivý výber olív
📌 od 6 €
⭐ 92 % Čítať recenzie
4.9/5 - (15 votes)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin